Saako virpoa? Koronavirus karkotti virpojat virtuaalimaailmaan

Omassa perhepiirissä voi virpoa perinteiseen tapaan, mutta naapurit ja iäkkäät sukulaiset pitää jättää välistä. Annu Marjanen / LEHTIKUVA
STT

STT

Palmusunnuntain tuttu loru "virvon varvon tuoreeks terveeks" on nyt tavallistakin ajankohtaisempi. Koronavirusrajoitusten vuoksi pikkunoidilta ja perheiltä vaaditaan kuitenkin kekseliäisyyttä.

Omassa perhepiirissä voi huomenna virpoa perinteiseen tapaan, mutta naapurit ja iäkkäät sukulaiset pitää jättää välistä.

– Nyt ei voi mennä soittelemaan ovikelloja, kuten on ollut ennen tapana tehdä, toteaa jumalanpalveluksen asiantuntija Terhi Paananen Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Onneksi vaihtoehtoisia virpomistapoja on niin paljon kuin on mielikuvitusta. Pikkutrullit voivat välittää virpomislorunsa vaikkapa videoyhteyden avulla tai lähettämällä sähköisen pääsiäiskortin, Paananen neuvoo.

Jos virtuaalivirpominen on hankalaa, voi virvottavalle soittaa ja sen jälkeen käydä jättämässä vitsan.

– Jos on mummola vaikka automatkan päässä, voi viedä vitsan ovelle ja kirjoittaa korttiin virpolorun ja virpojien nimet, neuvoo Suomen ortodoksisen kirkon tiedottaja Maria Hattunen.

Pääsiäisaskartelua etäkoulussa

Pajunoksan koristeluun tarvittavia askarteluvälineitä ei tarvitse hakea kaupasta, vaan lasten kannattaa antaa käyttää luovuuttaan. Paananen ja Hattunen neuvovat käyttämään esimerkiksi värikkäitä kangaspaloja, lahjapakettinarua tai makeisten käärepapereita vitsojen tuunaamiseen.

– Usein oksat on tehty päiväkodissa tai koulussa valmiiksi, mikä tuo nyt uusia kuvioita myös etäkouluun. Vanhempien täytyy olla tässä aktiivisia lasten kanssa, Paananen sanoo.

– Mitään ihmeellisiä tarvikkeita vitsoihin ei tarvita: voi tehdä vaikka makeiskääreistä tai lahjapaperista, jos muuta ei ole. Luovuutta vaan peliin, Hattunen kannustaa.

Tavallisesti ortodoksisessa kirkossa siunataan vitsoja palmusunnuntaita edeltävänä lauantaina. Tänä vuonna pajunoksat voi joissakin seurakunnissa jättää siunattaviksi kirkon eteen tuotuihin saaveihin, joista ne voi käydä hakemassa illansuussa.

Suklaaähky ei kuulu paastoon

Paanasen mukaan yksi sosiaalisessa mediassa kysymyksiä herättänyt aihe on virpojan palkanmaksu. Perinteisesti palkka kuuluukin maksaa vasta pääsiäissunnuntaina, joten sen ehtii hyvin toimittaa ajoissa perille.

Palkan maksaminen suoraan ovella vieraalle virpojalle lienee perua aivan toisesta juhlasta.

– Luulen, että se on tullut amerikkalaisen Halloweenin karkki vai kepponen -perinteestä. Kaikenlaiset traditiot menevät suloisesti sekaisin, Paananen sanoo.

Ortodoksiseen virpomisperinteeseen palkan pyytäminen ei kuulu, mutta ainakin lapsille on tapana maksaa virpomispalkkaa pääsiäisenä.

– Palkka maksetaan aina vasta pääsiäisenä. Ortodokseilla alkaa palmusunnuntain jälkeen suuri viikko, joka on vuoden ankarin paastoviikko. Siihen ei virpomispalkkojen syöminen sovi, Hattunen sanoo.

Palkanmaksun suhteen voi myös käyttää mielikuvitusta. Suklaamunien sijasta voi luvata vaikka yhteisen retken mieluisaan kohteeseen, Hattunen ehdottaa. Kunhan vain epidemia ensin hellittää.

Dramaattiset hetket striimin kautta

Seurakunnat ympäri maan ovat venyneet melkoiseen digiloikkaan. Koronavirusrajoitteiden vuoksi jumalanpalveluksia ei voi järjestää tavalliseen tapaan, mutta tilaisuudet pyritään järjestämään teknologian turvin.

Terhi Paanasen mukaan seurakunnat striimaavat eli lähettävät verkossa pääsiäisen ajan jumalanpalveluksia.

Pääsiäisen messujen siirtyminen virtuaalimaailmaan on osalle seurakuntalaisista kuitenkin iso harmi.

– Hiljaisen viikon jumalanpalveluksiin liittyy vahvoja traditioita ja voimakkaita, dramaattisia elementtejä. Esimerkiksi kiirastorstaina alttarilta riisutaan kaikki tavarat ja valot sammutetaan ennen kuin ihmiset lähtevät pois.

Myös ortodoksinen kirkko lähettää striimejä monista pyhäköistä, muun muassa Valamon luostarista ja Uspenskin katedraalista. Maria Hattusen mukaan pienimmätkin seurakunnat ovat nyt ryhtyneet tekemään verkkolähetyksiä.

– Emme halua saattaa ihmisiä vaaraan pääsiäisenäkään. On vain hyväksyttävä, että tänä vuonna pääsiäistä vietetään kodeissa.

Ortodoksisen kirkon pääsiäisyön ristisaattoja ei tänä vuonna järjestetä ulkosalla. Kirkon kiertävä saatto on näyttävä tapahtuma, joka voisi kerätä satapäisen yleisön Uspenskin katedraalin portaille. Siksi saatot toimitetaan tartuntariskien välttämiseksi sisätiloissa.

– Ei siis kannata lähteä kirkolle saattoa seuraamaan, sillä mitään nähtävää ei ole. Jääkää kotiin, Hattunen painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus on sorvannut perusopetuslakia, voidaanko syksyllä siirtyä tarvittaessa etäopetukseen? Katso tiedotustilaisuus tästä nyt
 2. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 3. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 4. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 5. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 6. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 7. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 9. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 10. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 11. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 12. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 13. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 14. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 15. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.