Ikääntyneille uudet ruokasuositukset: Toimintakyky kuntoon ja vajaaravitsemus kuriin

Esimerkkejä löytyy aterioiden ajoituksesta, ruokalautasen sisällöstä ja annoskoosta.

Vireyttä seniorivuosiin -ruokasuositus sisältää ohjeet terveyttä edistävästä ja toimitakykyä ylläpitävästä ruokailusta eläkeiän lähetyessä ja eläkeiässä. Aalto Risto

Ari Helminen

Osa ikääntyneistä ei syö tarpeeksi tai ei saa riittävää määrää välttämättömiä ravintoaineita. Ongelmat koskevat sekä kotona että ympärivuorokautisessa hoidossa asuvia ikäihmisiä.

Uusi, tiistaina julkistettu ruokasuositus tarjoaa tietoa ja konkreettisia malleja ongelmien ratkaisemiseksi. Se korvaa vuonna 2010 julkaistun ikääntyneiden ravitsemussuosituksen. Ruokasuositus korostaa ravitsemushoitoa osana kokonaishoitoa ja yksilöllistä hoitoa.

– Mukana on konkreettisia suosituksia esimerkiksi aterioiden ajoituksesta, perus- ja erityisruokavalioiden koostamisesta ja ravintosisällöstä sekä annosko'oista mallikuvineen, kertoi suosituksen laatineen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, professori Ursula Schwab esitellessään suositusta tiistaina.

Schwabin mukaan suositusten tavoitteena on sekä sairauksien että sairauksien pahenemisen ehkäisy. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota ravitsemukseen, sillä se on kiinteästi yhteydessä ihmisen terveydentilaan ja toimintakykyyn.

– Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota kotona asuvien riittävään ravinnon saantiin. Ikääntyneet pariskunnat on haavoittuva ryhmä, Schwab kertoi.

Kommenttipuheenvuoron käyttänyt palvelupäällikkö Maarit Engelberg Laukaasta kertoi ajatelleensa aiemmin, että kotihoidossa asiat ovat paremmin kuin ympärivuorokautisessa hoivassa. Kokemuksen myötä hän joutui kyseenalaistamaan tämän.

– Totuus oli toisenlainen. Ruokaa löytyi parvekkeelta ja roskiksista.

Uusissa suosituksissa korostetaan ruokailutilanteen merkitystä niin kotona kuin palvelutalossa. Suosituksessa määritetään, mitä hyvään kotiateriapalveluun kuuluu, ja miten ympärivuorokautisen hoidon ja palveluasumisen ruokailut järjestetään laadukkaasti.

Porvoon ruokapalvelupäällikkö Eila Korhonen kertoi, että ympärivuorokaudessa hoidossa yksilölliset toiveet ovat helpommin toteutettavissa verrattuna kotipalveluun. Erilaiset annoskoot onnistuvat samoin kuin yöpalat.

– Suosituksissa on annettu käytännön esimerkkejä, miten yöpala voidaan toteuttaa myös yksilöllisesti varhaisaamu- tai myöhäisiltapalana, koska se on ollut vaikeasti toteutettavissa, kertoo suosituksia laatimassa ollut ravitsemusterapeutti Tuija Helminen.

Yhtenä suurena ongelmana on ollut vanhusten vajaaravitsemus. Schwabin mukaan ravitsemustilan heikentyminen on tärkeää tunnistaa mahdollisimman aikaisin. Ravitsemustilan korjaaminen on aina helpompaa kuin vajaaravitsemuksen hoitaminen.

– Säännöllinen punnitseminen on yksinkertainen ja luotettava tapa seurata ikääntyneen ravitsemustilaa. Se tulisi suorittaa vähintään kerran kuukaudessa.

Suosituksissa korostetaan moniammatillista yhteistyötä, jossa asiakas on keskiössä. Jokaisella ammattilaisella on oma roolinsa ja vastuunsa. Henkilökunnan ravitsemusosaamisesta on pidettävä jatkuvasti huolta. Ravitsemushoitoa arvioidaan ja kehitetään laatukriteereiden avulla.

Suositus antaa ohjeet ruokapalvelujen kilpailutuksesta ja laatukriteereistä.

– Uusi suositus antaa erinomaiset ohjeet ruokapalvelujen sisällön ja tarjotun ruoan laadun määrittämiseen ikääntyneiden ruokapalveluja kilpailutettaessa ja elintarvikkeita hankittaessa, kertoi asiantuntijatyöryhmän jäsen, erikoistutkija Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suosituksissa otetaan huomioon myös kestävän kehityksen näkökulma ja ruokahävikki. Iäkkäiden kohdalla on kuitenkin huomioitu ruokatottumukset ja makumieltymykset.

Uudet ruokasuositukset

Proteiinia ja pehmeää rasvaa

Uusien ruokasuositusten mukaan on tärkeää, että ikääntynyt saa riittävästi proteiinia ja rasvan laatu on oikea. Uusi tutkimusnäyttö osoittaa, että pehmeät rasvat ovat hyviä myös ikäihmisten nivelille ja lihaksille. Välttämättömien rasvahappojen saanti voidaan turvata käyttämällä päivittäin rasvaista (vähintään 60 % rasvaa) leipärasvaa.

Hiilihydraattien lähteistä suositaan kuitupitoisia vaihtoehtoja. Suositeltavia ovat täysjyväviljatuotteet, kasvikset, marjat ja hedelmät. Nesteitä on suositeltavaa juoda 5–8 lasillista päivässä ruokien mukana saadun nesteen lisäksi.

Ruokasuositus on tarkoitettu ikääntyneille, ikääntyneiden ruokailusta ja ravitsemushoidosta vastaaville toimijoille sekä palvelujen kilpailuttajille ja päättäjille. Suosituksen julkaisivat Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvivoinnin laitos THL.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.