Poliisi käännytti aamuyhdeksään mennessä 121 ajoneuvoa Uudenmaan tarkastuspisteillä

Sisäministeri Maria Ohisalo oli paikalla poliisin tarkastuspisteellä Hyvinkään Sahamäen liittymän kohdalla, kun Uudenmaan ja Kanta-Hämeen maakuntaraja suljettiin. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Poliisin tarkastuspisteillä Uudenmaan rajalla on lauantaiaamuna ollut parhaimmillaan enemmän poliiseja ja varusmiehiä kuin autoilijoita.

Liikkumiskielto Uudenmaan maakunnan rajoilla astui voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Aamuyhdeksään mennessä tarkastuspisteille on saapunut runsaat 3 000 ajoneuvoa, joista 121 on käännytetty.

– Aivan marginaalinen määrä siihen verrattuna, mitä on normaalisti, ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisi luonnehtii liikennettä.

Valvonta alkoi suurimpien väylien varrella 30 tarkastuspisteellä puolilta öin. Poliisi on julkaissut nettisivuillaan listan tarkistuspisteiden sijainnista. Pienemmillä väylillä liikennettä valvotaan liikkuvien partioin.

– Kyllä lähdemme siitä, että raja pitää, Päivänsalo totesi toimittajille lauantaina ykköstien liittymässä Lohjalla.

Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video

Turun ja Helsingin välinen moottoritie on yksi suurimmista tarkistuspisteistä maakuntarajalla. Senkin liikenne lauantaiaamupäivällä oli kuitenkin rauhallista, vaikka normaalisti kyseessä on vilkkaasti liikkennöity moottoritie. Ykköstiellä kulkevat ohjataan tarkastuspisteellä yhdelle kaistalle betoniestein ja liikennemerkein.

Junissa on poliisin mukaan ollut vähän matkustajia ja myös niissä tarkastukset ovat sujuneet rauhallisesti.

– Ihmisten suhtautuminen sulkupisteillä on ollut ymmärtäväinen eikä erityisiä kiistatilanteita ole ollut, kertoo tiedotteessa operaation yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Aiemmin aamulla yliomisario Pekka Höök Helsingin poliisista kertoi, että Lahdenväylällä on ollut enemmän ajoneuvoja kuin muilla Uudellemaalle johtavilla teillä.

Höökin mukaan liikennettä on ollut kaiken kaikkiaan varsin vähän.

– Kyllähän ihmiset ovat tilanteen huomioineet, hän sanoi.

Liikkuvia partioita vaihtelevasti

Poliisi on julkaissut nettisivuillaan listan tarkistuspisteiden sijainnista.

– Siellä on isoimmat valtatiet ja jonkin verran pienempiä teitä. Sitten on paljon niin sanottuja vanhoja teitä eli ennen moottoriteitä olevia maanteitä. Liikkuvat partiot ovat maaseutualueilla, joilla menee hyvinkin pieniä teitä, kertoi komisario Patrik Karlsson Helsingin poliisista aiemmin.

Karlssonin mukaan liikkuvia partioita on "vaihtelevasti" ja niitä sijoitellaan tarpeen mukaan.

Poliisi on käynyt ajamassa rajaseudut läpi ja katsonut, millä tavalla tarkistuspisteet täytyy sijoittaa.

– On katsottu, miten kunnan raja ylitetään, ja sen mukaan on sijoitettu tarkastuspisteitä.

Karlssonilla ei ole tarkkaa lukumäärää siitä, minkä verran poliiseja on nyt suorittamassa valvontaa.

– Poliiseja on tarkastuspisteestä riippuen riittävästi niin, että liikenne pystytään pysäyttämään. Kun on 30 tarkastuspistettä ja liikenne menee molempiin suuntiin, puhutaan sadoista poliiseista.

Moottoriteillä tarkastusten tekemiseen tarvitaan huomattavasti suurempi määrä poliiseja kuin pienemmillä teillä, Karlsson huomauttaa. Myös rautatieliikenteen valvonta on jo toiminnassa.

Valvonnassa mukana noin 750 varusmiestä

Puolustusvoimat on mukana valvonnassa alusta asti, Karlsson kertoi. Puolustusvoimat kertoo tukevansa poliisia noin 40 henkilökuntaan kuuluvalla sotilaalla ja 750 varusmiehellä.

– En osaa sanoa, olivatko he ihan jokaisella tarkastuspisteellä heti puoleen yöhön mennessä, mutta käytännössä he ovat olleet alusta asti mukana.

Poliisin johtamiin tehtäviin muodostetaan varusmiehistä henkilökunnan johtamia virka-apuosastoja.

Maavoimien joukkoja lähetetään muun muassa Karjalan Prikaatista, Panssariprikaatista, Porin Prikaatista ja Kaartin Jääkärirykmentistä. Merivoimien joukot tulevat Uudenmaan prikaatista ja Rannikkoprikaatista.

Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella

Valtioneuvosto antoi perjantaina eduskunnan käsiteltäväksi kaksi asetusta, joilla otettiin käyttöön ja alettiin soveltaa valmiuslaissa määriteltyjä liikkumisrajoituksia, jotka koskevat liikkumista Uudenmaan maakunnan alueelle ja alueelta pois.

Kyse on valmiuslain 118. pykälän aktivoinnista, joka mahdollistaa liikkumisen ja oleskelun rajoittamisen tietyillä paikkakunnilla tai alueilla.

Rajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Myös esimerkiksi työn takia rajan saa ylittää. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.