Earth Hour sammuttaa valot tänä iltana

Helsingin Tuomiokirkko pimeni Earth Hourin ajaksi viime vuonna. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Maailman luonnonsäätiö WWF kannustaa jälleen tänä iltana kaikkia sammuttamaan valonsa tunnin ajaksi. Earth Hour pimentää myös tunnettujen maamerkkien valoja useissa kunnissa ja kaupungeissa ympäri Suomen kello 20.30 alkaen.

WWF:n tiedotteen mukaan koronaviruksen takia yhteiset Earth Hour -tapahtumat eivät ole suositeltuja, ja WWF neuvookin ihmisiä viettämään tapahtumaa somessa ja omissa kodeissaan.

Valot sammutetaan tänään ilmaston puolesta ja nyt ilman yleisötapahtumia - nämä paikat pimenevät Lahdessa

Helsingissä valot pimenevät muun muassa Helsingin Tuomiokirkosta, Finlandia-talosta ja Presidentinlinnasta. Myös lukuisat yritykset pimentävät mainos- ja julkisivuvalaistustaan.

Earth Hourin tarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus osoittaa, kuinka huoli ilmastosta ja luonnosta koskettaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Tänä vuonna WWF haluaa nostaa Earth Hourissa esiin monimuotoisen luonnon merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä korostaa ihmisten yhtenäisyyttä.

– Elämme poikkeuksellista aikaa, joka vaatii meiltä yhteishenkeä ja solidaarisuutta. Siitä Earth Hourissakin on kyse. Meidän on huolehdittava toisistamme ja yhteisestä planeetastamme, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder tiedotteessa.

Huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden häviämisestä on yhdistänyt miljoonat ihmiset ympäri maailmaa jo yli kymmenen vuoden ajan. Viime vuonna Earth Houriin osallistui 188 maata tai maantieteellistä aluetta.

Suomessa huomio ruuan ilmastovaikutuksiin

Suomessa Earth Hourissa kiinnitetään tänä vuonna huomiota myös ruuan ilmastovaikutuksiin. WWF Suomi neuvoo suomalaisia rauhoittumaan kasvisruuan äärellä.

– Hyvä ruoka yhdistää ihmisiä myös silloin, kun emme voi kokoontua tapahtumiin tai suurten pöytien ääreen. Yhteisen kokkaus- ja ateriahetken voi järjestää etänäkin. Nyt on sallittua käyttää kännykkää ruokapöydässä, vinkkaa WWF:n ruokaan erikoistunut suojeluasiantuntija Mari Koistinen tiedotteessa.

Vinkkejä Earth Hourin viettoon kotona sekä oman alueen valomerkit löytyvät tästä osoitteesta. Kaupungit, kunnat, yritykset ja yhteisöt voivat vielä lisätä online-tapahtuman tai valomerkin nettisivuilta löytyvälle kartalle.

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma kasvoi maailmanlaajuiseksi.

Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Viime vuonna Earth Houriin osallistui ennätysmäärä suomalaisia, jopa noin 1,7 miljoonaa Kantar TNS :n tietojen mukaan.

Greta Thunberg kehottaa osallistumaan verkossa

Earth Hour kertoo verkkosivuillaan , että useat maat aikovat tänä vuonna keskittää tapahtumat verkkoon koronaviruspandemian vuoksi.

Earth Hour muistuttaa, että jokainen voi omassa maassaan auttaa sammuttamalla valot kello puoli yhdeksän. Samalla voi muistaa niitä ihmisiä, jotka ovat menettäneet henkensä epidemiassa.

– Minulle Earth Hour on jokaisen päivän jokaisena tuntina. Tarve yhdistyä ja suojella planeettamme ei ole koskaan ollut suurempi. Koska meidän on käsketty välttää julkisia kokoontumisia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, suosittelen, että kaikki kokoontuvat yhteen virtuaalisesti, muistutti ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.