Ravintoloissa tuli valomerkki, liki kaikki ovat jo sulkeneet ovensa – "Tämä on täydellinen katastrofi"

MaRa:n Timo Lapin mukaan ravintolayrittäjät tarvitsevat nyt käteistä rahaa, ja nopeasti. Kuvituskuva. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
STT

STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) vetoomus siitä, että ravintolat ja yökerhot pantaisiin nopeasti kiinni, näyttää purreen. Monella yrityksellä ovet ovat sulkeutuneet jo aikaisemmin yksinkertaisesti siksi, ettei asiakkaita ole.

– Jos puhutaan sellaisista ravintoloista, joilla on salitoimintaa vielä lauantaista eteenpäin, niin se on kyllä todella pieni määrä. Tarkkaa määrää on täysin mahdotonta sanoa, mutta todella vähäinen se on. Maksimissaankin puhutaan muutamasta prosentista ravintola-alan liiketoiminnasta, arvioi Matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan monet ravintolat ovat pitäneet oviaan auki tähän saakka myös siitä syystä, että lomautukset saadaan voimaan.

– Nyt kun lomautukset alkavat olla monella kohta tehty, niin se helpottaa edes vähän kuluja, Lappi huokaa.

"Pääministerin pyyntöä on syytä noudattaa"

Night People Group -ravintolaryppään toimitusjohtaja Antti Raunio sanoo, että heidän kaikki ravintolansa ovat jo kiinni.

– Jos pääministeri tällaista kriisiaikana pyytää, niin sitä pyyntöä on syytä noudattaa, Raunio perustelee.

Raunion mukaan työntekijät on jo lomautettu ja yritys on varautunut siihen, ettei liiketoiminta jatku ennen kesää. Raunion mukaan nyt käsillä oleva kriisi on hänen parin vuosikymmenen mittaisen uransa pahin.

NoHo Partners -ravintolakonsernin kohdalla tilanne on sama.

– Kaikki ravintolamme ruokaravintoloista viihderavintoloihin on suljettu lukuun ottamatta noin kahtakymmentä puhtaasti take away -palvelua tarjoavaa ravintolaamme, kertoi toimitusjohtaja Aku Vikström sähköpostitse.

Käteistä rahaa laskujen maksuun

MaRa:n Lapin mukaan ravintolayrittäjät tarvitsevat nyt käteistä rahaa, ja nopeasti.

– Tämä on täydellinen katastrofi. Jos me emme saa suoraa taloudellista tukea valtiolta, joka on ihan käyttöpääomaan tarkoitettu, eli saadaan laskuja maksettua, niin jälki on rumaa, Lappi konkretisoi.

– Tässä on paljon puhuttu siitä, että Business Finlandilta voi hakea rahaa, mutta rahan hakeminen kestää kauan. Sieltä voi saada elvytys- ja kehitysrahoitusta liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Tällaisesta ei nyt ole kysymys: tarvitaan rahaa laskujen maksamiseen. Selvitys- ja kehittämisasiat ovat monelle yritykselle aika kaukaisia tässä tilanteessa. Lappi muistuttaa.

Myöskään vuokranantajat eivät ole Lapin mukaan tulleet koronakriisissä riittävästi vastaan.

– Meille on tullut joitakin ilmoituksia, että isot vuokranantajat ovat antaneet vapautuksia. Suurin osa ei ole siihen kuitenkaan suostunut. Jotkut antavat maksuaikaa siihen asti kun kriisi on ohi, mutta on aivan selvää, että kun liiketoimintaa ei ole, niin ei niitä vuokria ole mitään mahdollisuutta maksaa silloinkaan.

Lappi muistuttaa, että toiminnan joskus jatkuessa pitää maksaa muun muassa työntekijöiden palkat ja lomarahat.

– Ja tämä kaikki tilanteessa, jossa yrityksen kassassa ei ole yhtään rahaa. Silloin ainoa vaihtoehto on konkurssi, Lappi täräyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus on sorvannut perusopetuslakia, voidaanko syksyllä siirtyä tarvittaessa etäopetukseen? Katso tiedotustilaisuus tästä nyt
 2. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 3. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 4. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 5. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 6. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 7. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 9. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 10. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 11. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 12. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 13. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 14. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 15. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.