Voisiko tuberkuloosirokote suojata hoitohenkilökuntaa koronaviruksen vaikutuksilta? Tätä testataan esimerkiksi Australiassa

Rokotetta uutta koronavirusta vastaan kehitetään esimerkiksi Tanskassa Kööpenhaminan yliopiston tutkimuslaboratoriossa. Arkistokuva. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Australiassa tutkijat selvittävät, voisiko tunnettu tuberkuloosirokote suojata terveydenhuollon henkilöstöä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vaikutuksilta. Tutkimuksesta kertoo esimerkiksi uutiskanava SBS .

Suomessakin käytössä olevan BCG-rokotteen ei oleteta estävän tartuntaa, mutta sen toivotaan lieventävän sairastuneiden oireita. Tutkimusta johtavan professori Nigel Curtisin mukaan rokote paitsi ehkäisee tuberkuloosia myös tehostaa kehon immuunijärjestelmää.

– Kyseistä rokotetta käytetään tähän tarkoitukseen nyt ensimmäistä kertaa. Rokotteella on kyky "opettaa" kehon immuunijärjestelmää vastustamaan infektiota vahvemmin, Curtis kuvaili SBS:n mukaan.

Hänen mukaansa on ehdottoman tärkeää, että eri maat jatkavat samaan aikaan koronavirusrokotteen kehittämistä.

Australiassa on todettu yhteensä yli 3 000 koronavirustartuntaa. Guardianin mukaan 13 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Testejä myös Saksassa ja Britanniassa

Puolivuotisessa tutkimuksessa on mukana 4 000 terveydenhuollon työntekijää. Heistä puolelle on määrä antaa tuberkuloosirokotetta sen tehon selvittämiseksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tutkijat pyrkivät saamaan rokotukset alkuun jo viikon kuluessa.

Kansainvälisessä tutkimuksessa on määrä aloittaa testirokotukset myös esimerkiksi Saksassa, Britanniassa ja Hollannissa, mutta Australian otos kuuluu tutkimuksen suurimpiin.

Melbournessa sijaitsevan Murdoch Children's Research Instituten tutkijat kertoivat lausunnossaan, että BCG-rokotteen saa yhä vuosittain noin 130 miljoonaa vauvaa.

Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa BCG-rokotuksen saavat maksutta alle 7-vuotiaat lapset, joilla on suurentunut riski saada tuberkuloositartunta, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 2. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 3. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 4. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 5. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 6. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 7. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 10. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 11. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 12. SYL:n puheenjohtaja Risto Murron debattikirjoituksesta: Ilmastokriisiä ei saa unohtaa
 13. Ari Helmisen uutisanalyysi: Kansanedustajat ovat käyttäneet satoja puheenvuoroja alkoholista ja näyttäneet baaritiskin paikan hallitukselle
 14. Tutut koulut lakkautusuhan alla Orimattilassa
 15. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 4. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 5. Fingerpori 30.5.2020
 6. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 7. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 8. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 9. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 10. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 11. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 14. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 15. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.