Lomautukset nopeutuvat, yt-neuvottelut voidaan käydä viidessä päivässä

Lomautuksista ilmoitti torstaina myös elintarvikekonserni Fazer, jonka valmistautuu sulkemaan kaikki kahvilansa ja ravintolansa toukokuun loppuun asti. EMMI TULOKAS / LEHTIKUVA
STT

STT

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet työmarkkinoilla etenevät. Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esitykset, joilla lyhennetään lomautusten ilmoitusaikaa ja lomautuksista käytävien yt-neuvottelujen kestoa.

Poikkeussääntöjen mukaan lomautusilmoitusaika lyhenee 14 päivästä 5:een. Yt-neuvottelujen kesto lyhenee kuudesta viikosta tai 14 päivästä 5 päivään.

Muutosten on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian ja olla voimassa kesäkuun loppuun asti.

Hallitus päätti nyt lakiesityksiin kirjatuista muutoksista viime viikolla sen jälkeen, kun työmarkkinakeskusjärjestöt olivat keskenään sopineet ehdotuksista toimista, joilla koronakriisiin vastataan.

Määräaikaiset voidaan lomauttaa

Työnantajat saavat muutosten myötä oikeuden lomauttaa myös määräaikaisessa työsuhteessa työskenteleviä samoilla ehdoilla kuin vakituisia. Koeaika voidaan purkaa myös taloudellisella tai tuotannollisella perusteella.

Samalla työntekijän takaisinottovelvollisuutta pidennetään yhdeksään kuukauteen, jos työntekijä on irtisanottu poikkeussääntöjen aikana.

Muutoksia ei sovelleta julkiseen sektoriin.

Lomautetut helpommin opiskelemaan

Samalla lomautettujen oikeutta työttömyysetuuteen laajennetaan. Lomautetuille on tulossa oikeus saada työttömyystukea yritystoiminnan ja opintojen estämättä. Työn ohella opiskeleva tai yritystoimintaa harjoittava lomautettu saisi työttömyysetuutensa nopeammin, koska opiskelua ja yritystoimintaa koskevia työvoimapoliittisia edellytyksiä ei tarvitsisi selvittää.

Työttömyysetuuden maksaminen edellyttää yhä, että lomautettu ilmoittautuu työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Hänen oikeudestaan työttömyysetuuteen annetaan työvoimapoliittinen lausunto. Lomautetuilla säilyy myös työttömyysturvalakiin kirjattu velvollisuus ottaa vastaan työnantajan tarjoamaa työtä.

Fazer sulkee ravintolat ja kahvilat

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi torstaina, että yt-neuvottelujen piirissä olevien määrä on jatkanut kasvuaan. Torstain lukema oli 238 829.

Luku ei kuitenkaan kata kaikkia, sillä siihen eivät sisälly ne työantajat, jotka työllistävät alle 20 ihmistä. Heidän ei tarvitse ilmoittaa harkinnassa olevista lomautuksista TE-toimistolle.

Yli 60 prosenttia lomautuksiin tähtäävistä yt-neuvotteluissa on aloitettu Uudellamaalla.

Lomauttajien joukkoon ilmoittautui torstaina muun muassa elintarvikekonserni Fazer , jonka valmistautuu sulkemaan kaikki kahvilansa ja ravintolansa toukokuun loppuun asti. Enintään 90 päivää kestävät lomautukset koskevat kaikkia Fazer Ravintoloiden noin 400:aa työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 2. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä lisääntyi kuudella
 4. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 5. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 6. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon
 7. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 8. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 9. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 10. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 11. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 12. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 13. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 14. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 15. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.