Yrityksille suunnattavan suoran tuen määrä viisinkertaistettiin kertaheitolla

Business Finlandin avustusvaltuuksia korotettaisiin noin 700 miljoonaan euroon. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Yrityksille suunnattu suora tuki nousee miljardiin euroon. Tuet sisältyvät lisätalousarvioon, jonka eduskunta hyväksyi torstai-iltana. Päätös tehtiin valtiovarainvaliokunnan mietinnön pohjalta.

Asian vahvisti jo torstaina iltapäivästä valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.). Kulmunin mukaan rajoitustoimet ovat laajentuneet, minkä takia myös yrityksille suunnatun suoran tuen täytyy olla suurempi.

– Tarkoituksena on, että viisinkertaistamme yrityksille tulevan suoran tuen, koska tilanne on muuttunut hyvin nopeassa ajassa, Kulmuni sanoi STT:lle iltapäivällä.

Valtiovarainvaliokunnan torstaina julkaiseman mietinnön mukaisesti Business Finland saa jaettavaksi 700 miljoonaa ja ely-keskukset 300 miljoonaa euroa. Hallituksen viime viikolla antamassa lisätalousarviossa summat olivat vielä 150 miljoonaa euroa ja 50 miljoonaa euroa.

Mietinnössä esimerkiksi Business Finlandin avustusvaltuuksien nostamista perustellaan sillä, että vain muutamassa päivässä rahoitusta haettiin jo satojen miljoonien edestä.

– Muutamassa päivässä (keskiviikkoon mennessä) rahoitusta on haettu jo noin 368 miljoonaa euroa ja tuen tarpeen arvioidaan edelleen kasvavan, kun koronaviruksen aiheuttamat häiriöt koskevat yhä laajemmin eri aloja, mietinnössä sanottiin.

Rahat haluttiin mahdollisimman nopeasti liikkeelle

Hallitus ei poikkeuksellisesti antanut valiokunnalle uutta täydentävää esitystä, vaan valiokunta muokkasi viime perjantaina annettua esitystä. Kulmunin mukaan näin on toimittu, jotta rahat saataisiin mahdollisimman nopeasti liikkeelle.

– Lisätalousarviomenettely veisi aikaa taas ainakin reilun viikon, hän perusteli.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen menettely, mutta maassa on poikkeusolot. Poikkeuksellisena aikana täytyy toimia myös ripeästi sekä hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä. Olen kiitollinen valtiovarainvaliokunnalle, että pystyimme toimimaan näin, Kulmuni sanoi.

Myös valiokunnan puheenjohtajan Johannes Koskinen (sd.) sanoi, että näin toimittiin poikkeusolosuhteiden takia. Hänen mukaansa normaaliaikana olisi varmasti vaadittu, että hallitus olisi tehnyt erillisen täydentävän esityksen summista.

Ely-keskukset ja Business Finland voivat myöntää tukia niille yrityksille, jotka ovat ajautuneet ongelmiin koronavirustilanteen takia. Koskisen mukaan ely-keskusten kautta tukea saadaan pienille, 1–5 työntekijän yrityksille ja Business Finlandin kautta isommille yrityksille.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan tarkoituksena on, että ely-keskusten avustuksia voisi käyttää nykyistä enemmän esimerkiksi palkkojen ja vuokrien maksuun. Tämän mahdollistamiseksi hallituksen on määrä antaa ensi viikolla asetusmuutos, lehti kertoi.

Koronavirustilanne on vaikuttanut merkittävästi myös Suomen taloustilanteeseen ja talousnäkymiin. Kulmuni arvioi torstain kyselytunnilla, että koronakriisin aiheuttama talousisku voi olla syvempi kuin 1990-luvun lama.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 2. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 3. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 4. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 5. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 6. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 7. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 8. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 9. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 10. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 11. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 12. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 13. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 14. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 15. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.