Yrityksille suunnattavan suoran tuen määrä viisinkertaistettiin kertaheitolla

Business Finlandin avustusvaltuuksia korotettaisiin noin 700 miljoonaan euroon. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Yrityksille suunnattu suora tuki nousee miljardiin euroon. Tuet sisältyvät lisätalousarvioon, jonka eduskunta hyväksyi torstai-iltana. Päätös tehtiin valtiovarainvaliokunnan mietinnön pohjalta.

Asian vahvisti jo torstaina iltapäivästä valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.). Kulmunin mukaan rajoitustoimet ovat laajentuneet, minkä takia myös yrityksille suunnatun suoran tuen täytyy olla suurempi.

– Tarkoituksena on, että viisinkertaistamme yrityksille tulevan suoran tuen, koska tilanne on muuttunut hyvin nopeassa ajassa, Kulmuni sanoi STT:lle iltapäivällä.

Valtiovarainvaliokunnan torstaina julkaiseman mietinnön mukaisesti Business Finland saa jaettavaksi 700 miljoonaa ja ely-keskukset 300 miljoonaa euroa. Hallituksen viime viikolla antamassa lisätalousarviossa summat olivat vielä 150 miljoonaa euroa ja 50 miljoonaa euroa.

Mietinnössä esimerkiksi Business Finlandin avustusvaltuuksien nostamista perustellaan sillä, että vain muutamassa päivässä rahoitusta haettiin jo satojen miljoonien edestä.

– Muutamassa päivässä (keskiviikkoon mennessä) rahoitusta on haettu jo noin 368 miljoonaa euroa ja tuen tarpeen arvioidaan edelleen kasvavan, kun koronaviruksen aiheuttamat häiriöt koskevat yhä laajemmin eri aloja, mietinnössä sanottiin.

Rahat haluttiin mahdollisimman nopeasti liikkeelle

Hallitus ei poikkeuksellisesti antanut valiokunnalle uutta täydentävää esitystä, vaan valiokunta muokkasi viime perjantaina annettua esitystä. Kulmunin mukaan näin on toimittu, jotta rahat saataisiin mahdollisimman nopeasti liikkeelle.

– Lisätalousarviomenettely veisi aikaa taas ainakin reilun viikon, hän perusteli.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen menettely, mutta maassa on poikkeusolot. Poikkeuksellisena aikana täytyy toimia myös ripeästi sekä hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä. Olen kiitollinen valtiovarainvaliokunnalle, että pystyimme toimimaan näin, Kulmuni sanoi.

Myös valiokunnan puheenjohtajan Johannes Koskinen (sd.) sanoi, että näin toimittiin poikkeusolosuhteiden takia. Hänen mukaansa normaaliaikana olisi varmasti vaadittu, että hallitus olisi tehnyt erillisen täydentävän esityksen summista.

Ely-keskukset ja Business Finland voivat myöntää tukia niille yrityksille, jotka ovat ajautuneet ongelmiin koronavirustilanteen takia. Koskisen mukaan ely-keskusten kautta tukea saadaan pienille, 1–5 työntekijän yrityksille ja Business Finlandin kautta isommille yrityksille.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan tarkoituksena on, että ely-keskusten avustuksia voisi käyttää nykyistä enemmän esimerkiksi palkkojen ja vuokrien maksuun. Tämän mahdollistamiseksi hallituksen on määrä antaa ensi viikolla asetusmuutos, lehti kertoi.

Koronavirustilanne on vaikuttanut merkittävästi myös Suomen taloustilanteeseen ja talousnäkymiin. Kulmuni arvioi torstain kyselytunnilla, että koronakriisin aiheuttama talousisku voi olla syvempi kuin 1990-luvun lama.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 2. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 3. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 4. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 5. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 6. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 7. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 8. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 9. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 10. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 11. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 12. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 13. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 14. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 15. Anastusrikokset työllistivät virkavaltaa Lahdessa keskiviikkona – tavaratalossa varkaissa käynyt mies pääsi livahtamaan karkuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.