Mepit tulostavat, täyttävät, allekirjoittavat ja skannaavat äänestyslipukkeita tänään kodeissaan, sillä EU-parlamentin täysistun

Meppejä Euroopan parlamentissä 10. maaliskuuta. Tuolloin täysistunto kesti vain päivän koronaviruksen leviämisen takia. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Euroopan parlamentti pitää tänään täysistunnon, mutta suuri osa 705 europarlamentaarikosta ei saavu paikalle istuntosaliin, vaan osallistuu etäyhteyden välityksellä. Poikkeusjärjestely on tehty varotoimenpiteenä koronavirustilanteen vuoksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mepit voivat äänestää täysistunnossa etäyhteyden kautta.

Käytännössä äänestys sujuu niin, että europarlamentaarikoille lähetetään äänestyslipukkeet, jotka he tulostavat, täyttävät, allekirjoittavat ja skannaavat kotonaan, minkä jälkeen he lähettävät ne takaisin parlamenttiin, jossa äänet lasketaan.

Yhtenä parlamentin varapuhemiehistä toimiva Heidi Hautala (vihr.) kertoo, että tulostin ei tosin ole välttämätön väline äänestyksessä.

– Esimerkiksi minulla ei ole tulostinta, niin saan jäljentää tekstin käsin A4:lle, Hautala sanoo.

Parlamentti on harjoitellut tällä viikolla äänestämisen etäkäytäntöjä. Täysistuntoa poikkeusjärjestely hidastaa, ja istunnon läpikäymiseen onkin varattu käytännössä lähes koko päivä.

Hautalan mukaan on tärkeää, että europarlamentaarikot näyttävät esimerkkiä ja noudattavat koronaviruksen leviämisen estämiseksi annettuja matkustus- ja kokoontumisrajoituksia siinä missä kaikki muutkin.

Parlamentin työ pyörii etänä

EU-parlamentti on tehnyt useita poikkeusjärjestelyjä koronavirustilanteen vuoksi. Esimerkiksi suuri osa kokouksista on peruttu ja mepit ovat työskennelleet pääasiassa etänä.

SDP:n Miapetra Kumpula-Natri uskoo, että etäyhteyksillä järjestetty täysistunto sujuu hyvin. Hän korostaa, että koronavirustilanteen ratkomiseen liittyvät päätökset on tärkeää viedä eteenpäin.

Parlamentti on tässä vaiheessa varautunut jatkamaan poikkeusjärjestelyjä heinäkuun loppuun asti. Tavalliseen täysistuntoon Strasbourgiin mepit kokoontuvat seuraavan kerran todennäköisesti vasta syyskuussa.

Hautala kertoo, että parlamentin puhemiehistössä linjattiin hyvin tarkkaan jo ensimmäisten poikkeusjärjestelyjen yhteydessä, että parlamentin on pystyttävä kaikissa tapauksissa hoitamaan ydintehtäviänsä eli säätämään lakeja ja huolehtimaan budjettimenettelystä.

Parlamentti päättää koronatoimista

Tämänpäiväisessä täysistunnossa tehdään päätöksiä EU:n toimista koronaviruskriisin keskellä. Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa kuvailee, että asialista on aika lailla "selvää pässinlihaa".

– Meillä on laaja, yli puoluerajojen oleva yhteisymmärrys siitä, että nämä toimet täytyy hyväksyä nopeasti, Sarvamaa sanoo.

Meppien on määrä äänestää investointialoitteesta, jolla EU-maat laittaisivat liikkeelle noin 37 miljardin euron investoinnit tilanteen helpottamiseksi. Lisäksi parlamentti äänestää Euroopan solidaarisuusrahaston soveltamisalan laajentamisesta kansanterveysuhkiin.

Kolmantena asiana äänestyksessä on väliaikainen helpotus lentoyhtiöiden kenttäpaikkoja koskeviin sääntöihin. EU-sääntöjen mukaan lentoyhtiö voi menettää yhteytensä kilpailijoille, ellei se käytä vähintään 80 prosenttia sille annetuista lähtö- tai saapumisajoista. Sääntöjen väliaikaisella muutoksella pyritään ehkäisemään haamulentoja eli sitä, että lentoyhtiöt eivät joutuisi liikennöimään tyhjillä koneilla ainoastaan yhteyksiensä säilyttämiseksi.

Monet lentoyhtiöt ovat peruneet runsaasti lentoja koronavirustilanteen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Autoilijat ovat tuskastuneet jatkuviin muutostöihin Lahden Renkomäessä – Uudenmaankadun urakka on myöhässä 1,5 vuotta: "Käytännössä meillä meni koko orkesteri uusiksi", sanoo urakoitsija
 2. Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Mankeli vaihtui sähköpyörään, eikä paluuta vanhaan ole – harjukaupungissa jos jossain sähköpyörä näyttää kyntensä
 4. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 5. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 6. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 7. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 8. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 9. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 10. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 11. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 12. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 13. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 14. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 15. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.