Perustuslakivaliokunta: Onko ravintoloiden sulkeminen koko maassa oikeasuhtainen toimi Kainuussa, jossa tautitapauksia ei ole? –

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi valiokunnan lausunnosta keskiviikkoillan tiedostustilaisuudessa. Valiokunnassa käsiteltiin tänään hallituksen eduskunnalle antamaa esitystä majoitus- ja ravitsemistoimintaa koskevan lain väliaikaisesta muuttamisesta. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
STT

STT

Perustuslakivaliokunta puolsi keskiviikkona hallituksen esitystä ravintoloiden sulkemisesta täsmennyksin. Valiokunta esitti, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.

– Valiokunta pohti paljon kysymystä, että onko oikein, että koko valtakunnassa ravintolat laitetaan kiinni, koska epidemia on eri puolilla maata erilainen, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) eduskunnan valtiosalissa keskiviikkona.

Ojala-Niemelä kysyi, onko tämä oikeasuhtainen toimi esimerkiksi Kainuussa, jossa ei ole vielä yhtään todettua tautitapausta.

Hänen mukaansa perustuslakivaliokunta pitää välttämättömänä, että lailla säädetään ravintoloiden sulkemisesta aiheutuneiden menetyksien kohtuullisesta korvaamisesta yrittäjille.

Muutoksen tavoitteena on sulkea ravintolat ja yökerhot asiakkailta

Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti.

Ehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta ulosmyynti olisi sallittua.

Henkilöstöravintolat saavat edelleen pitää ovensa auki. Käytännössä esimerkiksi vanhainkodit, sairaalat, varuskunnat, vankilat, päiväkodit ja koulut sekä teollisuuslaitosten henkilöstöravintolat voisivat jatkossakin olla avoinna.

Lainmuutoksen tavoitteena on sulkea kokonaan ravintoloiden, yökerhojen, anniskeluravintoloiden ja kahviloiden toiminta asiakkailta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Hallituksen esityksen mukaan myöskään majoitusliikkeet eivät saisi tarjoilla aamupalaa ravitsemisliikkeen tiloissa, mutta ne voisivat edelleen tarjota mukaan valmiita annoksia tai aamupalatarvikkeita.

Perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaan hallituksen esityksestä ei riittävällä tavalla ilmene, että kyse on nimenomaan poikkeuslainsäädännöstä ja että säännöksen soveltaminen on sidottava poikkeusoloihin.

Perustuslakivaliokunnan lausunto meni valmistumisensa jälkeen talousvaliokunnan käsittelyyn. Talousvaliokunta on varsinainen mietintövaliokunta, jonka mietinnön pohjalta eduskunta tekee asiasta lopullisen päätöksen.

Talousvaliokunta päätyi yksimielisesti puoltamaan esitystä ravintoloiden sulkemisesta. Valiokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) kuitenkin sanoi asian olleen "kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu".

Vartiaisen mukaan ravintoloiden sulkeminen on erittäin kova sääntelykeino, jolla on isoja taloudellisia vaikutuksia. Talousvaliokunta korosti, että sääntelyssä pitää punnita keskenään terveydellisiä tavoitteita ja rajoituksista syntyviä taloudellisia menetyksiä.

Vartiainen esitti, että valtio voisi tulla ravintoloita vastaan helpottamalla alkoholin myymistä ulos. Lisäksi ravintoloita voitaisiin alkaa avaamaan joillakin alueilla muita nopeammin, kun koronaviruksen uhka aikanaan helpottaa.

"Välttämättömyyden puolesta puhui se, että tähänastiset toimet eivät ole riittäviä"

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä pohdittiin paljon myös sitä, tehdäänkö muutos oikealla lainsäädännöllä.

– Olisiko sen voinut lisätä jonkun muun lain nojalla, kuten tartuntatautilain nojalla tai terveydensuojelulain nojalla, hän sanoi.

Valiokunnan mielestä hyvää oli se, että valmiuslakia ei käytetty. Valiokuntaa puhutti kuitenkin se, että onko merkittävä puuttuminen elinkeinovapauteen ylipäätään oikeasuhtainen toimi. Ojala-Niemelän mukaan take away -mahdollisuus pehmentää hieman tilannetta.

Perustuslakivaliokunta pohti myös asian välttämättömyyttä.

– Välttämättömyyden puolesta puhui muun muassa se seikka, että tähänastisia toimenpiteitä ei ole koettu riittäväksi.

Perustuslakivaliokunta katsoi esityksen haittapuoliksi samoja asioita kuin hallitus – ravintolat ja ravitsemusliikkeet voivat ajautua konkurssiin ja työttömyys voi lisääntyä.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunnassa puhuttiin paljon siitä, mitä muita tukitoimia lisätalousarvioesitysten lisäksi alalle voitaisiin saada.

Ravintola-ala työllistää yli 50 000 ihmistä

Ravintola-ala työllistää yli 50 000 henkilöä, joka on noin puolet matkailualan työvoimasta. Tämän lisäksi alalla käytetään vuokratyövoimaa ja osa-aikaisia työntekijöitä. Ravintoloiden sulkemisen voidaan arvioida lisäävän lomautuksia ja irtisanomisia. Ravitsemisliikkeiden sulkeminen vaikuttaa myös yrityksiin, jotka toimittavat tuotteita ravintoloiden käyttöön, hallituksen esityksessä todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja: Koronasuojaimista tehty sopimukset Sarmasteen sekä Jylhän kanssa
 3. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 4. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 5. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 6. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 7. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 8. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 9. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 10. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 13. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 14. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 15. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.