Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: UPM Metsä

Metsänomistaja: Tiesitkö jo tämän veroedun?

Metsätilan sukupolvenvaihdos on ajankohtainen monissa perheissä. Sen suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa.

Metsätilan sukupolvenvaihdoksiin on tarjolla merkittäviä veroetuja. Uusin tulokas on viime vuonna voimaan tullut metsälahjavähennys. Asiantuntijan kanssa ajoissa suunniteltu metsätilan sukupolvenvaihdos voi säästää paitsi vaivaa myös jopa tuhansia euroja.

Jokainen sukupolvenvaihdos on yksilöllinen. Metsätilan sukupolvenvaihdokseen liittyy sekä taloudellisia kysymyksiä että monipuolista juridiikkaa. Lisäksi sukupolvenvaihdos herättää usein tunteita ja joskus jopa jännitteitäkin.

Kun metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelee ajoissa asiantuntijan kanssa, on mahdollista miettiä itselle ja jälkipolville sopivin ratkaisu.

- Autamme metsänomistajaa, jotta metsä voi hyvin ja tuottaa tulevaisuudessa. Sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa otetaan huomioon eri toimintavaihtoehdot ja esimerkiksi niihin liittyvä verotus. Tavoitteena on hakea perheen tilanteeseen taloudellisesti ja toiminnallisesti paras ratkaisu, kertoo UPM Metsän lakipalvelupäällikkö Heikki Kalvila.

Uutuutena metsälahjavähennys

Uusi veroetu on viime vuonna voimaan tullut metsälahjavähennys. Siinä metsälahjansaaja voi eräin rajauksin saada hyvitystä maksamastaan lahjaverosta. Verohuojennuksen saa silloin puun myyntitulon verotuksessa.

- Jos metsätila vaihtaa omistajaa kuoleman kautta, jää metsälahjavähennys saamatta, Kalvila kertoo.

Myös kaupalla tehtävässä metsätilan sukupolvenvaihdoksessa sekä myyjällä että ostajalla on mahdollisuus verosäästöihin. Myyjän metsätalouteen kuuluvan kiinteän omaisuuden luovutusvoitto voi sukupolvenvaihdoksessa olla tietyin edellytyksin verovapaata. Metsätilan ostaja voi taas puolestaan vähentää osan metsätilan hankintamenosta puun myyntitulon verotuksessa metsävähennyksenä.

Lukuisat metsänomistajat pähkäilevät metsätilan sukupolvenvaihdoksen kanssa. Paras neuvoni on ryhtyä tuumasta toimeen, neuvoo UPM Metsän lakipalvelupäällikkö Heikki Kalvila.

Helpottaa perinnönjakoa

Usein sukupolvenvaihdoksessa metsän lisäksi on myös muuta varallisuutta, jota halutaan järjestellä. Joku perillisistä voi olla kiinnostunut metsästä, toinen taas enemmän muusta varallisuudesta. Sukupolvenvaihdos tarjoaa mahdollisuuden luovuttaa lapsille eri lajista omaisuutta. Esimerkiksi metsää yhdelle ja muuta varallisuutta vastaavasti toisille.

- Kun asiat on mietitty etukäteen, varallisuuden hoito on helpompaa.

Miten sukupolvenvaihdos alkaa?

Sukupolvenvaihdoksen ei tarvitse olla monimutkainen prosessi. Sen voi toteuttaa myös avaimet käteen -periaatteella. UPM Sukupolvenvaihdos –palvelussa on mahdollista saada juridiikan ja metsän asiantuntemus samassa paketissa.

- Sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa pääsee helpoiten alkuun vaikka puhelinsoitolla. Aluksi käymme läpi osapuolten toiveet ja tavoitteet. Asiantuntija kertoo eri toimintavaihtoehdoista. Metsänomistajan on helpompi tehdä päätöksiä, kun ne perustuvat suunnitelmiin ja laskelmiin. Kun suuntaviivat ovat selvillä, asiantuntija voi hoitaa kaiken paperityön.

Kolme vinkkiä metsätilan sukupolvenvaihdokseen:

  • Aloita ajoissa ja keskustele perheessä. Silloin sukupolvenvaihdokseen on helppo löytää sopivin ratkaisu.
  • Käytä asiantuntijaa apuna. Saat juridiikan, metsän ja talousasioiden osaamisen vaivattomasti käyttöösi.
  • Hyödynnä verosäästöt. Metsätilan sukupolvenvaihdokseen on tarjolla monia veroetuja.

Lue lisää UPM Sukupolvenvaihdos –palvelusta.

UPM Metsä

UPM Metsä eli puunhankinta ja metsätalous vastaa kilpailukykyisen puuraaka-aineen hankinnasta yhtiön laitoksille Suomessa, Venäjällä ja Virossa. Puukaupan lisäksi tarjoamme metsänomistajille laajan valikoiman metsäomaisuuden hoitoon ja metsän omistamiseen liittyviä palveluja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi