Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Suomeen muuttanut jalkapallofani kouluttautuu oppisopimuksella metallimieheksi

Kuva: Mari Peltonen

Brasiliasta kotoisin oleva Rafael de Oliveira hymyilee tyytyväisenä, sillä hänellä on hyvä työpaikka, jossa hän kouluttautuu oppisopimuskoulutuksella mieleiseen ammattiin. Hän muutti suomalaisen vaimonsa myötä Suomeen 2014. Alusta alkaen hänellä oli into oppia suomea. Oleskeluluvan saatuaan de Oliveira pääsi Salpauksen kotoutumiskoulutukseen.

– Kotoutumiskoulutus oli hyvä, siellä oppi paljon asioita ja opettaja oli hyvä, hän kehuu.

Koulutuksesta hän sai myös ystäviä, joiden kanssa tuli puhuttua suomea, koska se oli ryhmän ainoa yhteinen kieli. Kotona vaimo auttoi opiskeluissa ja kodin pinnat oli peitetty muistilapuilla, joista saattoi kerrata sanoja.

Ennen Suomeen tuloaan de Oliveira oli työskennellyt niin rakennuksilla kuin autokorjaamossakin, mutta tutkinnot puuttuivat. Brasiliassa työt opittiin tekemällä, eikä niihin erikseen kouluttauduttu. Kotoutumiskoulutuksen lopulla hän halusi tutustua metallialaan ja sopiva paikka löytyi Lahden Tasopalvelu Oy:stä. Tutustuminen sujui niin hyvin, että hän sai sieltä oppisopimuskoulutuspaikan.

– Minulla on ollut tuuria, että sain työpaikan, jossa on hyvä ilmapiiri, mukavat työkaverit ja hyvä pomo, de Oliveira toteaa

Hän viihtyy hyvin ja on innostunut työstään. Oppisopimuskoulutuksessa de Oliveira opiskelee teoriaa kahtena päivänä kuukaudessa, muuten hän työskentelee ja oppii asioita työpaikalla. Opintojen myötä valmius yrityksen eri tehtäviin kasvaa. Hänellä on vielä noin puolitoista vuotta jäljellä opintoja kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon. Tulevaisuudelta de Oliveira toivoo, että voisi jatkaa nykyisessä työssä ja oppia vielä lisää. Nyt on hyvä näin, työpaikka on mieleinen ja lähellä kotia. Ja tosiaan, de Oliveira on myös suuri jalkapallofani.

Lahden Tasopalvelu Oy – oppisopimuskoulutuksen konkari

Kuva: Mari Peltonen

Lahden Tasopalvelu Oy on juuri juhlinut yrityksen 20-vuotisjuhlia. Alussa oli yhden miehen yritys, jossa työkalut kulkivat auton perässä. Ensimmäisen vuoden lopussa Harri Seroff palkkasi ensimmäisen työntekijänsä ja nyt yrityksessä työskentelee 40 henkilöä. Lahden Tasopalvelu Oy tekee teräsrakenteita. Asiakkaita ovat isot rakennusyritykset ja kohteina isot uudisrakennukset, kauppakeskukset, tuotantolaitokset ja autohallit.

Lahden Tasopalvelussa on pitkä kokemus oppisopimuskoulutuksesta. Seroff arvelee, että heille on tullut parikymmentä työntekijää oppisopimuskoulutuksen kautta. Hän toteaa, että koulutustapa on hyvä ja sitä kautta on saatu ammttilaisia töihin. Kun vanhat tekijät eläköityvät, niin uudet tekijät täytyy kouluttaa alalle, sillä valmiina heitä ei löydy. Oppisopimuskoulutus aikuiselle mahtava tapa saada tutkinto ja alalle voi kouluttautua, vaikka ei olisi aikaisempaa kokemusta.

– Metallialalta löytyisi nyt töitä ja ala sopii henkilölle, joka haluaa tehdä käsillään töitä ja saada valmista aikaan. Lisäksi tarvitaan vielä motivaatiota, jotta työ onnistuisi, Seroff kertoo.

Seroff suosittelee oppisopimuskoulutusta työnantajille. Hän toteaa, että se on erittäin oiva tapa hankkia työntekijöitä. He oppivat heti talon tavoille ja miten työyhteisö toimii. Lisäksi oppisopimuskoulutuksen kautta tulevat ovat valmiita tekemään töitä. Lahden Tasopalvelussa on muiden joukossa ollut myös maahanmuuttajataustaisia koulutettavia. Seroff toteaa, että he ovat reippaita ja motivoituneita tekijöitä ja hommat hoituvat. Heillä on halu oppia ja sopeutua yhteiskuntaan.

Lue lisää koulutuksesta maahanmuuttajalle.

Tutustu oppisopimuskoulutukseen.

Kysy lisää:

Maahanmuuttajakoulutus:
Kyllike Ladva,
opetusalapäällikkö,
p. 044 708 0288
kyllike.ladva@salpaus.fi

Oppisopimuskoulutus:
Rita Onkalo,
asiakasvastaava, tekniikan alat,
p. 050 526 5889
rita.onkalo@salpaus.fi

Teksti ja kuvat: Mari Peltonen

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi