Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Matkailualan tehokaksikko nappasi ammattitaidon Suomen mestaruuden

Koulutuskeskus Salpauksen matkailualan opiskelijat Sara Enqvist ja Tiila Kruskopf nappasivat toukokuussa kultamitalit Taitaja2018-kisassa Tampereella. Taitaja-kisa on vuosittainen ammattiin opiskelevien nuorten ammattitaidon SM-kilpailu.

Voitoista on jo muutama päivä ja tyttöjen puhe pulppuilee iloisesti. He kertovat, että fiilis on hyvä, vaikkakin hiukan epätodellinen. Kilpailussa tietoa omasta sijoituksesta odotettiin jännittyneenä. Ennakkoon heillä oli tunne, että he saattaisivat olla kolmen parhaan joukossa. Kun kolmas ja toinen sija oli julistettu, iski epäusko, ettei oma nimi voi tulla enää. Vaan seuraavaksi kuulutettiin Salpaus ja tyttöjen nimet ja he olivat voittaneet kultaa!

Jännittävää kisaa edelsi vauhdikas kevät

Taitaja-kisassa päivät olivat pitkiä. Illalla jännitti, oliko tehty tarpeeksi seuraavaa päivää varten. Aamulla, kun tehtävä oli annettu, niin muu tuntui häviävän ja jäljelle jäi vaan tyttöjen tiimi, joka ryhtyi toimeen. Päivän päätteeksi he olivat tyytyväisiä omaan suoritukseensa. Tytöt olivat sopineet jo ennen kisaa, että tekevät parhaansa ja eivätkä mieti sijoitusta.

Kisaan valmistutumisessa oli haasteensa, koska ennen kisaa Kruskopf oli kaksi kuukautta Kroatiassa työssäoppimassa ja Enqvist kuukauden Islannissa. Enqvistilla oli yhdistelmätutkintoon liittyen myös ylioppilaskirjoitukset tehtävänään. Ulkomailla ollessaan he kertailivat asioita itsenäisesti, mutta Suomeen palattuaan he viettivät pari viikkoa yhdessä ja kävivät asioita läpi muutaman tunnin päivässä.

– Tärkeää on luottamus omaan osaamiseen. Lisäksi olemme tehneet kolmen vuoden aikana paljon töitä yhdessä ja tiedämme, että voimme luottaa myös toisiimme. Välillä voi olla erimielisyyksiäkin, mutta ne tuovat uusia näkökulmia esiin, tytöt kertovat.

Tytöt suosittelevat kisaamista muillekin. Ala kuin ala, niin kilpailu kannattaa kokea. Sijoittumista tyttöjen mielestä turha miettiä etukäteen, vain onnistumisen tunne on tärkeää. Mutta toki he myöntävät, että voittaminenkin on kivaa, mutta se on vaan kirsikka kakun päällä.

Matkailuala vaatii joustavuutta, mutta tarjoaa myös mahdollisuuksia

Matkailupalvelujen tuottajan opinnot ovat olleet tyttöjen mielestä monipuolisia. Lisäksi opintojen edetessä tulleet valinnaiset ammattiaineet ovat tehneet opinnoista mielenkiintoisempia, kun saa tehdä itselleen mieleisiä asioita. Opintojen aikana asioita pääsee tekemään oikeasti.

– Kun tehtävä on annettu, niin toki opettajat ovat paikalla ja tarvittaessa neuvovat, mutta asioita saa tehdä itsenäisesti, Kruskopf kertoo.

Alaa miettiviä tytöt muistuttavat, ettei se ole pelkkää matkustelua, vaan totista työtä. Omasta kiinnostuksesta riippuen voi suuntautua matkailualan asiakaspalvelusta erilaisten tapahtumien tuottamiseen.

Tytöt valmistuvat nyt keväällä, samalla Enqvist valmistuu ylioppilaaksi. Hän myöntää, että toisinaan yhdistelmätutkintoa oli rankkaa suorittaa, mutta huokaa saman tien tyytyväisenä, että nyt se on tehty.

Suomen parhailla matkailualan osaajilla on vielä tulevaisuuden suunnitelmat avoinna. Jatko-opinnot eivät vielä ole ajankohtaisia. Oman alan työt kiinnostaisivat, mutta töitä ei ole vielä löytynyt. Tytöt tuumivat, että muutto työn takia olisi mahdollinen, aluksi Suomessa, mutta myöhemmin mahdollisesti myös ulkomaille.

Kysy lisää:

Maaria Alén
p. 044 708 0662
maaria.alen@salpaus.fi

Lue lisää matkailualan koulutuksesta

Teksti: Mari Peltonen

Kuvat: Mari Peltonen ja Veikka Niskanen

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi