Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Salpauksen sirkuslaisilla pysyvät kaikki keilat ilmassa

Kuva: Kirsi Kaarna

Keilat lentävät korkealle kevyesti ja varmasti. Uusi keila nousee ilmaan aina yhtä helponoloisesti kuin edellinenkin. Koulutuskeskus Salpauksen sirkusalan kolmannen vuoden opiskelija Kanerva Keskinen hallitsee ilmassa lentävät esineet, sillä hänen oma sirkuslajinsa on jongleeraus.

Kipinä sirkustoimintaan tuli serkulta, joka oli oppinut kolmella pallolla jongleerauksen ja opetti sen edelleen Keskiselle. Kipinä oli syttynyt ja hän lähti hakemaan lisäoppia. Ennen nykyisiä opintojaan hän ennätti harrastaa kuusi vuotta jongleerausta Hämeenlinnan nuorisosirkuksessa, Sirkus ARX:ssa.

Lentävät esineet eivät ole haaste, ne ovat mahdollisuus

Kuva: Kirsi Kaarna

Nyt harrastuksesta on tulossa ammatti. Suomessa sirkusalan koulutusta on ainoastaan Salpauksessa ja Turun ammattikorkeakoulussa. Lahdessa koulutus painottuu esiintyjäkoulutukseen ja koska esiintyminen oli Keskiselle tärkeää, hän haki Salpaukseen. Opiskelu Salpauksessa on monipuolista: ensimmäisenä vuonna käydään läpi kaikkia sirkuksen osa-alueita ja kahtena seuraavana vuonna opiskelu keskittyy enimmäkseen jokaisen omaan sirkuslajiin. Opinnoissa on monen muun lisäksi tanssia, ilmaisutaitoa ja kehonhuoltoa.

– Luokan yhteishenki on opinnoissa parasta. Opettajat ovat osaavia ja työlleen omistautuneita. Lisäksi saa tehdä itselleen mieleistä asiaa, Keskinen listaa opintojen hyviä puolia.

Toki opiskelu on toisinaan myös haastavaa, opiskelu vie aikaa ja vaatii keskittymistä. Päivät venyvät helposti pitkiksi, mutta sen jaksaa, kun tekee sitä, mistä pitää.

Keskinen suosittelee lämpimästi sirkusalan opintoja ja Salpausta. Hän toteaa, ettei opinnoissa pärjätäkseen tarvitse olla harrastustaustaa sirkusalalta. Motivaatio ja kiinnostus ratkaisevat sekä sitoutuminen pitkäjänteisesti opiskeluun. Hyvä ilmapiiri tekee Salpauksesta erityisen.

Kukkofestivaalien festarihumusta valmistujaisjuhliin ja työkeikkoille

Kuva: Kirsi Kaarna

Nyt päivät ovat kiireisiä toukokuun alussa olevan Kukkofestivaalin takia. Sirkusopiskelijat ovat järjestäneet festivaaleja vuosittain ja tänä vuonna juhlitaan jo viidettä peräkkäistä Kukkofestivaalia. Opiskelijat valmistelevat festivaalia hyvillä mielin.

- Festivaali antaa realistisen kuvan, mitä sirkustyö on. Asioita tehdään oikeasti itse, samoin miten tehtäisiin oikeassa työelämässäkin. On hienoa olla mukana tekemässä erilaista festaria Lahteen ja tuoda sirkuskulttuuria kaupunkiin, Keskinen toteaa.

Festivaaleilla opiskelijat kohtaavat muita alan toimijoita, pyrkimyksenä on tuoda yhteen sirkuksen eri sukupolvet. Katsojalle halutaan tarjota erilaisia sirkusesityksiä ja -elämyksiä. Ohjelmistossa pyritään siihen, että jokaiselle löytyisi jotain.

Kukkofestivaalin jälkeen ajatukset siirtyvät jo valmistumiseen ja tulevaisuuteen. Keskinen odottaa, että pääsisi tekemään töitä. Hänellä on jo syksylle tiedossa opetustöitä. Lisäksi hän työskentelee kahdessa eri duossa: Jongleerausduo Passiili ja Kiljaise ennen kuin tipahtaa. Kiljaise ennen kuin tipahtaa -esitys on saanut apurahaa toimintaansa.

–Työt ja tulot tulevat montaa eri kautta, mutta se ei ole huono asia, koska näin saa tehdä erilaisia asioita ja pääsee erilaisiin paikkoihin, Keskinen miettii.

Suomessa töitä on jonkin verran, Euroopasta ja maailmalta niitä löytyisi enemmänkin. Myös jatko-opintomahdollisuudet ovat maailmalla, mutta vielä ei ole niiden aika. Keskinen toteaa, että kolme tiukkaa vuotta Salpauksessa vaatii hetken hengähtämistä ja nyt on töiden vuoro.

Lue lisää sirkusartistikoulutuksesta

Tutustu Kukkofestivaaliin

Kysy lisää:

Petri Heikkilä, tutkintovastaava, sirkusala
p. 044-7080 263
petri.heikkila@salpaus.fi

Teksti: Mari Peltonen

Kuvat: Kirsi Kaarna

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi