Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Koulutuksella työkaluja esimiehen päivittäiseen arkeen

Kuva: Satu Salo-Jouppi

Iskun työntekijöitä eri puolilta taloa opiskelee Koulutuskeskus Salpauksen kanssa yhteistyössä rakennettua lähiesimiestyön ammattitutkintoa. Koulutuksessa halutaan tukea esimiestyötä, yhtenäistää toimintatapoja ja tukea muutostilanteessa. Mukana on esimiehiä hallinnosta, hankinnasta, myynnistä ja tuotannosta.

– Se, että mukana on eri osastoilta väkeä, on koettu hyväksi. Esimiestyö on kuitenkin pohjimmiltaan samanlaista ja haasteet ovat saman tyyppisiä, oli sitten millä osastolla tahansa töissä. Koulutuksen aikana työntekijämme ovat saaneet kasvot toisissa tehtävissä oleville. Meillä esimerkiksi myynnin ja tuotannon välissä on palvelukeskus, joten he eivät tavallisesti tee suoraan yhteistyötä toistensa kanssa, Iskun HR-asiantuntija Minna Piipponen kuvailee.

Iskulta lähiesimiestyön ammattitutkintoa suorittaa niin tuoreita esimiehiä kuin myös jo pidemmän aikaa esimiehenä toimineita. Koulutus alkoi syksyllä 2017, joten parinkymmenen hengen ryhmä on ehtinyt kokoontua lähiesimiestyön merkeissä jo useamman kerran. Työn ohessa suoritettavat opinnot on tarkoitettu esimerkiksi työnjohtajana, tiimivastaavana, työryhmän osaston tai yksikön vetäjänä työskenteleville.

– Meillä on Iskulla 80 esimiestä, joten samojen asioiden parissa työskentelee useampia henkilöitä. Esimies ei ole yksin, vaan apuja ja neuvoja voi kysyä kavereilta tai tukipalveluilta, Piipponen tuo esiin.

Esimiehistä Iskulla on 40 prosenttia noussut työntekijöistä, joten heillä ei ole aiempaa kokemusta esimiestyöstä. Se on yksi syy, miksi on tärkeää panostaa esimiehiin ja heidän kouluttamiseen.

Konkreettisia työkaluja esimiestyöhön

Iskulla on käynnissä muutoksia tekemiseen, järjestelmiin ja tuotannon prosesseihin. Tehtaaseen ja sen laitteisiin on investoitu ja myynnin työkalut tulevat muuttumaan.

– Nyt tarvitaan muutosjohtamista ja halusimme tukea sitä, koska meillä on menossa muutoksia, Iskun laatu- ja ympäristöjohtaja Hanna Eskola kertoo.

Koulutuksessa on käyty läpi esimerkiksi haastavia esimiestilanteita, puheeksi ottamista, laatutyökaluja, työturvallisuutta ja miten esimies voi jalkauttaa strategiaa. Osan koulutuksista on pitänyt Salpauksen opettajat ja osan Iskun oma väki. Oman väen johdolla on käsitelty esimerkiksi sisäisiä toimintamalleja ja laatutyökaluja.

– Halusimme esimiehillemme työkaluja päivittäiseen arkeen: miten otetaan puheeksi asioita, mitä vastuita ja velvollisuuksia on tai mitä oikeasti tarkoittaa työehtosopimus ja työsopimus. Esimiehen rooli on monisäikeinen ja se on haastava paikka, Eskola jatkaa.

Esimiehet pääsevät tuomaan esiin arjen haasteita

Käytännössä luentopäivät ovat olleet parin tai muutaman tunnin tilaisuuksia keskellä työpäivää. Päivät on järjestetty kuun keskivaiheilla ja ovat olleet keskiviikkoja. Aamulla osallistujat ovat ehtineet laittaa tuotannon käyntiin ja päivän päätteeksi ehtii vielä takaisin työn pariin.

– On tietty päivä kuukaudessa, jolloin pysähdytään aiheen pariin. Omalla tavallaan se on haaste, että moni on kiireinen. Pääosin koulutukseen on hyvin sitouduttu, kun on lähtenyt mukaan, Eskola sanoo.

Osallistujat ovat pitäneet keskusteluista ja osallistavasta työskentelystä. Ryhmätöissä heidät on jaettu ryhmiin, joissa on eri puolilta taloa työntekijöitä.

– Koulutuksen osallistujat saavat työkaluja esimiestyöhön ja näkevät sen kokonaisuuden ja laajuuden. He saavat ammattitutkinnon suoritettuaan tietysti myös tutkintotodistuksen, Eskola kuvailee.

Eskola toteaa projektin olleen mielenkiintoinen ja kiva pilotti. Sekä Eskola että Piipponen ovat olleet läsnä ja mukana koulutuspäivissä. Koulutusta on räätälöity Iskun tarpeisiin sopivaksi. He korostavat koulutuksen suunnittelun aloituksen tärkeyttä ja kouluttajan tutustuttamista yrityksen toimintatapoihin.

– Yritykselle tästä on hyötyä esimerkiksi siinä, että toimintatapoja voidaan yhtenäistää ja tietysti myös työntekijöiden ristipölytys. Esillä on ollut esimerkkejä eri puolilta taloa, Eskola tuo esiin.

– Koulutus on tärkeää. Henkilöstö arvostaa, jos heille tarjotaan koulutusta. Tänä vuonna muutoksen tuomien asioiden kouluttaminen on meille iso juttu, Piipponen vetää yhteen.

Lue lisää lähiesimiestyön ammattitutkinnosta

Kysy lisää:

Airi Nieminen, opettaja
p. 044 708 0289
airi.nieminen@salpaus.fi

Teksti ja kuva: Satu Salo-Jouppila

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi