Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Tarjoilijaopiskelijoille maailma on mahdollisuuksia täynnä

Koulutuskeskus Salpauksen Kulinaaritalo sijaitsee Lahden keskustakampuksella Svinhufvudinkatu 6 E:ssa. Kulinaaritalossa työskentelee monen eri alan opiskelijoita, sillä talo muodostuu opetusleipomosta ja -keittiöstä sekä Hetki-Shopista ja ravintola Kulinaarista.

Siinä missä Hetki-Shop on kahvila-myymälä, ravintola Kulinaari toimii perinteisenä ravintolana. Siellä opetusohjelman mukaan ruoka joko haetaan noutopöydästä, tuodaan annoksina tai tarjoillaan vadeilta pöytään. Kulinaaritalossa työskentelevät tarjoilijaopiskelijat saavat näin vaihtelevasti kokemusta erilaisista tavoista toimia aidossa ravintolaympäristössä.

Pitkän linjan konkarit valmentavat

Lehtori Jari Hakkaraiselle ja opettaja Jaana Lahtiselle nuorten tarjoilijaopiskelijoiden kanssa työskentely on mieluisaa.

– Sehän on ihanaa! Pitää pysyä ajan tasalla ja oma mielikin säilyy nuorena, Hakkarainen toteaa ja Lahtinen nyökkää vierestä.

Molemmat kehuvat nuoria ja myös Kulinaaritalo saa kehuja. Kulinaaritalo elää opetussuunnitelman mukaan ja siellä harjaannutaan työelämään.

– Hyvä oppimisympäristö. Muokkautuu sen mukaan, mitä tarvitsee oppia, Lahtinen tiivistää.

Alaa harkitsevalle he kehuvat alan olevan mielenkiintoinen, monipuolinen ja sen antavan valmiudet mihin tahansa asiakaspalvelutyöhön.

– Maailma on auki, eikä työssä tule kahta samanlaista päivää, Hakkarainen kiteyttää.

Keväällä ammattiin opiskelevat kisaavat Tampereella Taitaja-kisoissa eri alojen SM-mitaleista. Muiden tehtävien lisäksi Lehtinen ja Hakkarainen valmentavat Taitaja-kisan kisaajia kohti kevään finaalia. Lahtinen toteaa Taitaja-kisasta, että tarjoilija-alan kisoissa opiskelija pääsee haastamaan itsensä, koska siinä on kattamisesta liekittämiseen sekä asiakaspalvelun koko kaari.

… ja nuoret taitajat kisaavat

Tarjoilijaopiskelijat Ida Kantaneva ja Evelina-Emilia Reilson ovat Taitaja-kisan finalisteja. Toisen vuoden opiskelijoina molemmille on jo kertynyt vahvaa osaamista. Oppia on tullut koulusta, työpaikalla oppimisen aikana ja myös palkkatyöstä. Kantanevan ura on alkanut jo 14-vuotiaana kattausten teosta Juhlapalvelu Tähkässä. Reilson on ennättänyt kokeilla siipiään myös maailmalla työskennellessään 16-vuotiaana kesän ruoka- ja viiniravintolassa Pärnussa. Edellisten lisäksi tytöt ovat ehtineet työskennellä muun muassa Ace Cornerissa, Amarillossa, Martinassa, Popotissa, Rouxissa, Ravintola Voitossa ja jatkavat vielä kevään aikana Casselissa ja Seurahuoneella.

Kulinaaritalosta tytöt toteavat saaneensa perusteet työhön. Esimerkkeinä he mainitsevat kassan käytön, ruokien tarjoilutavat ja työelämän pelisäännöt. Tulevassa ammatissaan molemmat sanovat vahvuuksikseen asiakaspalvelutaidot, positiivisuuden ja hymyn. Reilson toteaa kielitaidosta olevan myös hyötyä.

Alaa miettiville tytöt painottaisivat myönteisyyttä ja halua työskennellä ihmisten parissa. Myös ruuan ja juomien täytyy kiinnostaa.

– Tarjoilijan työ vaatii myös hyvää kuntoa, muistuttaa Kantaneva.

– Eikä asioita pidä ottaa itseensä, toteaa Reilson.

Taitaja-kisan finaaliin molemmat lähtevät ensikertalaisina hyvillä mielin, mutta toki se myös jännittää. Kisaan valmistautumisen myötä tytöt kokevat oppineensa uutta ja saaneensa asioista entistä laajemmin tietoa.

Lue lisää tarjoilijan opinnoista

Kysy lisää

Jaana Lahtinen, opettaja
p. 044 708 0658
jaana.lahtinen@salpaus.fi

Teksti: Mari Peltonen Kuvat: Satu Salo-Jouppila

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi