Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Alansa parhaat ammattiin opiskelevat kisaavat Tampereella toukokuussa

Kuva: Satu Salo-Jouppila

Vuotuisissa Taitaja-kisoissa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat ammattitaidon SM-mitaleista. Kisassa on noin 45 eri ammattialaa. Tämän vuoden Taitaja2018-kisat järjestetään Tampereella 14.–17.5.2018. Osallistujia on yli neljäsataa ja joukossa on myös kansainvälisiä kilpailijoita. Tosin kaikkiaan osallistujia on ollut paljon enemmän ja kilpailujakin on jo alkuvuoden aikana käyty ympäri Suomea, kun semifinaaleissa on kisattu eri lajien finaalipaikoista. Taitaja-kisaan voivat osallistua kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat opiskelijat.

Taitaja2018-kisojen yhteydessä 16.5.2018 kisataan myös Taitaja9-kisat, joka kerää 7.–9.-luokkalaiset kisaamaan kädentaidoissa. Taitaja9-kisassa yläkouluikäiset oppilaat ratkovat tehtäviä kolmihenkisissä joukkueissa. Päijät-Hämeestä lähtee kaksi joukkuetta yläkoululaisten Taitaja9-kisaan, Pappilanmäen pojat Padasjoelta ja Team Jokivarsi Orimattilasta.

Taitaja2018-kisojen odotetaan keräävän kisailijoiden lisäksi Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen noin 52 000 kävijää tutustumaan kisojen ohessa erilaisiin työ- ja opiskelumahdollisuuksiin rekrytointi- ja koulutustapahtumassa.

Taitaja-kisasta varmuutta osaamisesta ja työpaikka

Koulutuskeskus Salpauksesta tiensä Tampereen finaaleihin selvitti 15 opiskelijaa. Heistä Karoliina Kalpion lajina on turvallisuusala ja Eemeli Polvelan lajina huonekalupuuseppä. He ovat ensikertalaisia Taitaja-kisan finaalissa, mutta molemmat lähtevät hyvillä mielin kisaan.

Kalpio kuuli kilpailusta jo alaan tutustuessaan ja kilpailuhenkisenä koki sen heti omaksi jutukseen. Polvelaa opettajat houkuttelivat kisaan ja kannustivat kokeilemaan.

Kisaan valmistuessa Kalpio on toisen vuoden opiskelijana käyttänyt myös vapaa-aikaansa, koska osa tarvittavista opeista olisi tullut opetusohjelman mukaan vasta kolmannen vuoden opinnoissa. Vaikka kilpailuun valmistutuminen on Kalpion mielestä ollut kivaa, niin ihan ilman haasteita ei ole selvitty. Ala tuntuu kuitenkin omalta. Lisäksi Kalpio mainitsee, että kilpaillessa oppii uutta, tutustuu uusiin ihmisiin ja huomaa kuinka muualla asioita tehdään ja opetetaan.

– Kilpaillessa saa varmuuden, että osaa asiansa ja voi samalla näyttää sen myös muille, Kalpio toteaa.

Pian valmistuva Polvela toteaa Taitaja-kisan hyvistä puolista, että jos ei mitään muuta saa, niin ainakin nimeä. Tämä on tullut esiin töitä kysellessään, kun työnantaja on osannut kysyä osallistumisesta Taitaja-kisaan. Saattaapa tosiaan olla, että hänellä olisi kisaan osallistumisen ansiosta työpaikka tiedossa kesäksi, jos hän sen vaan ottaa vastaan.

Uusia opiskelijoita Kalpio ja Polvela kannustaisivat osallistumaan Taitaja-kisaan. Kalpio huomauttaa, että kilpailussa tulee hyödynnettyä kaikki opinnoissa saadut opit.

– Ja hauskaahan tämä on, Polvela muistuttaa tärkeimmästä.

Kaikkiaan Salpauksen 45 semifinalistista Taitaja2018-kisaan Tampereelle pääsi 15 opiskelijaa ja he kisaavat 11 lajissa.

Salpauksen Taitaja2018-finalistit

Onni Rantti, CAD-suunnitelu

Antti Ylenius, CAD-suunnittelu

Santeri Soikkeli, Tietokoneet ja verkot

Erica Silvennoinen, Hiusmuotoilu

Sara Enqvist, Matkailu

Tiila Kruskopf, Matkailu

Karoliina Kalpio, Turvallisuusala

Eemeli Polvela, Huonekalupuuseppä

Mira Yliniemi, Maalaus ja tapetointi

Eetu Nykopp, Ravintolakokin työ

Evelina Reilson, Tarjoilija

Ida Kantaneva, Tarjoilija

Miro Kinnunen, Automaatioasennus

Jere Kuisma, Koneenasennus ja kunnossapito

Aleksi Otranen, Koneenasennus ja kunnossapito

 

Lue lisää ammattiin opiskelevien kilpailutoiminnasta

Kysy lisää:
Pekka Merikanto
p. 044 708 0626
pekka.merikanto@salpaus.fi

Teksti: Mari Peltonen Kuva: Satu Salo-Jouppila

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi