Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Ensimmäisen vuoden putkiasentajaopiskelija pääsi oman alan kesätöihin

Kuva: Satu Salo-Jouppila

Ossi Valtoahoa kiinnosti tekniikan alat, kun hän pohti peruskoulussa, mitä lähtisi opiskelemaan. Nyt hän opiskelee Koulutuskeskus Salpauksessa ensimmäistä vuotta talotekniikan perustutkintoa ja aikoo valmistua putkiasentajaksi.

– Suvussa on tekniikan aloilla työskenteleviä ihmisiä, kuten kiinteistönhoitajia ja sähköpuolen tekijöitä. Olen tutustunut tekniikan aloihin tekemisen kautta ja se on kiinnostavaa tekemistä.  Haluan olla myös tekemisissä asiakkaiden kanssa, hän kertoo.

Putkiasentajan opinnoissa pääsee oppimaan muun muassa käyttövesi- ja viemärijärjestelmien sekä lämmitysjärjestelmien asentamista ja huoltamista.

– Ensimmäisen vuoden aikana olemme päässeet tekemään alaan liittyviä hommia, kuten lavuaarin ja patterin asennusta ja hitsausta.

Opiskelukaverit auttavat toisiaan

– Opiskelu on välillä haastavaa ja välillä taas helppoa. Se on myös asenteesta kiinni: kun tulee positiivisella asenteella, niin oppii aina uutta, Valtoaho sanoo.

Hänestä on kivaa se, että opintojen aikana saa uutta tietoa ja oppii koko ajan uutta. Hän on myös saanut hyviä kavereita opiskelun aikana ja heidän kanssaan on kiva opiskella.

– Autamme kaveria, jos joku ei osaa jotain ja toinen tietää. Siitä on apua. Opimme täällä tekemällä. Välillä tehdään kimpassa, välillä taas yksin.

Hän on mukana myös tutortoiminnassa, missä hän on päässyt kertomaan ja näyttämään 9-luokkalaisille, mitä ala pitää sisällään.

– Kannattaa peruskoulussa hoitaa hommat hyvin, niin pääsee opiskelemaan sinne, minne haluaa. Itselläni jäi seiskalla ja kasilla opiskelu vähemmälle, mutta skarppasin ysillä. Mukana oli myös hiukan tuuria ja pääsin sinne, minne halusin, hän kannustaa opiskelupaikkaa pohtivia.

Valtoaho on painottanut opintojaan huoltoon. Hänen isänsä työskentelee kiinteistönhoitoalalla ja hän ollut myös mukana tekemässä töitä siellä. Putkiasentaja voi työllistyä esimerkiksi uudis- ja korjausrakentamiseen, teollisuuteen, kunnallistekniikkaan ja kiinteistönhoitoalalle.

– Aloitan ensi viikolla työssäoppimisen ja siellä pääsee vielä lisää juttuun kiinni ja näkemään, mitä tämä työ on. Samasta paikasta sain myös kesätöitä. Haluaisin jatkaa syksyllä opintoja oppisopimuksella. Putkiasentajilla on myös se hyvä tilanne, että alalla on töitä, hän kertoo.

Lue lisää putkiasentajan opinnoista

Teksti ja kuva: Satu Salo-Jouppila

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi