Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Työelämä ja oppilaitos voivat yhdessä rakentaa opiskelijoille erilaisia oppimispolkuja

Kuva: Simo Muurman

Koulutuskeskus Salpaus tekee paljon yhteistyötä työelämän kanssa. Syvän ja laajan ammattitaidon oppimista edistää useiden eri toimijoiden yhteistyö. Salpaus ja lahtelainen ravintola Roux ovat tehneet yhteistyötä ravintolan koko sen 12-vuotisen historian ajan.

– Mielellään otamme opiskelijoita työssäoppimaan. Välillä ei pysty ottamaan kaikkia halukkaita, koska neliöt loppuvat kesken, Rouxin keittiömestari ja yrittäjä Sami Häkkinen toteaa.

Oppilaitoksen tehtävänä on antaa perustaidot ja tiedot onnistumisen eväiksi. Koulu valmistaa tulevaa huippuosaajaa omin, monipuolisin keinoin niin, että opiskelijan into kasvaa ja säilyy sopivin askelin ja annoksin.

– Työpaikalla on tärkeä merkitys opiskelijan oman suunnan kehittymisessä ja myöhemmin. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana opiskelija huomaa tietävänsä ja osaavansa asioita, itsetunto kasvaa ja ammatillisuus syvenee entisestään, Salpauksen hotelli-, ravintola- ja catering-alan lehtori Hannu Joutselainen kuvailee.

– Tärkein syy jakaa tietotaitoa eteenpäin on se, että olisi ammattitaitoista nuorisoa jatkossakin kehittämään alaa. Opiskelijoista löytyy helmiä ja saamme heistä uutta henkilökuntaa. Henkilöstön vaihtuvuus tällä alalla on suurta, Häkkinen kertoo.

Valmentautumassa ammattitaidon SM-kilpailun finaaliin

Kokkiopiskelija Eetu Nykopp on ollut hankkimassa osaamista Rouxissa. Hänen juuri päättyneen koulutussopimuksen jälkeen työt jatkuvat samassa paikassa. Hän osallistuu ammattitaidon SM-kilpailu Taitajan finaaliin toukokuussa.

– Hyvillä fiiliksillä lähden kohti Taitaja-finaalia. Se on jo iso saavutus päästä kahdeksan finalistin joukkoon. Kisaamaan innosti halu näyttää, mitä osaa. Taitajassa yritän tavoitella mitalisijaa ja aion treenata paljon sitä varten, Nykopp mainitsee.

Taitajassa kokkiopiskelijoiden taitoja mitataan esimerkiksi tekemällä annoskorttitehtävä, teoriatehtävä, yllätystehtävä, kolmen ruokalajin menu kuudelle hengelle sekä kokin ja tarjoilijan yhteistyöllä. Tampereella järjestettävä finaali kestää kolme päivää ja tiedossa on tiukkaa kokkaamista.

– Olemme käyneet Eetun kanssa läpi kisa-annoksia sekä neuvoneet ja antaneet vinkkejä, Häkkinen tuo esiin.

– Kilpailutilanne on omanlaisensa, koska on monta muuttujaa ja usein jotain sattuu. Se on todellakin erilaista kuin kotikeittiössä. Kilpailut ovat rankkoja, koska aikataulu on tiukka. Annoksia nostellaan esille viiden minuutin välein, Joutselainen selvittää.

Tulevat ammattilaiset pääsevät kehittymään työpaikalla

– On ollut miellyttävää seurata Eetun kehittymistä. Sen on nähnyt esimerkiksi annosten ulkonäössä, kun tulee tosi hienoja annoksia. Olemme antaneet vapaat kädet esillelaittoon, kunhan samaan pöytään menee saman näköiset annokset, Häkkinen kertoo.

– Pidän siitä, että pääsen Rouxissa harjoittelemaan ja toisaalta on annettu vapaat kädet vaikkapa juuri esillelaittoon, Nykopp iloitsee.

Myös Rouxissa työskentelevä tarjoilijaopiskelija Eveliina Emilia Reilson osallistuu Taitaja2018-finaaliin toukokuussa.

– Kun opiskelija laittaa itsensä likoon ja on oman mukavuusalueen ulkopuolella, niin hän oppii uutta ja haastaa myös opettajan. Oppilaitoksen kannalta on tärkeää, että on luotettavia yhteistyökumppaneita, jotka ajattelevat samalla tavalla ja oman tontin ulkopuolelta, Joutselainen toteaa.

Lue lisää kokin opinnoista

Tutustu myös tarjoilijan opintoihin
 

Kysy lisää

Hannu Joutselainen, lehtori
p. 044 708 0578
hannu.joutselainen@salpaus.fi

Teksti: Satu Salo-Jouppila ja Hannu Joutselainen

Kuva: Simo Muurman

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi