Aiheet

Mainos: Salpaus

Elektroniikka-asentaja pääsee rakentamaan esimerkiksi radio-ohjattavia autoja

Kuva: Atte Jaakkola

Santtu Krouvi valmistui elektroniikka-asentajaksi Koulutuskeskus Salpauksesta keväällä 2016. Hän tuli opiskelemaan tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkintoa peruskoulun jälkeen. Samasta tutkinnosta voi valmistua myös ICT-asentajaksi.

– Hakiessa mielenkiintoni oli oikeastaan tietokoneissa ja yleisesti tietotekniikassa. Sen takia sitten hain elektroniikkaa ja ICT:tä opiskelemaan.

Ensimmäisenä vuonna alalla opiskellaan sekä elektroniikkaa että ICT:tä.

– Ensimmäisen vuoden lopussa kallistuin sitten valitsemaan tuon elektroniikan ihan sen takia, että näin vanhempia elektroniikan opiskelijoita, jotka rakensivat radio-ohjattavia autoja ja muuta mielenkiintoista. Ajattelin, että ei hitsi tämä näyttää siistille ja täällä pääsee varmasti tekemään paljon hienoja projekteja! Olin myös aina kiinnostunut siitä, että mitä kaikkien laitteiden takana oikeasti tapahtuu.

Omaa ammattitaitoa pääsee haastamaan Taitaja-kilpailuissa

Elektroniikka-asentajan opinnoissa yhdistyy elektroniikkaa, ohjelmointi, tietoliikennetekniikka ja tietokoneet.

– Pääsin opintojen aikana rakentamaan omia laitteita. Siihen siis sisältyy piirilevyn suunnittelu ja jyrsintä, piirilevyn kasaaminen eli komponenttien juottaminen sekä lopuksi kasatun laitteen ohjelmointi, jos laite sisälsi mikrokontrollerin, Krouvi kuvailee.

Erityisesti häntä kiinnostaa sulautettujen järjestelmien ohjelmointi ja piirilevysuunnittelu.

– Salpauksen opinnoissa pääsin tekemään todella paljon. Se oli oppimiseni kannalta todella tärkeätä, hän tuo esiin.

Krouvi osallistui vuosina 2015 ja 2016 ammattitaidon SM-kilpailu Taitajan semifinaaleihin. Kilpailuihin osallistuu eri alojen nuoria tulevaisuuden huippuosaajia ja ammattilaisia.

– Päätin lähteä kaverini kanssa kokeilemaan kilpailemista. Ekoissa kisoissa menestys oli ihan hyvä, kun pääsimme finaaliin asti. Kisaaminen on kivaa ja hienointa on saada tehtäväpaperi nenän eteen. Siellä pitää kuitenkin kestää vähän painetta.

Haastavat tehtävät motivoivat

Krouvi työskentelee elektroniikka-asentajana ajoneuvo- ja turvavalaistuksia valmistavalla Teknowarella Lahdessa. Hän työskentelee ajoneuvopuolen tuotekehityksessä.

– Kasaan prototyyppejä ja teen mittauksia sekä testejä LED-valaisimille. Pari ulkomaan matkaa on ollut Espanjaan ja Hollantiin. Työ on ollut vaihtelevaa ja haastavaa. Tällä alalla pääsee pähkäilemään vaikka mitä!

Hän pitää työssään siitä, että pääsee työskentelemään uusien ja haastavien tehtävien parissa. Vikojen etsintä laitteista on hänestä myös mielenkiintoista.

– Aion hakea opiskelemaan Lahden ammattikorkeakouluun tieto- ja viestintätekniikkaa. Uskon että opin parhaiten kotona ja töissä. Olen kaavaillut omaa yritystä ja muutama tuote on jo kehitteillä. Elektroniikka-asentajan koulutus kehittää loogista ajattelua ja antaa valmiudet useaan työhön, hän kertoo.

Lue lisää elektroniikka-asentajan opinnoista

Kysy lisää:

Erkki Kontiainen, lehtori
erkki.kontiainen@salpaus.fi

Petri Sinisalo, opinto-ohjaaja
p. 050 502 0643
petri.sinisalo@salpaus.fi

Teksti: Satu Salo-Jouppila

Kuva: Atte Jaakkola

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi