Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Netta ihastui kultasepänalaan ja nauttii opiskelusta

Kuva: Toni Pakarinen

Netta Kotro on aina harrastanut erilaisia kädentaitoja ja tiesi, että haluaa työskennellä niiden parissa. Hän tutki vaihtoehtoja ja löysi Koulutuskeskus Salpauksen sivuilta kultaseppäartesaanin koulutuksen.

– Tutkinto kuulosti juuri siltä mitä halusin. Koulun sijainti hyvän välimatkan päässä kotoani Riihimäeltä ja opintojen kesto vahvisti päätöksen hakea opiskelemaan, hän kuvailee.

Aiemmalta koulutukseltaan hän on koulunkäynninohjaaja ja teki töitä koulussa useamman vuoden ajan. Hän piti työstään, mutta kaipasi opiskelujen pariin ja vuonna 2016 oli sopiva aika aloittaa opinnot.

– Tunne on edelleenkin yhtä hämmästynyt ja ihastunut kuin opiskeluiden alussa, kun saa viimeisteltyä alusta asti itse tehdyn korun. Nautin opiskelusta todella paljon ja yritän imeä itseeni mahdollisimman paljon tietoa ja taitoa.

Oppiminen tapahtuu työn äärellä

Kuva: Toni Pakarinen

– Vaikka olen harrastanut paljon eri kädentaitoja, ei minulla ollut kokemusta jalometallien työstämisestä. Opiskelut aloitimme perustekniikoiden harjoitteluilla, kuitenkin heti oikeilla materiaaleilla, työstämällä hopeaa ja pian myös kultaa, Kotro kertoo.

Opintojen aikana hän on päässyt tekemään esimerkiksi korvakoruja, riipuksia ja sormuksia sekä harjoittelemaan useita kivenistutustapoja. Hän kuvaa oppimisympäristöä kannustavaksi ja motivoivaksi.

– Opiskelu on itsenäistä työskentelyä, joka vaatii luovuutta, tarkkuutta ja keskittymistä. Opiskeluun sisältyy myös teoriaa, mutta suurin oppiminen tapahtuu pajassa, työn äärellä.

Hän on lunastanut kaikki tähän mennessä tekemänsä korut. Hänen mukaansa niistä näkee hyvin kehityksen positiivisen suunnan.

– Epäonnistumisia on tullut, mutta sitkeästi uudelleen yrittäen ja opettajien tuella niistä on aina kuitenkin selvitty ja opittu.

Omaa pajaa ja toiminimeä perustamassa

– Perhettäni huvittaa, että en malttaisi pysyä pois koulusta edes viikonloppuisin tai lomilla. Niin paljon on opittavaa ja intoa. Ala tuntui heti alusta asti oikealta, Kotro tuo esiin.

Hän aloitti työkalujen ja -koneiden hankinnan heti opintojen alussa ja nyt hänellä on oma paja. Hänen ajatuksenaan on perustaa lähiaikoina oma toiminimi.

– Haluan täydentää osaamistani opiskelemalla vielä kaiverrusta ja gemmologiaa eli jalokivioppia. Koulutus on antanut hyvän pohjan tulevalle ammatille, mutta on vielä paljon opittavaa, hän toteaa.

Kuva: Netta Kotro


Lue lisää kultasepänalan artesaanin opinnoista
 

Kysy lisää:

Tarja Sipponen, lehtori

p. 0447080424

tarja.sipponen@salpaus.fi

Teksti: Satu Salo-Jouppila

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi