Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Kaupallinen sisältö

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Media-alan opinnoista eväitä kotimaisten elokuvien ja tv-sarjojen tekemiseen

Tuomas Peltonen (vasemmalla) työskentelee best boyna Valmentaja-elokuvassa. Kuva: Cay Leppälä

Elokuva- ja tv-alalla työskentelevä Tuomas Peltonen lähti opiskelemaan media-alaa Koulutuskeskus Salpaukseen heti peruskoulun jälkeen. Nyt hän tekee töitä syyskuussa 2018 ensi-iltansa saavan Tuukka Temosen Valmentaja-elokuvan parissa.

– Asuin Heinolassa, joten en edes ajatellut etsiväni koulua muualta kuin Päijät-Hämeestä. Kiinnostuin media-alasta, koska olin harrastanut kavereideni kanssa erilaisten videoiden tekemistä ja nauttinut siitä. Valintaan vaikutti myös mahdollisuus käydä lukio perustutkinnon ohessa, Peltonen kertoo.

Hän opiskeli Heinolan kampuksella ja valmistui vuonna 2008 Salpauksesta media-assistentiksi. Nykyisin media-alan opinnoista valmistuu mediapalvelujen toteuttajaksi.

– Opinnoissa varmaan parasta oli se, että harjoitustöitä oli paljon ja niiden aiheita pystyi muokkaamaan omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Esimerkiksi itseäni ja muutamaa muuta vuosikurssilaistani kiinnosti elokuvien tekeminen, joten teimme aina lyhytelokuvia, kun se mitenkään sopi tehtävänantoon.

Töitä monipuolisten projektien parissa

Valmistumisen jälkeen Peltonen opiskeli Lahden ammattikorkeakoulussa elokuva- ja tv-ilmaisun linjalla. Hän suuntautui näissä opinnoissa elokuvien kuvaamiseen ja valmistui medianomiksi vuonna 2014.

– Salpauksen jälkeen oli luottavainen olo hakea jatko-opiskelupaikkaa ja ammattikorkeakouluopintojen aloittaminen oli helppoa, kun teknistä osaamista löytyi jo valmiiksi, hän kuvailee.

Medianomiksi valmistumisen jälkeen hän on työskennellyt valomiehenä, valaisijana ja kuvaajana erilaisissa projekteissa.

– Tänä vuonna esimerkiksi olen työskennellyt valomiehenä Ylen tv-elokuvassa Linnan juhlat, grip-assistenttina Sorjonen-tv-sarjassa ja best boyna Valmentaja-elokuvassa sekä kuvannut pitkää dokumenttielokuvaa.

Elokuva- ja TV-alalla työ on projektiluontoista ja lopputulos on konkreettinen

Tuomas Peltonen (ylhäällä) on opiskellut media-alaa Koulutuskeskus Salpauksessa. Kuva: Cay Leppälä

Peltosen lisäksi Valmentajaa on tekemässä useampikin Salpauksen media-alalta valmistunut. Yksi heistä toimii toisena kamera-assistenttina ja toinen työskentelee Peltosen kanssa valoryhmässä valomiehenä.

– Valmentaja-elokuvaan päädyin, koska olin aiemminkin tehnyt yhteistyötä elokuvan ohjaajan Tuukka Temosen kanssa muun muassa hänen edellisessä elokuvassaan Teit meistä kauniin. Valmentajassa työskentelen best boyna eli käytännössä olen valaisijan oikeana kätenä valaisun rakentamisessa.

Peltosen mukaan elokuva- ja tv-alan hyviä puolia ovat työn projektiluontoisuus ja lopputuloksen konkreettisuus. Yleensä hänen mukaansa myös työkavereiden kanssa viihtyy erittäin hyvin, sillä ihmiset ovat melko saman henkisiä. Hänelle kuitenkin on tärkeintä mahdollisuus edes välillä päästä tekemään teoksia, jotka ovat taiteellisesti kunnianhimoisia.

– Jos elokuvat tai media-ala ylipäätään kiinnostaa, niin voin suositella Salpauksen käymistä. Sieltä saa hyvän kuvan, mitä se työ voi olla ja että kiinnostaako se varsinaisesti. Itse olen ollut tyytyväinen ratkaisuuni käydä lukio ja ammattikoulu samassa paketissa. Vaikka työmäärä vaikutti suurelta, niin opintojen vaihtelevuus helpotti sitä merkittävästi, hän tuo esiin.

Lue lisää mediapalvelujen toteuttajan opinnoista

Kysy lisää

Ville Grönroos, opettaja

p. 0447080527

ville.gronroos@salpaus.fi

Teksti: Satu Salo-Jouppila

Kuvat: Cay Leppälä

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan

Näytä lisää

Lue seuraavaksi X