Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Kaupallinen sisältö

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Espanjalainen Amadeu on lavastuksen uusi lupaus

Kuva: Amadeu Vives

Espanjasta kotoisin oleva Amadeu Vives on asunut Suomessa kolme vuotta ja valmistui kesällä 2017 tarpeistonvalmistuksen artesaaniksi Salpauksesta. Hän on opiskellut ahkerasti myös kotimaassaan, sillä Vivesillä on taskussaan jo kuvataiteilijan ammattikorkeakoulututkinto sekä lavastustaiteen jatkokoulutus.

- Kun muutimme vaimoni kanssa Suomeen, pääsin opiskelemaan suomen kieltä kotoutumiskoulutuksessa. Sen jälkeen halusin opiskella lisää sekä päivittää ammattitaitoani, mutta en tiennyt miten tai missä. Onneksi suomen kielen opettajani näytti minulle koulutusmahdollisuuksia ja löysin minua kiinnostavan koulutuksen.

Seitsemän tuntia opiskelua päivittäin

Vives oli päättänyt haluavansa oppia suomen kielen mahdollisimman hyvin. Hän opiskeli Salpauksen kotoutuskoulutuksessa yhteensä seitsemän kuukautta, jolloin hän opetteli kieltä päivittäin seitsemän tunnin ajan.

- Aloitin myös suomen kielen kurssin Wellamossa ja aloimme vaimoni kanssa puhua suomea kotona. Kielen opettelu on ollut minulle vaikeaa ja ikä tekee paljon. Uskoisin, että tilanne olisi ollut eri, jos olisin aloittanut kielen opettelun 20 vuotta sitten. Onneksi voin pyytää vaimoltani apua, kun kirjoitan viestejä tai sähköposteja, Vives kertoo.

Isot projektit opettivat paljon uutta

Kuva: Amadeu Vives Kuva: Tytti Myöhänen

Kotoutumiskoulutuksen jälkeen Amadeu Vives hakeutui Salpaukseen opiskelemaan tarpeistonvalmistusta. Teatterilavastuksen parissa yrittäjänäkin työskennelleelle Vivesille tarpeistonvalmistuksen koulutus oli heti lähellä sydäntä. Hän pääsi opintojensa aikana työssäoppimaan Ylelle sekä Lahden MM-kisoihin.

- Olin Ylellä työssäoppimassa yhteensä neljä kuukautta koulukaverini kanssa. Teimme paljon vaikeita ja mielenkiintoisia projekteja. Opimme olemaan nopeita, tekemään korkealaatuisia tuotteita sekä hyödyntämään materiaaleja ja tekniikkaa monipuolisesti.

Lahden MM-kisojen suuruus puolestaan yllätti Vivesin täysin ja hän onkin iloinen, että pääsi olemaan osana niin isoa ja näyttävää projektia.

- Minua jännitti todella paljon erityisesti se, että kisojen avajaiset tulivat suorana TV:stä. Minun tehtävänäni oli valmistaa Salppurin henki –niminen jalokivi, jonka sisällä oli valoa. Oli hienoa katsoa Yle Areenalta jälkeenpäin, miten kaikki meni. Siitä tuli hyvä fiilis!

Opintojen jälkeen Vives on rakentanut lavasteet lahtelaislukioiden marraskuussa esitettävään Memory Scan –musikaaliin sekä suunnitellut lavastusta Sibeliustalon itsenäisyyspäivän juhliin. Näiden lisäksi hän on tehnyt projekteja myös Ylelle.

Lue lisää tarpeistonvalmistuksen perustutkinnosta

Seuraa tarpeistonvalmistusta Instagramissa @tarpeistonvalmistus

KYSY LISÄÄ

Riikka Ihalainen
p. 044 708 0436
riikka.ihalainen@salpaus.fi

Teksti: Tytti Myöhänen

Kuvat: Amadeu Vives

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan

Näytä lisää

Lue seuraavaksi X