Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Salpaus

Kotikeittiöstä makeistehtaalle

Kuva: Toni Pakarinen

Janne Kujala on aina pitänyt leipomisesta ja opiskeleekin nyt leipuri-kondiittoriksi. Häntä kiinnostaa erityisesti konditoriapuoli ja siellä kakut ja leivokset.

– Olin siviilipalveluksessa viime vuoden ja minulla oli sen aikana aikaa miettiä tulevaisuutta. Hain tietoa erilaisista koulutusvaihtoehdoista netistä ja löysin tiedon, että Salpauksessa alkaisi tammikuussa leipuri-kondiittorin opinnot. Laitoin hakemuksen melkein samana iltana ja täältä tuli kirje haastatteluun, hän kertoo.

Peruskoulun jälkeen hän opiskeli Kouvolassa merkonomiksi. Siviilipalveluksen jälkeen hän muutti leipuri-kondiittoriopintojen perässä Lahteen. Hän osallistui Koko Suomi leipoo –ohjelmaan merkonomiopintojen aikana vuonna 2014.

– Näin ohjelmasta edellisen kauden ja ajattelin sen olevan hieno kokemus. Sitä se oli!

Rohkeasti kohti haasteita

Kujalan mukaan opinnoissa mielenkiintoista on ollut erityisesti uuden oppiminen kondiittoripuolelta. Hän on oppinut tekemään asioita oikealla tavalla ja saanut hyviä vinkkejä taitavilta opettajilta.

– Olen viihtynyt täällä hyvin, hän toteaa.

Haastattelua tehdessä Kujalalla oli menossa viimeiset koulupäivät pullan leipomisen parissa. Hän työskentelee Brunbergilla Porvoossa, missä tehdään muun muassa suklaatuotteita, konvehteja ja sesonkituotteita. Hän valmistuu leipuri-kondiittoriksi syksyn aikana.

– Tässä työssä se palkitsee, kun tehdään jotain haasteellista tuotetta pitkään ja se lopulta onnistuu.

Tekemällä oppii

– Haluan tehdä alan töitä ja kehittää omia taitojani. Nyt opiskelen perustutkintoa, mutta haluaisin myöhemmin opiskella myös kondiittorin ammattitutkinnon.

Kuva: Toni Pakarinen

Kujalalla harrastuksesta on tullut ammatti. Hän päivittää ahkerasti myös leivontaan ja ruuanlaittoon liittyvää blogiaan. Harrastukseksi ja ammatiksi leipomisella on eroja.

– Kotona leivotaan pieniä määriä ja täällä monien litrojen taikinoita, joten leipominen on erilaista. Siihen kyllä tottuu, hän kuvailee.

Kujala kannustaa alasta kiinnostuneita kokeilemaan alaa.

– Tekemällä näkee, mitä leipuri-kondiittorin työ on.

Teksti: Satu Salo-Jouppila

Kuvat: Toni Pakarinen

Lue lisää elintarvikealan perustutkinnosta.

Jannen keittiössä –blogi

Kysy lisää:

Sari Lindroos, opettaja

p. 044 708 1374

sari.lindroos@salpaus.fi

Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi