Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Mehiläinen

Jos ihomuutos mietityttää, näytä sitä lääkärille

Epäilyttävä luomi tai ihomuutos kannattaa aina näyttää ihotautilääkärille, sillä se saattaa paljastua ihosyöväksi tai ihosyövän esiasteeksi. Lahden Mehiläisessä työskentelevä ihotautien erikoislääkäri Antti Kaukinen sanoo, että erityisesti ihon tyvi- ja okasolusyövät ja okasolusyövän esiasteet, aurinkokeratoosit ovat lisääntyneet viime vuosina räjähdysmäisesti.

Ihomelanooma on maamme kuudenneksi yleisin syöpämuoto. Vuosittain Suomessa todetaan noin 1100 uutta melanoomaa. Tyvisolusyöpiä eli basalioomia havaitaan moninkertainen määrä melanoomiin verrattuna ja aina vain nuoremmilla. Lisäksi ihon okasolusyöpiä ja erityisesti niiden esiasteita, aurinkokeratooseja tavataan valtavia määriä. Myös muiden ihosyöpätyyppien ilmaantuvuus on kasvanut jatkuvasti.

Lahden Mehiläisessä työskentelevä ihotautien erikoislääkäri Antti Kaukinen sanoo, että niin sanottujen ei-melanoottisten ihosyöpien ilmaantuvuus on kasvanut vuosi vuodelta. Okasolusyövän esiaste, aurinkokeratoosi, syntyy liiallisen aurinkoaltistuksen kautta yleensä valoalueille, tyypillisimmin kasvoille. Niitä havaitaan yhä enemmän ja yhä nuoremmilla potilailla.

 - Aurinkokeratoosi on useimmiten karhea, punertava läiskä auringolle altistuneella
 ihoalueella. Sellainen voi tulla kasvojen iholle ja esimerkiksi nenän varteen.
 Hoitamattomasta aurinkokeratoosista voi muodostua okasolusyöpä, joka on jo
 potentiaalisesti vaarallinen.

Ei-melanoottisista ihosyövistä yleisin on tyvisolusyöpä eli basaliooma. Se ilmenee iholla usein punervana tai läpikuultavana, kyhmyisenä, haavaisena tai arpimaisena ihomuutoksena. Tyvisolusyöpä voi olla paikallisesti aggressiivinen ja kasvaa syvempiinkin kudoksiin, mutta se ei lähetä etäpesäkkeitä kuin aivan poikkeustapauksissa.

 - Nykyarvioiden mukaan vähintään joka kolmas länsimaalainen ihminen saa
 elämänsä aikana ainakin yhden basaliooman. Ikä ja runsas aurinkoaltistus
 ovat suurimmat basalioomille altistavat tekijät, Kaukinen tietää.

Luomipolilta nopea vastaus

Lahden Mehiläisessä työskentelevät ihotautien erikoislääkärit Antti Kaukinen, Kari Saarinen ja Katriina Lehtinen pitävät ympäri vuoden luomipoliklinikkaa, jossa mieltä kaihertavaan ihomuutokseen saa nopeasti lääkärin arvion. Kymmenen minuutin mittaiset luomipoliajat ovat olleet erittäin kysyttyjä.

 - Luotettavimman arvion ihomuutoksesta saa ihotautilääkäriltä joka tutkii muutoksen
 ihomikroskoopilla eli dermoskoopilla. Jos kyseessä on epäilyttävä luomi tai
 ihomuutos, tulee muutoksen luonne aina selvittää. Ylimalkainen arvio ihomuutoksesta
 ei riitä, Kaukinen toteaa.

Jos luomen tai ihomuutoksen luonne on epäselvä, muutoksesta otetaan koepala tai se poistetaan ja lähetetään patologille. Epäilyttävän ihomuutoksen poisto tapahtuu paikallispuudutuksessa.

Mitä aikaisemmin ihosyöpä tai sen esiaste havaitaan, sitä parempi on sen ennuste.

 - Mitä pidemmälle pahanlaatuinen ihomuutos ehtii kehittyä, sitä hankalampi se
 on hoitaa. Esimerkiksi alkuvaiheen pinnallisen melanooman hoidoksi riittää
 asianmukainen, riittävä poisto ja säännöllinen seuranta, Kaukinen kertoo.

Mehiläisen Luomipoliklinikka

Luomipoliklinikalla tehdään koko kehon luomien tarkastus. Ihotautilääkäri arvioi luomien laatua sekä antaa hoito-ohjeet tai suosittelee mahdollista luomenpoistoa ja -tutkimusta. Lahden Mehiläisessä vastaanottavina ihotautilääkäreinä toimivat Antti Kaukinen, Erna Snellman, Katriina Lehtinen, Kari Saarinen ja Ari Karppinen. Ajanvaraus: www.mehilainen.fi tai 010 414 00.

Mehiläinen

Mehiläinen-konserni on yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista yksityisistä terveys- ja sosiaalipalveluiden tuottajista Suomessa. Yli 100-vuotias Mehiläinen on perinteikäs, mutta nopeasti kehittyvä ja kasvava suunnannäyttäjä alallaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi