Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos: Lahden Seurahuone

Paikallisuus näkyy, tuntuu ja ennen kaikkea maistuu Lahden Seurahuoneella: ”Alueemme tuotteet ovat lajissaan maailman parhaita”

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone on vakiinnuttanut paikkansa lahtelaisten olohuoneena ja päijäthämäläisyyden puolestapuhujana. Hotellin ravintoloissa valmistetaan hyvää ja maukasta ruokaa parhaista mahdollisista raaka-aineista, jotka tulevat hyvin usein läheltä.

Paikallisuus näkyy, kuuluu, tuntuu ja ennen kaikkea maistuu Seurahuoneen hotellimiljöössä ja sen lähettyvillä. Yritysten, seurojen ja alueella järjestettävien tapahtumien kanssa tehtävä yhteistyö sekä lähellä tuotettu ruoka tähtäävät kaikki samaan päämäärään, paikallisuuteen.

Huhtikuussa Lahden Seurahuoneen hotellinjohtajana aloittaneen Marika Haaviston mielestä upean henkilökunnan ympärille rakentuva paikallisuuden tunne on koko toiminnan isoin myyntivaltti.

Aikaisemmin Seurahuoneen hotellipäällikkönä työskennellyt Haavisto haluaa niin alueella asuvien kuin myös kauempaa saapuvien vieraiden saavan vierailuilta palan päijäthämäläisyyttä matkaansa.

 • Kun vieras saapuu Lahteen esimerkiksi kulttuurimatkalle, varaa hän teatteripaketin hotellista ja käy katsomassa Lahden kaupunginteatterin upean näytöksen. Tämän jälkeen maistuukin jo illallinen Trattoria-ravintolassamme, josta saatavilla on myös lähituottajien raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Hyvin nukutun yön jälkeen onkin ihana nauttia kiireettömästä aamiaisesta, jossa sielläkin on runsaasti lähialueentuottajien herkkuja tarjolla.
Lahden Seurahuoneen aamiaismunakokkeliin rikotaan 700 kananmunaa viikossa. Keittiömestari Ville Penttilän taidonnäyte kahden käden tekniikasta

Seurahuoneen aamiaisesta puhuttaessa herkullisuuden ylisanoja on turha säästellä. Erityisesti käsin rikotuista kananmunista ja kuohukermasta valmistettu tuore munakokkeli on hotellinjohtajan mukaan vaikea ohitettava aamun askareiden lomassa.

”YHDESSÄ OLEMME ENEMMÄN”

Paikallisuus korostuu ruoan lisäksi myös hotellin uusia majoituspaketteja mietittäessä. Vieraille on tarjolla kokonaisuuksia, joissa hotelliyöhön voi yhdistää aktiivisen liikuntaretken vaikkapa Pajulahden Seikkailupuistoon tai nauttia laineiden liplatuksesta satamasta starttaavan Vesijärven risteilyn muodossa.

 • Alueellamme on useita hyviä paikallisia yhteistyökumppaneita, tapahtumia, tuotteita ja raaka-aineita, joita haluamme käyttää. On ensiarvoisen tärkeää pysyä tässä lähettyvillä, Haavisto huomauttaa.

Yhdessä tekeminen luo entistä vahvemman paikallisuuden tunteen. Yhteisöllisyys on kaikkien etu, vaikka vielä vuosikymmeniä sitten ajatukset olivat toisenlaiset. Kilpailevan yrityksen menestys saattoi aiheuttaa kateutta muissa toimijoissa.

 • Tänä päivänä asiat ovat toisin. Yritykset tuottavat ja kehittävät palveluitaan yhdessä, jolloin kaikki voittavat. Suosittelemme asiakkaille avoimesti toinen toistemme palveluita. Yhdessä olemme enemmän, Haavisto painottaa.

Hienot hetket eivät ole sattumaa

Marika Haavisto aloitti Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen hotellinjohtajana 1.4.2018.

TAUSTOITETTUA LÄHIRUOKAA LAIDASTA LAITAAN

Paikallisuus maistuu kaikissa Lahden Seurahuoneen ravintoloissa. Rakkaudella valmistetusta herkkukavalkadista löytyy jokaiselle jotakin.

Niin italialaisia makuelämyksiä tarjoilevassa Trattoriassa, lahtelaisten olohuoneena toimivassa Bar & Bistrossa kuin myös herkullisesta ja kattavasta aamiaisesta tunnetussa Häme-salissa hyödynnetään kaikkiaan lähes 20 paikallisen lähituottajan upeita tuotteita.

 • Käytämme paikallista lihaa ja kalaa. Aamiaiselle tulee leipää Viipurilaisen kotileipomolta Vääksystä ja makkaraa Maatila-Liha Meroselta. Kaurahiutaleet saamme suoraan Vääksyn myllystä ja lähes kaikki marjat Tuloiselan Marjatilalta Hämeenkoskelta. Teerenpeli panee meille omaa Seurahuoneen olutta ja niin edelleen, luettelee Lahden Seurahuoneen ravintoloiden keittiömestari Ville Penttilä.
Herkkupöydän marjat ovat peräisin Tuloiselan Marjatilalta Hämeenkoskelta.

Esimerkiksi Salpausselän Kala ja Maatila-Liha Meronen ovat toimittaneet tuotteita Seurahuoneen keittiöön jo vuosien ajan. Uusimpina paikallistuotteina Aleksanterinkadun ravintoloissa maistuu lahtelaisen Viitahunajan hunajat sekä hämeenkoskelaisen Huljalan Tupalan siemenet.

 • Olen todella tiiviisti tekemisissä paikallisten tuottajien kanssa. Olen käynyt useilla tiloilla katsomassa, mistä tavara tulee ja miten sitä kasvatetaan, valmistetaan ja jatkojalostetaan. Lisäksi teemme monista tuotteista alkuperäselvityksen. Itselleni tuotteen alkuperän näkeminen paikan päällä on hyvin mielenkiintoista ja sen avulla paikallisuus on helpompi tuoda esiin asiakkaan lautaselle.

PAIKALLISIA HERKKUJA ILMAN YLIMÄÄRÄISTÄ KIKKAILUA

Penttilän kuitenkin huomauttaa, ettei paikallisuus ole itseisarvo tuotteiden toimittajia valitessa. Seurahuoneen ravintolafilosofian lähtökohtana on valmistaa hyvää ja maukasta ruokaa parhaista mahdollisista raaka-aineista.

 • Jos ruoka on lähellä tuotettua, niin se on arvojemme mukaista. Upeaa, että alueellamme on osaamista ja laadukkaita tuotteita, jotka ovat lajissaan maailman parhaita. Haluamme käyttää aina parhaita mahdollisia ainesosia. Ruoasta puhuttaessa maku on aina tärkein asia.
Salpausselän kalan Vesijärvestä pyytämää ja voissa paistettu kuhaa

Esimerkkiraaka-aineena keittiömestari nostaa esiin Vesijärvestä pyydetyn kuhan. ”Omasta järvestä” kalastettu tuote säilyttää paikallisen maun ilman turhia kikkailuja: voita pannuun, kuha kyytiin ja suolaa pintaan.

 • Vesijärvellä saattaa edelleen olla paikallisten keskuudessa likainen maine, mutta sieltä nouseva kala, kuten esimerkiksi kuha, on valtavan hyvän makuista. Tarjoamme kypsytetyn kalan risoton tai jonkin muun lisukkeen kanssa sellaisenaan. Upea ja hieno paikallinen maku ei ole jäljiteltävissä mausteilla.

Sama paikallisuuden resepti pätee myös suomalaisen superfoodin eli kaurapuuron tai vaikkapa Salpausselän harjulta poimittujen tattien suhteen.

 • Haluamme tarjota raaka-aineen asiakkaalle alastomana ja hienona paikallisena tuotteena, jonka makua voi tuoda pienillä jipoilla paremmin esiin. Upean raaka-aineen kanssa yksinkertainen toteutus on usein parasta.

YHTEISTYÖ ON PIENILLE PAIKALLISTOIMITTAJILLE ISO JUTTU

Ari ”Semi” Seppälän kipparoima Salpausselän Kala on yksi Seurahuoneen ravintolamaailman pitkäaikaisimmista paikallista tavarantoimittajista.

Muun muassa edellä mainittu Vesijärven kuha päätyy ensimmäisten joukossa Seurahuoneen keittiömestarin hoteisiin.

 • Sitä ei tule yleensä määräänsä enempää, joten se kelpaa hyvin lahtelaisille ravintoloille, Seppälä toteaa.
Salpausselän Kalan pakettiautot kiikuttavat vuosittain noin 1500-2000 kiloa kalaa Seurahuoneelle

Salpausselän Kalan ja Seurahuoneen luottamuksellinen yhteistyö alkoi heti uudistetun hotellin remontin jälkeen vuonna 2013. Osuuskauppa Hämeenmaan kanssa rinnakkaiselo on jatkunut jo toistakymmentä vuotta.

 • Paikallinen yhteistyö on meille erittäin merkittävä asia. Hämeenmaan kanssa tehtävä kaupankäynti kattaa noin 30-40 prosenttia koko yrityksemme vuosittaisesta liikevaihdosta. On erittäin hienoa, että pienet tavarantoimittajat saavat toimittaa omia tuotteitaan isoihin taloihin. Vielä 15 vuotta sitten vastaava tilanne olisi ollut mahdottomuus, huomauttaa Seppälä.

Salpausselän Kala toimittaa Seurahuoneelle vuosittain noin 1500-2000 kiloa kalaa.

Vakiotuote on hotellin aamupalapöydästä löytyvä lämminsavulohi. Toimituslistalta löytyy myös Ahvenanmaalta ja Norjasta pyydettyä lohi-, kirjolohi-, taimen- sekä nieriäfileetä.

LÄMMINSAVULOHEN TARINA

Kauempaa kalastetut merten asukit saapuvat teurastettuina kylmäkuljetusautoissa Lahden Jokimaalla sijaitsevalle kala-alanlaitokselle jatkojalostukseen.

Esimerkiksi lämminsavulohen matka jatkuu fileoinnin ja nyppiminen kautta suolaliuokseen. Seuraavana aamuna kalat otetaan pois liuoksesta, asetetaan ritilöille ja laitetaan lämminsavu-uuniin.

Salpausselän Kalan savustusuunissa valmistuvaa lämminsavulohta ei pakata vakuumiin vaan se toimitetaan tuoreena suoraan Seurahuoneen keittiöön.

Saumaton yhteistyö lämmittää keittiömestari Penttilän mieltä. Tuore ja vastavalmistettu kala päätyy Jokimaan savustusuunista Seurahuoneen keittiöön vielä saman vuorokauden aikana.

 • Savustuksen jälkeen tuote jäähdytetään ja tuodaan meille. Kala ei mene koskaan uimaan vakuumiliemeen vaan se on tuoretta ja valmista tarjottavaksi. Näin hyvää savukalaa en ole muualta saanut, Penttilä suitsuttaa.

Kehuja satelee myös toiseen suuntaan. Seurahuoneen keittiöstä valmistuvat annokset ovat Seppälän mielestä maukkaita, näyttäviä ja viimeisen päälle mietittyjä.

Ruokalistan oma suosikkiherkku löytyy vähemmän yllättäen nieriä-, taimen- ja kuhaosastolta.

 • Ne ovat esteettisesti kauniinnäköisiä ja hyvänmakuisia annoksia. Lisukkeet, kuten esimerkiksi risotot ovat erittäin maukkaita.
Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen ravintoloiden paikalliset tavarantoimittajat:
 • Salpausselän Kala
 • Haganol
 • Pekan Leipä
 • Viipurilainen Kotileipomo
 • Vääksyn Mylly
 • Jaakkolan Omenatila
 • Huljalan Tupala
 • Viitahunaja
 • Leipomo Limbbu 
 • Maatila-Liha Meronen
 • Fazer
 • Tuloiselan Marjatila 
 • Teerenpeli
 • Vetikon Laidunliha

Lahden Seurahuone

Maineikkaan lahtelaishotellin seinillä olisi lukemattomia ja toinen toistaan uskomattomampia tarinoita kerrottavanaan – kunpa seinät vain osaisivat puhua! Lahden Seurahuoneelle on livahdettu arkea pakoon jo 1890-luvulta lähtien. Salissa on valssattu lukemattomat häätanssit, vuodatettu onnenkyyneliä, siemailtu samppanjaa ja nautiskeltu elämästä. Seurahuoneen vällyjen väliin on käpertynyt vieraita marsalkka Mannerheimista Ruotsin kuninkaallisiin. Myös sinä olet osa arvovieraiden joukkoa, ja toivotamme sinut sydämellisesti tervetulleeksi huomaamme Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneelle.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi