Mainos: Hämeenmaa

Rakkaudesta lähileipään

Maanviljelijä Mikko Tikkala, Vääksyn Myllyn mylläri Kari Savola ja Viipurilaisen Kotileipomon Teppo Ylä-Hemmilä toimivat tiiviisti yhteistyössä Asikkalassa.

Viipurilainen Kotileipomo kulkee niin sanotusti leipä edellä, onhan sen tukijalkana kaupoissa myytävät, juureen lähiraaka-aineista leivotut ruis- ja artesaanileivät.

– Haluamme tehdä Asikkalasta Suomen ruisleipäpääkaupungin, Viipurilaisen Kotileipomon toimitusjohtaja Tuomas Ylä-Hemmilä heittää.

Ajatus ei ole tuulesta temmattu, sillä Viipurilainen tunnetaan erityisen hyvin juuri maukkaista leivistään. Valikoimissa on tällä hetkellä 12 erilaista leipää, jotka leivotaan laadukkaista lähiraaka-aineista.

– Me olemme keskittyneet rukiiseen. Olemme opiskelleet sitä, ja väitän, että olemme rukiin leipomisessa tämän alueen parhaita.

Viipurilaisen tuoteperheeseen kuuluu myös kauratuotteita.

– Teemme noin 1,5 miljoonaa leipää vuodessa, Tuomas Ylä-Hemmilä arvioi.

Ylä-Hemmilöiden käsissä pienestä perheyrityksestä on kasvanut lähes kolmekymmentä henkilöä työllistävä leipomo.

Palaleipäsarjaan kaurainen uutuus

Viipurilaisen Kotileipomon juuret ulottuvat lähes sadan vuoden taakse. Siikasen suku perusti Leipomo ja konditoria Tauno Siikanen -nimellä alun perin tunnetun leipomon Viipurissa 1924. Sotien seurauksena yritys muutti Lahteen. Siikaset luopuivat yrityksestä vuonna 1990. Ylä-Hemmilöiden perheen omistukseen yritys siirtyi 1996.

– Yritys meni edellisellä omistajalla konkurssiin vuonna -96. Isäni oli silloin Upolla töissä, mutta hän jättäytyi niistä hommista pois ja mietti, ”mitä tekisi isona”. Juhannuksena -96 isäni tuli kotiin suosikkileipiemme, Viipurilaisen sämpylöiden, kanssa ja kertoi niiden olevan viimeiset Viipurilaisen Konsta-sämpylät.

Yhdeksänvuotias Tuomas oli tokaissut siinä vaiheessa isälleen Veikko Ylä-Hemmilälle, että ”iskä, osta sinä leipomo, ja aletaan me leipoa niitä”.

– Siitä ajatus sitten lähti, vaikkei isällä vielä silloin ollut kokemusta muusta kuin piparinleivonnasta.

Yrittäjyyden alkutaival oli rankka. Veikko-isä lähti töihin ennen kolmea yöllä ja tuli iltaviiden maissa takaisin kotiin.

– Sitä rallia jatkui maanantaista lauantaihin, ja sunnuntaisin isä meni vielä tekemään raskeja. Olemme perineet isältämme työnteon kulttuurin, Tuomas Ylä-Hemmilä toteaa.

Nyt asikkalalaisen perheyrityksen pyörät pyörivät sutjakkaasti, pian jopa entistä vauhdikkaammin.

– Palaleipäsarjaan on tulossa täydennystä, seuraava tuote on kaurapala. Se lanseerataan todennäköisesti loppuvuodesta.

Myös yrityksen tuotantokapasiteetti kasvaa syksyllä starttaavan laajennushankkeen myötä.

Paikallista yhteistyötä

Viipurilainen tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa paikallisten viljelijöiden ja paikallisen Vääksyn Myllyn kanssa.

– Tikkalan Mikko, Metsäkankaan Mikko ja Vähälän Antti toimittavat meille laadukasta viljaa vain 11 kilometrin säteellä leipomostamme. Vääksyn Mylly on yhteistyökumppaneistamme isoin, ja he jalostavat viljan juuri meidän käyttöömme sopivaksi, Tuomas Ylä-Hemmilä mainitsee.

Viipurilaisen tuoreeseen lähileipään voi törmätä niin Päijät- ja Kanta-Hämeen, pääkaupunkiseudun kuin Keski-Suomenkin marketeissa.

– Hämeenmaa on merkittävin asiakkaamme ja hyvä kumppani.

Viipurilaisen leipiä saa lähes kaikista Osuuskauppa Hämeenmaan kaupoista.

Marika Silver