Mainos:

Kuninkuusravit on koko kansan kesäjuhla

Kuninkuusravit ravataan elokuun alussa Lahdessa. Kunkkarit on iso kesätapahtuma, jonne ravinoviisinkin kannattaa rohkeasti suunnata.

Elokuun alussa Jokimaalla järjestetään Kuninkuusravit, jotka ovat oma lukunsa raviperinteessä.

Mikä raveissa on parasta?

”Hevonen”, sanoo Johanna Heinonen heti. ”Huippuunsa valmennettu ravihevonen on kaunis eläin, ja hevonen ei ole suotta symboli vapaudelle, nopeudelle ja rohkeudelle.”

Kuninkuusravien tiedottajaa viehättää myös lajin tasa-arvoisuus.

”Kaikki ravi-ihmiset ovat samalla viivalla, sukunimestä ja varallisuudesta riippumatta.”

Jokimaan raviradan yhteyteen Lahteen on muodostunut alan innovatiivinen keskittymä. Alueelle on saatu synergiaa ja yhteistyön henkeä, jota ihastellaan ravikansan parissa muuallakin.

Elokuun alussa Jokimaalla järjestetään Kuninkuusravit, jotka ovat oma lukunsa raviperinteessä. Kyse ei ole vain raveista, sillä viikonlopun ohjelmaan kuuluvat näyttävät avajaiset, suomenhevosvarsojen huutokauppa, paljon oheisohjelmaa sekä iso iltajuhla jäähallissa huippuesiintyjineen, Tuure Kilpeläisestä alkaen. 

Lauantain erikoisuus on myös yleisöön hyvin uppoava speedrace-kisa, jossa kilpaillaan lyhyillä matkoilla, cup-hengessä – kyse on hiihdon sprintin kaltaisesta pikamatkasta alkuerineen ja finaaleineen.

”Täällä on mieletön tunnelma ja festarimeininki. Itse asiassa Kunkkarit on Suomen suurimpia kesätapahtumia”, Heinonen sanoo. 

Ja kuten muussakin urheilussa, poikkeuksellisen hienot yksilöt keräävät kaikkien ihailun. 

”Mitä paremmin lajia tuntee, sitä enemmän kiinnostavat myös lajin huippujen takana tulevat uudet polvet. Meillä se tarkoittaa esimerkiksi kilparadoille tulevia nelivuotiaita suomenhevosia ja kolmevuotiaita lämminverisiä”, kertoo Heinonen, jolla itsellään on kymmenen omaa tai osaomistuksessa olevaa hevosta.

Hevonen on suomalaisen kumppani

Suomen vahva raviperinne juontaa juurensa läheiseen hevossuhteeseen: hevonen on ollut työjuhta ja kumppani metsässä, pellolla ja matkoilla. Mutta on niillä ylpeiltykin.

”Kyllähän aina on kisailtu sillä, kuka on kirkolla ensimmäisenä ja kellä on se nopein hevonen”, Heinonen hymyilee. 

Ravien järjestäminen alkoi 1900-luvun alussa. Nykyiset ravihevoset ovat äärimmilleen viritettyjä huippu-urheilijoita. 

”Niillä on hierojat ja kiropraktikot, ja moni omistaja hoitaa niitä paremmin kuin itseään. Raveissa erot ovat pieniä, ja voitto on usein hevosen mielialasta kiinni. Piiskaamalla hevonen ei kulje.” 

Ravit ovat yksi Suomen seuratuimmista lajeista. Joka ikinen päivä – jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta – jossain päin Suomea on ravit, joita seuraa vuosittain noin 800 000 katsojaa. 

Tunnettujen kilpailujen lisäksi on paljon pieniä ratoja, joissa järjestetään esimerkiksi ravit kerran kesässä – ne voivat olla valtava tapahtuma mökkipaikkakunnalla. 

Valtava kansanjuhla

Kuninkuusraveihin odotetaan yli 50 000 ihmistä, ja ravit jättävät Lahden alueelle arviolta 12 miljoonaa euroa. Yhteistyötä kaupungin kanssa on tehty paljon.

”Tapahtuma ei onnistuisi ilman kaupungin tukea. Niin majoituksessa, turvallisuudessa kuin liikenteen sujuvuudessa on tehty yhdessä tarkat suunnitelmat”, Heinonen kertoo.

Ensikertalaisenkaan ei tarvitse jännittää, jos haluaa tulla kokeilemaan ravitunnelmaa.

”Kun vaan löytää perille, ei tarvitse osata mitään erityistä”, Heinonen nauraa.

”Täällä on paljon oppaita, Kingfoja, sitä varten, että he auttavat noviisejakin missä tahansa asiassa: pelaamisessa, hevostietoudessa tai ohjelman haltuunotossa.” 

Jos pelaaminen kiinnostaa, sekin on tehty helpoksi. Saatavilla on valmiita pelejä, ja käsiohjelmasta ja oppailta saa vinkkejä. 

”Eikä ole syytä hävetä, jos haluaa pelata hevosta ihan vaikka lähtönumeron perusteella. Tuurilla on osansa, ihan kuin Lotossa. Hevosia on vaan paljon mielenkiintoisempaa seurata kuin lottopalloja.” 

Kuninkuusravit 2.-4.8. Lahden Jokimaalla.

INFO

Kuninkuusraveissa paremmuudesta ravaavat suomenhevoset. Kuninkaaksi ja kuningattareksi kruunataan hevoset, jotka saavuttavat parhaan yhteisajan kolmessa kilpailussa: 2 100, 1 609 ja 3 100 metrillä.  Lahti on ollut Kuninkuusravi-isäntänä jo 12 kertaa, muun muassa ensimmäisissä virallisissa Kuninkuusraveissa vuonna 1924.