Mainos: Hämeenmaa

(Mini)verson verran parempaa lähiruokaa

Puutarha Miniverson yrittäjät Tuuli Turkia ja Ville Gullsten nostavat kotimaisuuden ja kestävyyden itselleen tärkeimmiksi arvoiksi.

Mainos | – Minulle on jo lapsuudesta tuttua, että ruoka tuotetaan itse. Ja olen aina ajatellut, että ryhtyisin itsekin ruoantuottajaksi tai yrittäjäksi, kertoo yrittäjä-hortonomiopiskelija Tuuli Turkia.

Hän pyörittää yhdessä miehensä Ville Gullstenin kanssa Puutarha Miniversoa.

– Kasvatamme auringonkukan, herneen, parsakaalin, rucolan ja retiisinversoja – miniversoina nimenomaan, korostaa Turkia.

– Olen ylpeä siitä, että meidän tuotteitamme on kaupan hyllyssä. On myös aina mukavaa, jos asiakas tulee sanomaan suoraan meille: ”tosi kiva, kun teette tätä”, Tuuli Turkia hymyilee.

Myös Ville Gullsten on alan opiskelija, mutta pariskunnan opinnot ovat jääneet taka-alalle oman yrityksen perustamisen myötä.

– Yritysidea syntyi opintojemme aikana, minkä jälkeen muutimme melko nopeasti vuokralle tyhjälle puutarhatilalle Lammin Mainiemeen. Yrityksemme kasvu on ollut tasaisen nousujohteista, kertoo Gullsten.

Versojen menekki on parasta syksystä kevääseen, kun muita kotimaisia kasviksia on rajoitetusti saatavilla. Miniverson tuotteet viljellään käsityönä.

Mutkatonta yhteistyötä

Kullekin versolajille yrittäjäparilla on omat suosikkikäyttökohteensa.

– Esimerkiksi retiisi, parsakaali ja rucola sopivat todella hyvin leivän päälle ja maustamiseen. Auringonkukka taas sopii hyvin salaattiin tai kevyesti kypsennettynä ruoanlaittoon. Herneen versoja napostellaan melko paljon sellaisenaan ja käytetään salaateissa, Gullsten ja Turkia mainitsevat.

Lammilaispuutarhan suosituin miniverso on herne.

– Herne on monille tuttu tuote, ja meidän herneen versomme ovat maultaan hieman kilpailijoista poikkeavia. Olemme saaneet niistä paljon positiivista palautetta asiakkailta, Tuuli Turkia sanoo.

Yhteistyö Osuuskauppa Hämeenmaan kanssa on ollut Turkialle ja Gullstenille merkittävässä roolissa.

– Se on ollut yksi tärkeimmistä asioista yrityksemme kehityksen ja kasvun kannalta. Yhteistyömme on ollut mutkatonta.

Miniverson yrittäjät toivovat sujuvan yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessa. Puutarha Miniverson tuotteet toimitetaan myyntiin oman kylän ja lähialueen marketeihin sekä myymälöihin.

Yrittäjyyden kahdet kasvot

Turkian ja Gullstenin tyypillinen työpäivä kestää aamusta iltaan saakka.

– Viikonpäivästä riippuen työpäivä käsittää tilausten vastaanottoja, kastelua, sadonkorjuuta, pakkausta, asiakaskontakteja, markkinoinnin suunnittelua, tilausten toimituksia, kirjanpitoa, puutarhan huoltotöitä ja jatkuvaa versojen kasvun tarkkailua. Tuotantopuoli pyörii pitkälti työntekijöidemme voimalla. Kaikki työt tehdään käsin, yrittäjät kertovat.

Yrittäjyys on ollut heidän mielestään niin vapauttavaa kuin haasteellistakin, mielenkiintoista ja motivoivaa, palkitsevaa mutta raskasta sekä aikaa vievää.

– Osittain se on ollut odotusten mukaista. Olemme kuitenkin kohdanneet paljon myös asioita, joita emme osanneet odottaa. Esimerkiksi työnantajana toimimisen haasteet.

Työn vastapainoksi Ville Gullsten ja Tuuli Turkia touhuavat koiransa kanssa ja lataavat akkujaan lepäämällä.

– Jos aikaa riittää, niin myös retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat lähellä sydäntämme, Turkia lisää.

Marika Silver