Mainos: Hämeenmaa

Ainutlaatuisia makuelämyksiä lähituottajilta

Hämeenmaalla on yli 200 paikallista tavarantoimittajaa ja tuottajaa kumppanina: Osuuskauppa tekee heidän kanssaan tiivistä yhteistyötä, mikä luo vakautta ja varmuutta pienyritysten toimintaan esimerkiksi varmistamalla reilut tuottajahinnat. Sujuva yhteistyö on paitsi tuottajien, myös osuuskaupan ja sen asiakkaiden etu.

Mainos | Olet ehkä törmännyt lammilaisen<u>Puutarha Miniverson</u> tuotteisiin kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla? Pieni puutarhayritys tuottaa ympärivuotisesti sekä kasvien herkullisia miniversoja että muitakin vihanneksia satokauden mukaan.

– Kasvatamme auringonkukan, herneen, parsakaalin, rucolan ja retiisinversoja – miniversoina nimenomaan, kertoo yrittäjä-hortonomiopiskelija Tuuli Turkia.

Hän pyörittää Lammin Mainiemessä sijaitsevaa yritystä yhdessä miehensä Ville Gullstenin kanssa.

– Olen ylpeä siitä, että meidän tuotteitamme on kaupan hyllyssä. On mukavaa, jos asiakas tulee sanomaan suoraan meille: tosi kiva, kun teette tätä, Turkia hymyilee.

Miniverson tuotteet viljellään käsityönä, ja ne toimitetaan myyntiin oman kylän ja lähialueen marketeihin sekä myymälöihin. Turkia ja Gullsten arvostavat suuresti yhteistyötä Hämeenmaan kanssa.

– Se on ollut yksi tärkeimmistä asioista yrityksemme kasvun ja kehityksen kannalta.

Maukasta maatilalta

Tammelalainen, lihatuotteita käsityönä valmistava Makuliha on toiminut pitkälti yli toistakymmentä vuotta Hämeenmaan yhteistyökumppanina. Vuonna 1991 perustetun perheyrityksen juuret ovat suomalaisella maaseudulla.

– Makuliha on perustettu maatilallemme. Vanhempamme Pekka ja MeeriAli-Lekkala perustivat yrityksen. Meille tärkeintä on, että kaikki käyttämämme raaka-aine on kotimaista. Kauppoihin pääsee vain priimaa, yrittäjä ja makkaramestari Jussi Ali-Lekkala sanoo.

Hän pyörittää yritystä yhdessä sisarensa, Makulihan toimitusjohtajan Riikka Ali-Lekkala-Toivon kanssa.

Lihaisat leikkeleet, erikoismakkarat ja ainutlaatuiset makuyhdistelmät ovat yrityksen käyntikortteja.

– Nautin työssäni siitä, että pääsen kehittelemään erilaisia makuelämyksiä, kertoo Jussi Ali-Lekkala.

Makkaramestarina hän etsii jatkuvasti uusia raaka-aineita uudenlaisten makujen pohjaksi.

Aina tuoretta kalaa

Hämeenlinnalainen Konsta Kankaala viettää runsaasti aikaa vesillä. Hauhon Järvituotteen yrittäjä on sukunsa ainoa ammattikalastaja.

– Olen ensimmäinen polven ammattikalastaja, mutta harrastajakalastajia suvussamme on paljon. Vanhempien miesten kanssa on tullut liikuttua paljon järvellä pienestä asti.

Kankaala ryhtyi kalastamaan ammatikseen kuusi vuotta sitten ja on edelleen sillä tiellä.

Hauhon Järvituotteen laatu syntyy tuoreudesta, puhtaista raaka-aineista, ekologisesta kestävyydestä ja kalatuotteiden ammattitaitoisesta käsittelystä.

– Valitsemalla paikallisen saat lautasellesi tuoreen, ekologisesti kestävän ja kalastetun tuotteen, Konsta Kankaala painottaa.

Yhteistyö oman alueen osuuskaupan kanssa on tuonut Kankaalan mukaan vakautta ja varmuutta kalan myyntiin sekä nostanut tuottajahintoja.

Juuressa sen salaisuus

Vääksyläinen perheyritys, Viipurilainen Kotileipomo, kulkee niin niin sanotusti leipä edellä – onhan sen tukijalkana kaupoissa myytävät, juureen lähiraaka-aineista leivotut ruis- ja artesaanileivät.

– Haluamme tehdä Asikkalasta Suomen ruisleipäpääkaupungin, toimitusjohtaja Tuomas Ylä-Hemmilä heittää.

Viipurilaisen Kotileipomon leivät leivotaan laadukkaista lähiraaka-aineista. Yritys on keskittynyt rukiiseen, mutta tuoteperheeseen kuuluu myös kauraleipiä.

– Teemme noin 1,2–1,5 miljoonaa leipää vuodessa, Ylä-Hemmilä arvioi.

Viipurilainen tekee tiivistä yhteistyötä niin Hämeenmaan kuin muun muassa paikallisten viljelijöiden ja Vääksyn Myllyn kanssa.