Mainos:

Vanhan kylmälaitteen korjaus vai uuden hankinta – kumpi tulee kannattavammaksi?

Kotikylmiö, kukkakylmiö, hirvikylmiö, tai maitotilan kylmiö. Perheiden, maatilojen, ravintoloiden ja monien teollisuusyritysten tarpeita palvelevat kylmälaitteet tulevat ennen pitkää käyttöikänsä päähän. Kannattaako silloin korjaus vai uuden laitteen hankinta? Kysyimme asiaa Kylmäkärki Oy:n toimitusjohtaja Aaretti Sipilältä.

Kylmäkärjen huoltaja Jarkko Mäkelä asentamassa puiden siementen säilytykseen suunniteltua Tapion siemenkeskuksen kylmiötä Oitissa.

Mainos | Uudella tekniikalla varustetut kylmälaitteet ovat ympäristöystävällisempiä ja energiatehokkaita. Kylmäkärki Oy:n toimitusjohtaja Aaretti Sipilä kertoo uusien laitteiden kuluttavan vähemmän energiaa ja hyödyntävän vähäpäästöisiä kylmäaineita.

 - Mutta jos vanha laite reistailee, ei uuden hankinnan tarvitse olla itsestäänselvyys. Vanhan korjaaminen on usein ympäristöteko, Sipilä muistuttaa.

Korjaamisen kannattavuutta ja uuden kylmälaitteen hankinnan hyödyllisyyttä kannattaa pohtia ja arvioida yhdessä asiantuntijan kanssa. Kylmäkärki Oy tekee kylmälaitteiden huoltojen ja korjausten lisäksi myös uusien kylmälaitteiden asennuksia ja hankkii laitteet tarvittaessa asiakkaalle suoraan maahantuojalta.

 - Yli 20 vuotta vanhan, hankintahinnaltaan arvokkaan kylmälaitteen korjaus saattaa vielä kannattaa. Etenkin, jos raha rajoittaa uuden laitteen hankintaa, vika on suhteellisen helposti korvattavissa ja laitteen tarve ja käyttöaika ulottuvat vaikkapa vain muutaman vuoden päähän, Sipilä sanoo.

 - Jos kyseessä on sen sijaan yritys, jonka toiminnalle laite on kriittinen ja jonka teollisen kylmävarastoinnin tarve ulottuu kauas tulevaisuuteen, uuden laitteen hankinta on monesti järkevämpää, hän ohjeistaa.

Ne viimeiset pisarat

Kylmälaitteen toiminta hiipuu yleensä hiljalleen. Hiipumisen huomaa kompressorin käyntiajan pitenemisestä ja tehon laskusta sekä lämpötilan asteittaisesta noususta. Lopulta kylmäkoneen kompressori käy lähes koko ajan.

  - Yleensä kylmälaitteen hiipuminen johtuu kylmäaineen vuotamisesta tai lauhduttimeen kertyvästä pölystä. Mikäli laite käy kymmenen prosenttia pidempään, se vie myös saman verran enemmän sähköä, Sipilä jatkaa.

Kylmälaitteissa käytettävät kylmäaineet ovat ilmastolle haitallisia. Vapautuessaan taivaan tuuliin ne lämmittävät ilmakehää. Uusissa kylmälaitteissa käytetään erittäin vähäpäästöisiä kylmäaineita ja osassa jopa puhdasta hiilidioksidia. Ne ovat myös varsin energiatehokkaita.

Sama pätee myös Kylmäkärjen edustamiin ilmalämpöpumppuihin: mitä uudempi ja teknisesti kehittyneempi pumppu on, sitä varmemmin se viilentää, lämmittää ja säästää lämmityskustannuksia. Lämpöpumppujen elinkaaren aikana niiden hyötysuhteet ovat lähes tuplaantuneet.

  - Uusissa laitteissa on myös muita energiatehokuutta parantavia ratkaisuja, kuten esimerkiksi automaattinen takkatoiminto. Lämpöpumppu aistii takan lämpötilaa ja säätää omaa puhallusnopeuttaan sen mukaan täysin automaattisesti.

  - Myös uusien laitteiden hyötysuhde on parempi ja ne pärjäävät mainiosti myös kovilla pakkasilla aina -25⁰ C lämpötiloihin saakka. Hyvällä hyötysuhteella varustettu ilmalämpöpumppu voi säästää vuositasolla jopa noin puolet öljy- tai suorasähkölämmitteisen asunnon lämmityskuluissa. Sähkölaskua se ei kuitenkaan puolilta, Sipilä hymyilee.

Nopeasti paikalle

Kun ammattikäytössä oleva kylmälaite hajoaa, apua on saatava nopeasti. Kylmäkärjen päivystys on tavoitettavissa sopimusasiakkaille kellon ympäri ja liikkeelle lähdetään tarvittaessa vaikka keskellä yötä.

Tilasäiliöiden lisäksi Kylmäkärki suunnittelee, myy, asentaa, huoltaa ja korjaa mm. mansikka- ja perunavarastoja sekä kukka- tai hirvikylmiöitä. Yrityksen viimeisimpiin referensseihin kuuluu mm. kuvassa oleva Tapio Siemenkeskuksen siemenkylmävarasto Oitissa.

Tule tapaamaan RAKSA-messuille!

Mikäli olet kiinnostunut Kylmäkärjen 24/7-päivystyspalveluista tai muista alaan liittyvistä kysymyksistä, tule Lahden Raksa2020 -messuille 13-15.3. Kylmäkärki on messuilla osastolla D4c yhdessä Daikin Europe NV:n kanssa.