Hyvin toteutettu LVI-suunnittelu ja huolto säästävät rakennuksen käyttökustannuksissa pitkän pennin

Lämpöä, vettä ja toimiva ilmanvaihto. Rakennatpa sitten uutta tai remontoit vanhaa, LVI-suunnittelu on projektin keskiössä.

Mainos | Lahtelainen Plansell Oy:n tekee LVI-suunnittelua, asennuksia ja huoltoa yli kymmenen vuoden kokemuksella. Toimitusjohtaja Kari Rännälin mukaan suunnittelupöydällä olevien projektien kirjo on laaja: se kattaa omakotitalot, taloyhtiöt, teollisuuslaitokset ja yritykset sekä julkiset tilat ja rakennushankkeet.

 - LVI-suunnittelun lisäksi teemme kerros-, omakoti- ja rivitalojen ilmanvaihtokanavien nuohousta ja IV-koneiden puhdistusta sekä ilmalämpöpumppujen huoltopesua. Pidämme puhtaina myös ammattikeittiöiden ja ravintoloiden rasvakanavat sekä kauppojen, kauppakeskusten ja teollisuusyritysten oviverhopuhaltimet ja konvektorit. 

Kari Rännälin mukaan harva tietää, miten paljon esimerkiksi ilmalämpöpumpun perusteellinen puhdistus ja pesu tai kiinteistön ilmanvaihtokanavien nuohous vaikuttavat kiinteistön sisäilman laatuun. Yli neljä vuotta vanhojen ilmalämpöpumppujen sisäyksiköiden sisällä on hyvin usein jopa hometta ja paikoissa, joita ei kotikonstein pääse puhdistamaan.

 - Huolellisen puhdistuksen varmistamiseksi laite pitää purkaa pesua varten, ja vain kylmäasentaja osaa ja saa tehdä sen turvallisesti. Ilmanvaihdossa eron huomaa yleensä vasta, kun kone käynnistetään huollon jälkeen uudelleen, Rännäli toteaa.

Älykästä talotekniikkaa

Asuinkiinteistöjen rakentamista tai remontointia suunnittelevia Kari Rännäli kehottaa olemaan yhteydessä suunnittelijaan varhain. Ennen suihkujen ja hanojen ostoa tai kokonaisen lämmitysmuodon valintaa on tärkeä tietää, millaisia ratkaisuja kulloiseenkin kiinteistöön on mahdollista toteuttaa.

 - Lämmitysmuodon valinta on yksi suurimmista asumiskustannuksiin vaikuttavista tekijöistä. Sen valinnassa erilaisia vaihtoehtoja kannattaa ehdottomasti punnita yhdessä asiantuntijan kanssa, Rännäli sanoo.

Aivan ensimmäiseksi LVI-suunnittelija tekee työselvityksen, jossa määritellään talotekniset ratkaisut sekä toteutuksessa tarvittavat koneet ja laitteet.

 - Sen jälkeen kilpailutamme ne ja varmistamme, että asiakkaalla on kaikki tarvittavat tiedot ennen asennusvaihetta. Pystymme jo suunnitteluvaiheessa simuloimaan asiakkaalle mm. rakennuksen sisäolosuhteita, kuten ilmanvaihtoa ja lämpötilaa. Nykyaikaisten taloteknisten ratkaisujen ansiosta asuntoon voidaan suunnitella myös vaikkapa huonekohtainen ilmanvaihto ja valaistus.

Tabletilla ohjattavaan talotekniikkajärjestelmään voidaan yhdistää lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmanvaihdon lisäksi myös valaistus, sähköistys ja ICT-infraverkot siten, että huonetiloja on helppo hyödyntää käyttäjien tarpeiden mukaan.

 - Rakentamisen yhteydessä kiinteistöön asennetut sisäilma- ja kosteusanturit hälyttävät, mikäli huoneiston hiilidioksidi- tai kosteuspitoisuus ylittävät viitearvot, hän jatkaa.

Asiakas keskiössä

Asiakkaan tarpeet toimivat Kari Rännälin mukaan Plansellin LVI-suunnittelun lähtökohtina. Yrityksen pääsuunnittelijalla on 30 vuoden kokemus LVIJ-tekniikasta ja hän suunnittelee, valvoo sekä ohjeistaa suunnitteluinsinöörejä projekteissa.

 - Hyvinkin uniikkeja ratkaisuja pystytään toteuttamaan, kun suunnittelussa ollaan hyvissä ajoin liikkeellä, Rännäli muistuttaa.

Lämmitysmuodon vaihtoa tai ilmanvaihtojärjestelmän uudistusta harkitsevia Rännäli kehottaa perehtymään valtion energia-avustukseen, jota voi hakea asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin.

 - Meiltä voi kysyä myös neuvoa, mikäli jokin avustuksessa tai sen hakemisessa mietityttää, Rännäli päättää.