Mainos: Hämeenmaa

Ihmiselämän kokoinen karnevaali

Karnevaali 2020 on ainutlaatuinen musiikkiteatteriteos, jossa teatteri, musiikki, sirkus ja tanssi kohtaavat toisensa. Moniäänisen, vahvasti nykyajassa kiinni olevan teoksen taustalla vaikuttaa joukko paikallisia toimijoita. Karnevaali 2020 kantaesitetään ystävänpäivänä 14.2. Lahden kaupunginteatterissa.

Mainos | Tarinan takaa löytyy päijäthämäläislähtöinen Jemina Sillanpää, joka on tullut tunnetuksi niin muusikkona, näyttelijänä kuin nyttemmin myös käsikirjoittajana ja ohjaajana.

Karnevaali 2020 on itsenäinen jatko-osa Suomen Kansallisteatterin päänäyttämön kantaesitykselle Karavaani 2017, joka myös oli Sillanpään käsialaa.

Karnevaali 2020 tarjoaa katsojalle monta samaistumispintaa.

– Teoksen punainen lanka on ihmisen elämänkaari ja erilaiset käänteet, joita kohtaamme matkallamme. Tarinaa seurataan useamman henkilön kautta, kertoo Sillanpää.

Monitahoisesta esiintyjäkaartista Ville, Saima, ja Osmo Haapasalo ovat keskeisessä roolissa, samoin muun muassa tanssitaiteilija Ervi Siren ja performanssitaitelija Inari Virmakoski.

– Koska meillä oli poikkeuksellinen tilaisuus saada näyttämölle näin monta taitavaa, eri-ikäistä tekijää teatterin, musiikin, tanssin ja sirkuksen kentältä, kirjoitin teoksesta moniäänisen. Minua kiehtoo se, että asioita ja ilmiöitä voi tarkastella samalla näyttämöllä samaan aikaan eri näkökulmista, Jemina Sillanpää lisää.

Tarina kuvaa hetkittäin tragikoomisellakin tavalla nykyajan ihmistä, joka haluaa ehtiä kokemaan kaiken.

Iso joukko eri taiteenalojen osaajia kohtaa toisensa pian ensi-iltansa saavassa musiikkiteatteriteoksessa.

Esiintyjistä inspiraatiota

Karnevaali 2020 -teokseen on sävelletty uutta näyttämömusiikkia akustiselle ja elektroniselle bändille, vahvoille solisteille sekä moniääniselle ensemblelle.

– Prosessi on ollut pitkä ja olen tiennyt osan esiintyjistä jo pidemmän aikaa, minkä ansiosta pystyin kirjoittamaan teoksen suoraan esiintyjillemme. Sisareni Selina Sillanpää, joka vastaa musiikista, on myös säveltänyt osan lauluista suoraan upeille laulajille tietäen, mihin kaikkeen he taipuvat. Myös koreografiaa on luotu esiintyjiä haastaen ja heistä inspiroituen, Sillanpää sanoo.

Panu Varstala ja Inga Björn ovat teoksen koreografit. Karnevaali-teeman on säveltänyt Sipe Santapukki.

Karnevaali 2020 -tarinassa realistinen ja maaginen maailma kulkevat rinnakkain. Mystiset hahmot kumpuavat suomalaisista kansantaruista ja ympäröivästä luonnosta.

– Teoksessa on viitteitä muun muassa Kalevalasta, ja se on vahvasti yhteydessä luontoon ja tähän aikaan.

Juhani-näyttämön lavalla nähdään myös muun muassa Salpauksen sirkusartistikoulutuksen juuri valmistuvat sirkustaiteilijat.

Vahvaa paikallista yhteistyötä

Karnevaali 2020 on syntynyt Lahden kaupunginteatterin, vapaan kentän taiteilijoiden sekä paikallisten lasten ja nuorten yhteistyöstä.

Vahva paikallisuus vetosi myös Osuuskauppa Hämeenmaahan, joka halusi antaa tukensa teokselle.

– Haluamme kohdentaa tukemme erityisesti lapsille ja nuorille. Karnevaali 2020 on erittäin hyvä esimerkki paikallisesti toteutetusta teatteriteoksesta, ja on erittäin hienoa, että alueellamme on näin aktiivisia nuoria toteuttamassa tällaista hienoa produktiota, Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä sanoo.

Lahden kaupunginteatterin lisäksi Hämeenmaa tekee tiivistä yhteistyötä myös monen muun paikallisen urheilu-, kulttuuri- ja yhteiskuntavastuutoimijan kanssa.

– Jaamme tänäkin vuonna Kannustajat-ohjelmamme kautta 60 000 euroa tukea alueemme lasten ja nuorten harrastustoimintaan, kertoo Järvenselkä.

Vuoden 2020 Kannustajat-hakuaika on käynnissä 30.1.-29.2, lisätietoja ohjelmasta täältä.