Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Tämä perheyritys ruiskupuristaa tuotteet vankalla 25 vuoden kokemuksella – Atte Savelaiselle yrittäjyys on antanut päättäväisyyttä sekä näkemystä ratkaista asioita kompromissia hakien

Muovituotteita vahvalla kokemuksella valmistava Atplast merkittiin yritysrekisteriin neljännesvuosisata sitten. Toimitusjohtaja Atte Savelaiselle perheen tuki on ollut tärkeässä roolissa hänen kehittäessään yritystä. Atplastia Aten kanssa vievät eteenpäin vaimo Hanna ja poika Eetu.

Mainos | 20.3.1998 suunnitelmista tuli totta. Tunnelma oli innostunut, jännittynyt, myös pelokas. Kuin hyppäisi putkeen, jonka toista päätä ei vielä näy. Minne se vie?

Nyt, tasan 25 vuotta myöhemmin voidaan todeta, että Atte Savelaisen perustama Atplast on vienyt pitkälle.

Atte oli vasta 28-vuotias, kun Atplast merkittiin yritysrekisteriin ja toimintaa käynnisteltiin Kausalassa yhden miehen ja yhden koneen voimin. Yritys alkoi toimittaa muovituotteita paikalliselle toimijalle.

Kipinä yrittäjyyteen oli vahva. Vaimo Hannan tuki ja suurempi vastuu kolmen pienen lapsen hoidosta mahdollisti yrityksen perustamisen. Perhe täydentyi myöhemmin vielä neljännellä lapsella. Aikanaan jo lukiossa tavannut aviopari vietti juuri 30. hääpäivää.

Atesta olisi hyvinkin saattanut tulla agrologi. Kotitilan töissä hän oli mukana lapsesta saakka, ja peltotöiden lisäksi metsätyöt kiinnostivat nuorta Attea. Kun isoveli päätti jatkaa kotitilan pitämistä Kymentakana, Attea kutsuivat muovitekniikan insinöörin opinnot Lahdessa. Suunta muovialan yrittäjyyteen alkoi hahmottua.

– Erityisesti isäni kanssa kävimme paljon keskusteluja ennen Atplastin perustamista, Atte kertoo.

Atplastin alkuvuosina isä ja isoveli olivatkin myös osakkaana yrityksessä.

1990-luku oli muovialan kulta-aikaa, jonka vauhdittajana toimi erityisesti Nokia. Sopimusvalmistuksesta alkanut yritystoiminta alkoi kehittyä ja laajentua yrityskauppojen myötä.

– Ensimmäinen kauppa tehtiin, kun tuleva uusi sopimusvalmistajamme tiedusteli, olisiko meillä kiinnostusta ostaa tuotteiden valmistus, Atte muistelee.

Toinen merkittävä askel oli nurmijärveläisen Plast-Turfin ostaminen ja toiminnan siirtäminen Kausalaan. Näin Atplastista tuli lukuisista suomalaiskotien sisäänkäynneiltä tutun ruohomaton valmistaja. Toinen tunnettu Atplastin oma tuote on kosteiden tilojen aaltoilevasta muotokielestä tunnistettava Softstep-matto. Kausalassa valmistuvat tuotteet matkaavat ympäri Suomea kauppojen hyllyille sekä yritys- ja julkisiin tiloihin.

– Mattojamme näet siellä, missä liikut – esimerkiksi kauppojen tuulikaapeissa ja yleisissä saniteettitiloissa, Hanna kertoo.

Hanna aloitti työt Atplastilla reilut kymmenen vuotta sitten. Perheyrityksen toimijaksi siirtyminen liittyi sekin yrityskauppaan.

Perheen voimin kohti uutta

Atplast toimii omissa tiloissa Kymenrannantiellä. Yritys on laajentanut niitä vuosien varrella yhteensä kahdeksan kertaa.

– Muistan vielä yrityksen vanhat toimitilat viereisestä hallista, ja sieltä alkavat ensimmäiset muistikuvat töistäni Atplastilla. 13-vuotiaana tein jo joitakin kokoonpanohommia, kertoo Eetu Savelainen, joka on nyt samanikäinen kuin isänsä yritystä perustaessaan.

Atelle on ollut tärkeää, että yrityksen tulevaisuuden suunnasta on keskusteltu koko perheen kesken. Eetun kiinnostus alaa, yrittämistä ja Atplastia kohtaan on tuonut luontevaa jatkumoa perheyrityksen toimintaan. Osakas hänestä tuli vuonna 2021.

Punaisen hallin etelään päin suuntautuva viistokatto on peittynyt aurinkopaneeleilla. Uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen on Atplastille merkittävä investointi. Muovituotteiden valmistamisessa energiankäyttö ja sen tehokkuus ovat tärkeässä osassa. Raaka-aine sulatetaan kitkalämmöllä 170–330-asteiseksi ennen muotteihin ajamista. Käytetyn energian tuloksena syntyy kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita, joiden laadun takeena on Atplastin ammattilaisten pitkä alan kokemus sekä tuotekehitys. Uusien tuotteiden suunnittelussa ymmärrys raaka-aineesta korostuu, eikä tuotannosta muodostu muovihukkaa.

Atplastilla työskentelee yhteensä vajaat 20 työntekijää tuotannossa, varastossa, työnjohdossa ja tuotannon suunnittelussa sekä myynnissä. Hanna vastaa etenkin henkilöstöhallinnosta ja Eetu esimerkiksi projektitoimituksista.

Rivissä työskentelevät ruiskupuristuskoneet on varustettu roboteilla. Nykyisin työ tehtaalla on pitkälle automatisoitua.

– Sopimusvalmistuksessa vahvuutemme on kokemus. Meillä on taito tehdä tehokkaita ja toimivia ratkaisuja erilaiset muovilaadut huomioiden, Atte kertoo.

25-vuotias Atplast on ketterä ja notkea yritys, jonka toiminta pohjautuu asiakaslähtöisyyteen.

– Pitkät asiakassuhteet kertovat toimintamme korkeasta laadusta. Omia mattoja tehdään myös vientiin yli puolen miljoonan euron vuositasolla, Eetu kertoo.

Yrittäjyyden kipinä sytytti halun vaikuttaa

Yritystoiminnan ohella Atte on ollut vahvasti mukana Iitin Yrittäjissä. Nyt hän toimii toista kautta Iitin kunnanvaltuutettuna sekä edistää asioita naisvaltaisessa 11 jäsenen ryhmässä aluevaltuustossa. Kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävässä Atte kokee pystyvänsä parhaiten vaikuttamaan hänelle tärkeisiin asioihin ja hakemaan ratkaisuja neuvottelemalla eri osapuolten kanssa.

– Näen tässä paljon yhtäläisyyksiä yrityksen johtamiseen. Haluan keskustella ihmisten kanssa ja hakea sopivaa kompromissia. Aivan kuten muovituotteen suunnittelussakin, aina pitää pystyä antamaan pikkuisen periksi. Silloin kokonaisuus alkaa toimia, ja lopputulos on kestävä.

Vahva tunneside maa- ja metsätalouteen säilyy sydämenasiana tänäkin päivänä. Atte on palannut nuoruuden kiinnostuksen kohteen pariin ja on myös metsätalousyrittäjä. Metsässä liikkuminen ja metsänhoito tuovat hyvää vastapainoa kiireiseen arkeen.