Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Oppilaitokset yhteistuumin Päijät-Hämeen hoiva-alan työvoimapulan kimppuun – Keittiöissä 30 vuotta uurastanut Sari päätti, että vielä ehtii tehdä toisenkin työuran

Hoiva-avustajille on nyt kysyntää kaikkialla Suomessa. Koulutuskeskus Salpaus ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) kouluttavat yhteistyössä uusia hoiva-avustajia Päijät-Hämeessä.

Mainos | – Muutaman vuoden olin miettinyt, että yhden työuran ehtisi vielä tehdä, kertoo hoiva-avustajaksi Suomen Diakoniaopistolla opiskeleva Sari, 54, hymy huulillaan.

Takana oli kolmisenkymmentä vuotta ravintola- ja keittiöalaa, viimeisimpänä Nastolan Palvelukeskus Linnunlaulun keittiössä. Uuden alan opintoihin rohkaistuttuaan Sari löysi pian itsensä samasta talosta, mutta uudessa roolissa. Pannut ja kattilat saivat jäädä.

Saria mietityttivät aluksi erityisesti opiskeluun liittyvät tietotekniset jutut, olihan edellisistä opinnoista aikaa jo kolme vuosikymmentä.

– Mutta ei sitten ollutkaan niin vaikeaa. Apua on aina löytynyt, ja meillä on muiden opiskelijoiden kanssa niin hyvä ryhmä, että siinä on mahtavaa olla mukana!

Töitä riittää enemmän kuin tekijöitä

Hoiva-alalla on jo pitkään tuskailtu kroonisen työvoimapulan kanssa. Ratkaisuja on haettu valtakunnallisesti muun muassa hoiva-avustajien koulutuspaikkoja lisäämällä.

Lahdessa Koulutuskeskus Salpaus ja Suomen Diakoniaopisto saivat vuoden 2022 lopussa yhdessä rahoituksen hoiva-avustajakoulutuksen lisäämiseen Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksesta, Jotpasta.

Rahoituksen turvin Päijät-Hämeen alueelle saatiin 30 lisäopiskelupaikkaa ja lisätuki jo opiskeleville opiskelijoille kevääseen 2024 saakka.

– Ensimmäinen kysymykseni oli, voiko opintoja suorittaa oppisopimuksella, Sari muistelee omaa hakeutumistaan opintojen pariin.

Kun vastaus oli myöntävä, valinta oli Sarille selvä.

– Ikäihmisten parissa työskentely on minulle unelmatyöpaikka. Koen, että saan itsekin heiltä paljon.

Uuden ja mieluisan työuran lisäksi Saria houkutti alalle myös erinomainen työllisyystilanne. Hoiva-avustajat työskentelevät tehtävissä, joissa ei tarvita sairaanhoitajan tai lähihoitajan koulutusta.

Valmistumisaika on keskimäärin vain vuoden mittainen, mutta hoiva-avustajaopiskelijat voivat halutessaan jatkaa opintopolkuaan lähihoitajaksi. Opinnot koostuvatkin kahdesta lähihoitajakoulutuksen tutkinnon osasta.

Salpauksen ja Suomen Diakoniaopiston yhteishanke pyrkii vastaamaan hoiva-alan työvoimapulaan Päijät-Hämeessä. Kummallakin on vankka ja pitkäaikainen kokemus sote-alan koulutuksesta.

Kielimuuri ei ole ongelma, vaan haaste

Hoiva-avustajaksi opiskelevia tuetaan opintojensa aikana sekä valmistumisessa monin tavoin. Esimerkiksi suomea toisena kielenä puhuville tarjotaan S2-tukea ja -opintoja.

S2-tuki on ollut suureksi avuksi venäläissyntyisen Olesian, 39, opinnoissa.

– Minulle tämä on hyvä mahdollisuus. Oppisopimusopiskelu on minulle jotain uutta, mutta se sopii, koska voin työskennellä ja oppia samaan aikaan. Uskon, että se on nopeampi tapa kuin opiskelu pelkästään kirjoista.

Olesia on aiemmin työskennellyt kuusi vuotta Englannissa saattohoidon parissa, joten hoiva-ala on hänelle hyvin tuttu jo entuudestaan. Nyt hän työskentelee ja opiskelee yhtäaikaisesti Lahden Mukkulan palvelutalossa muistisairaiden ihmisten parissa. Vaikka suomi ei vielä taivu täydellisesti, aiempi työkokemus ja soveltuvuus alalle auttavat eteenpäin.

– Kun aloitin opiskelun, siihen kuului kuukauden verran kieliharjoittelua. Ihmisten parissa työskentely ei ole minulle vaikeaa, mutta kieli on. Se kuitenkin paranee joka päivä, Olesia sanoo päättäväisesti.

Hoiva-alan työn Olesia näkee ennen kaikkea merkityksellisenä.

– Kun menen kotiin, tunnen että olen auttanut ihmisiä ja parantanut heidän elämänlaatuaan.

Olesia rohkaiseekin uudelle uralle myös muita, vaikka suomi ei olisikaan oma äidinkieli, sillä tukea on hyvin tarjolla. Myös Sari suosittelee lämpimästi kaikkia uutta tai ensimmäistä työuraa miettiviä ottamaan huomioon alan, jolta tulevaisuudessa löytyy taatusti töitä.

Mikä tärkeintä, opintopolku aukeni Sarin mukaan yllättävänkin nopeasti.

– Kun jätin hakemuksen, jo seuraavana päivänä oltiin yhteydessä.

Hieno mahdollisuus sote-alan yrityksille

Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan. Sote-alan yrityksille Jotpa-rahoitus on mainio tilaisuus kouluttaa työntekijä esimerkiksi oppisopimuksella, sillä nyt on saatavilla opiskelijalle ja työpaikalle enemmän ja räätälöidympää ohjauksen tukea. Salpauksen ja Suomen Diakoniaopiston kanssa yritys voi myös etsiä sopivan osaajan koulutussopimuksen kautta.

Jotta työvoimapulaa voidaan tulevaisuudessa taklata, onkin erityisen tärkeää löytää nyt opiskelijoille oppimisen mahdollisuuksia myös työpaikolta.

Yhteyshenkilöt oppilaitoksissa

Salpaus:

Moona Eskonsipo, hankevastaava

moona.eskonsipo@salpaus.fi

040 864 8200

Suomen Diakoniaopisto:

Pirjo Tiira

pirjo.h.tiira@sdo.fi

050 3238 180

Hoiva-avustajaksi Päijät-Hämeeseen -hankkeen koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.