Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hautajaistoiveeni – oman hautauksen ennakkosuunnittelu yleistyy

Omien hautajaisten ennakkosuunnittelu on kasvattanut suosiotaan. Osa ihmisistä haluaa määritellä yksityiskohtia hyvinkin tarkkaan, kun taas toisilla saattaa olla vain yksi, tietty toive. Hautauksen ennakkosuunnittelu on hyvä väline tahdon ilmaisemiseen kuoleman jälkeen ja se helpottaa myös omaisia hautausjärjestelyjen suunnittelussa.

Mainos | Hautajaiset ovat poisnukkuneen henkilön viimeinen juhla maan päällä. Kaiken lähtökohtana on vainajan toivomukset ja katsomus. Niille vainajan läheisille, jotka järjestävät hautajaisia, on usein helpottavaa, jos poisnukkunut henkilö on jo eläessään tehnyt oman hautaussuunnitelman. Vaikka kuolemasta ja hautajaisiin liittyvistä asioista voi olla vaikeaa puhua elinaikanaan, voi sitä miettiä myös siitä näkökulmasta, kuinka paljon se helpottaa jälkeenjääviä.

Suomen Hautaustoimistojen Liiton jäsenliikkeillä, kuten mm. lahtelaisella Torin Wanha Hautaustoimisto Oy:llä, on käytössään työkalut hautauksen ennakkosuunnitteluun. Oma hautaussuunnitelma on vaivaton tehdä.

– Toimistoiltamme tai verkkosivuilta saatavilla olevassa vihkosessa on esitetty tärkeimmät kysymykset ja tiedot, jotka hautausta järjestävän on hyvä tietää. Siihen voi myös lisätä omia toiveita yksilöidysti, neuvoo Torin Wanha Hautaustoimiston yrittäjä Riku Tuominen.

Miten toimia jos haluaa tehdä ennakkosuunnittelun?

Hautajaisiaan suunnitteleva täyttää Hautajaisjärjestelyni-vihkosen, johon hän kirjoittaa ylös omia toiveitaan siinä määrin kuin haluaa. Vihkosen voi antaa henkilölle, jonka toivoo huolehtivan hautajaisjärjestelyistä. Ainakin on hyvä kertoa, missä vihkosta säilyttää. Vihkosesta voi antaa kopion myös hautaustoimistoon. Sitä ei kuitenkaan tulisi säilyttää pankin tallelokerossa, koska se avataan usein vasta hautauksen jälkeen ennen perunkirjoitusta.

– Hautajaisjärjestelyni -vihkosen voi esimerkiksi ladata Torin Wanha Hautaustoimiston verkkosivuilta www.hautaustoimistolahti.fi tai tilata sen soittamalla palvelunumeroon tai käydä hakemassa sen Lahden keskustassa tai Nastolassa sijaitsevista liikkeistämme itse täytettäväksi. Sen voi myös täyttää yhdessä hautaustoimiston henkilökunnan kanssa, kertoo Tuominen.

Lomakkeet ja suunnittelu on maksutonta, eivätkä ne sido mihinkään liikkeeseen. Toki henkilö voi esittää niissä toivomuksen mitä hautaustoimistoa toivoo käytettävän.

– Suosittelen, että ihmiset pohtisivat, millaisen hautauksen ja tilaisuuden he itselleen tulevaisuudessa haluaisivat. Silloin omaisten ei tarvitse miettiä, mitä vainaja olisi halunnut, vaan järjestelyt etenevät selkeästi, mainitsee Tuominen.

Surun monta muotoa

Hautajaiset ovat olennainen osa surutyötä ja suru on erittäin tärkeä tunne, koska se auttaa osaltaan menetyksen todellisuuden hyväksymisessä. Sureminen edistää toipumista ja auttaa sopeutumaan muuttuneeseen tilanteeseen. Usein hautajaisten järjestäminen käynnistää suruprosessin ja konkretisoi menetyksen. Hautajaisten yhteydessä suru saa monenlaisia muotoja. Sureva ihminen voi käyttäytyä tavalla, joka ei ole hänelle muuten tyypillinen. Osa omaisista voi ajautua erimielisyyksiin tai riitoihin pienistäkin asioista.

– Surun keskellä pienetkin asiat saattavat saada normaalia suuremman merkityksen ja johtaa jopa riitoihin, kertoo Tuominen.

Näissäkin tilanteissa helpottaa, jos ennakkosuunnittelu on jo tehty. Hautauksen suunnitteleminen etukäteen on usein helpottavaa sekä itselle että kuoleman jälkeen omaisille. Ennakkosuunnittelulla voidaan toteuttaa henkilön oman tahdon mukaiset hautajaiset.

– Ennakkosuunnittelu on mielestäni kaunis palvelus, jolla autetaan läheisiä surun hetkellä. Oman hautaussuunnitelman voi tehdä vaikkei elämän rajallisuus olisikaan ajankohtainen aihe omassa elämässään, kiteyttää Tuominen.