Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päijät-Hämeen hyvinvointialue vastaa arkesi tärkeistä palveluista ensi vuoden alusta alkaen

Muutaman viikon päästä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut löytyvät samasta organisaatiosta – tutut ammattilaiset jatkavat työtään uudella hyvinvointialueella.

Mainos | Päijät-Hämeen hyvinvointialue vastaa tammikuusta alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä kaikille päijäthämäläisille. Tähän asti vastuu palvelujen järjestämisestä on ollut kunnilla ja kuntayhtymillä.

Nyt uusien hyvinvointialueiden aloittamiseen on enää muutamia viikkoja.

Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta johtaa Petri Virolainen, joka luottaa uuden organisaation sujuvaan alkuun.

– Yhdessä yössä tapahtuu suuri hallinnollinen, mutta asukkaiden ja asiakkaiden kannalta vähemmän näkyvä muutos. Vuodenvaihde on alku, josta lähdemme rakentamaan meidän kaikkien yhteistä hyvinvointialuetta.

Tutut ammattilaiset uudella hyvinvointialueella

Päijät-Hämeessä hyvinvointialueelle siirtyy työskentelemään noin 7 600 sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen ammattilaista. Hyvinvointialueelle siirtyy nykyisten Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen koko henkilöstö, lisäksi Heinolan sote-palvelujen työntekijät, alueen kuntien opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit sekä työntekijöitä Eteva-kuntayhtymästä.

Suuresta muutoksesta huolimatta Päijät-Hämeen asukkaiden palvelut eivät mullistu vuodenvaihteessa: tutut ammattilaiset jatkavat työtään uudella hyvinvointialueella, sote-keskukset ja palvelutalot pysyvät paikoillaan, opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit työskentelevät edelleen koulujen yhteydessä ja ambulanssit ja paloautot lähtevät apuun samoista paikoista kuin ennenkin.

Palveluja on uskallettava uudistaa

Petri Virolaisen mukaan Päijät-Hämeessä ollaan siinä mielessä paremmassa asemassa kuin monilla muilla alueilla, että täällä ei tarvitse laittaa yhteen kymmeniä organisaatioita erilaisine järjestelmineen, vaan vain muutama. Palveluverkko on jo uudistettu.

– Jatkossa meidän on uskallettava uudistaa myös palveluiden sisältöä ja tuottaa sitä, mistä saadaan alueen asukkaille suurin hyöty. Vähemmän tärkeästä on ehkä luovuttava. Kasvava palvelujen tarve, henkilöstön riittävyys ja talouden reunaehdot voivat vaatia muutoksia tarjottaviin palveluihin.

Vuodenvaihteessa tärkeintä on varmistaa alueen asukkaiden palvelujen saumaton jatkuminen, erilaisten järjestelmien toimiminen ja henkilöstön työskentelyn edellytysten sekä palkanmaksun onnistuminen heti alusta alkaen.

Uudistuksen pidemmän aikavälin tavoitteena on turvata yhdenvertaiset, vaikuttavat palvelut muuttuvassa yhteiskunnassa.

– Jos teemme asiat hyvin, voimme saavuttaa uudistukselle asetetut tavoitteet. Silloin pystymme turvaamaan nykyistä laajemmat ja tasokkaammat palvelut tarpeen kasvusta huolimatta. Sitä kannattaa tavoitella, Virolainen toteaa.

>> Päijät-Hämeen hyvinvointialue