Tervetuloa Makujen Messuille! Lahden seudun ruoka-alan suurtapahtuma on ylistys lähiruoalle ja yhteisöllisyydelle – Vielä ehdit mukaan näytteilleasettajaksi

Mukkulan kartanon historiallisessa miljöössä vietetään 26.–28.8.2022 ainutlaatuiset koko perheelle tarkoitetut Makujen Messut, joista ei kannata jäädä pois.

Mainos | Aallot lyövät lempeästi vastan laituria Mukkulan kartanon venesatamassa. Lahtelainen tapahtuma-aktiivi Veikko Juutilainen odottaa jo innolla elokuun viimeistä viikonloppua, jolloin tällä idyllisellä alueella pidetään lähiruokaa, yhteistä tekemistä ja ekologisuutta painottava suurtapahtuma Makujen Messut. Ruokatapahtumalla on myös tärkeä hyväntekeväisyyskulma.

– Tuotosta puolet lahjoitetaan nuorten työllistämiseen ja puolet Ukrainan avustamiseen, Juutilainen sanoo.

Ruoan ja hyväntekeväisyyden parissa koko työikänsä puuhannut Juutilainen on visioinut tapahtuman laadukkaiden messujen ja piknik-päivän yhdistelmäksi, jonne kaikki ovat tervetulleita vauvasta vaariin, lemmikkejä unohtamatta.

– Ison Lastenmaailman lisäksi tänne tulee koirien kahvila, jossa kirjaimellisesti hemmotellaan koiria tarjoamalla niille herkkuja, Juutilainen kertoo.

Messujen pääpaino on kuitenkin lähiruoalla, joka on esillä paljon laajemmin kuin valmiina tuotteina, joita on tarjolla laidasta laitaan. Ruoan lisäksi nimittäin tarjoillaan tietoiskuja ja paneelikeskusteluita vaikkapa hävikkiruoan pelastamisesta, kalan fileoinnista sekä villiyrttien hyödyntämisestä.

Mukkulan kartanon valtava ja kaunis alue on jaettu toinen toistaan houkuttelevampiin alueisiin, kuten kalatoriin, kulinaarikylään ja viinikylään. Alueen rannassa on jopa mahdollista kalastaa ja lähteä veneellä kokemaan verkkoja ja kertomaan kalajuttuja yhdessä ammattikalastajien kanssa.

Hyvästä ruoasta ja mukavasta yhdessäolosta rakentuvan viikonlopun kruunaavat musiikkiesiintyjät, jotka viihdyttävät ja myös tanssittavat yleisöä. Ohjelmassa on myös muun muassa näytösluonteinen rosvopaistin paistaminen. Ohjelmaa ja esiintyjiä on yhteensä kolmella eri lavalla.

Kuulostaapa todella mukavalta viikonlopulta!

– Et ole ensimmäinen, joka noin on sanonut, hymyilee kartanotoimintaa pyörittävä resort manager Tiina Aalto.

Aalto otti Anne Tuomaisen kanssa hoitaakseen historiallisen Mukkulan kartanon kesällä 2021 oman yrityksensä turvin. Kartano on yhä Lahden kaupungin omistuksessa. Kaupunki vastaa puiston kunnossapidosta.

Valtava voimavara vapaaehtoisista

Sekä Juutilainen että Aalto uskovat Makujen Messujen vakiintuvan Mukkulan kartanon alueelle tulevina vuosina, sen verran ennakko-odotuksia on jo ilmassa. Ja mikä tärkeintä, mukaan on jo saatu runsain mitoin tukijoita ja vapaaehtoisia avustajia.

– Haluamme viihteellisyyden lisäksi herätellä ajatusta siitä, mikä on ruokatuotannon kokonaisuus, Juutilainen sanoo.

Tähän ajatukseen liittyen esimerkiksi Alasenjärven ja Mukkulan koulujen kolmasluokkalaiset ovat esikasvattaneet yrttejä ja hyötykasveja, jotka on istutettu kartanon alueelle. Messujen koittaessa kasvatukset käytetään raaka-aineena ruoanlaitossa, josta vastaavat puolestaan Lotilan koululaiset.

– Eräskin rouva on virkannut piknik-puiston vieraille yli 200 vilttiä, Juutilainen kertoo.

Mukkulan kartanon lisäksi makujenmessuja ovat tekemässä lahtelaisten ruokavaikuttajien yhteisö Spelttisepät ry sekä Inspis Lahti ry, joka on vuodesta 2009 saakka tehnyt työtä nuorten työllistämisen puolesta. Mukana on myös Koulutuskeskus Salpaus sekä moni muita suurempia toimijoita.

– Kukaan ei pystyisi näin isoa messua yksin tekemään, mutta meillä on paljon tekijöitä, Juutilainen kiittelee.

Legendaarinen karavaanarialue herää taas toimintaan

Makujen Messujen yhteydessä eloon herää muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen myös Lahden legendaarinen karavaanari-alue joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Mukkulan kartanolta.

Messujen yleisötavoitteen, 10-15 tuhatta vierasta, Juutilainen ja Aalto uskovat toteutuvan helposti vahvan yhteistyöverkon avulla. Suuri tapahtuma tietää suurta näkyvyyttä myös messujen todellisille tähdille eli lähiruoan näytteilleasettajille. Heitä on tapahtumaan ilmoittautunut jo kymmeniä, mutta mukaan mahtuu vielä edulliseen 100–150 euron hintaan.

Vastaavan kokoluokan tapahtumilla messupaikat maksavat usein jopa tuhansia euroja, mutta Makujen Messuille on tavoitteena saada mukaan myös pienimmät yrittäjät, joilla ei yleensä ole resursseja osallistua vastaaviin tapahtumiin.

– Autamme myös näytteilleasettajia tuottamalla heille vapaaehtoistuella somevideoita, joita he voivat messujen jälkeenkin käyttää omassa markkinoinnissaan, kertoo Tiina Aalto.

Metsämarjojen uudet ulottuvuudet

Hollolassa viinitilaa pitävä ecuadorilais-amerikkalainen pariskunta Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen ovat onnistuneet pitkällisen työn sekä yritysten ja erehdysten kautta valmistamaan suomalaisista marjoista viinejä, joissa on rypäleviineille ominaista syvyyttä ja tanniineja.

Harrastustoimintana alkanut viinin valmistaminen johti kovan työn jälkeen yrityksen perustamiseen.

– Aluksi ravintolat eivät olleet kiinnostuneita suomalaisista viineistä, David Cohen kertoo.

Pariskunta kuitenkin uskoi vahvasti näkemykseensä, joten he alkoivat tarjota tuotteitaan kansainvälisiin kilpailuihin. Käänteentekevä hetki oli, kun mustikoista valmistettu Sametti voitti kultaa Kaliforniassa vuonna 2016 järjestetyssä viinien laatukilpailussa. Sittemmin palkintoja on sadellut Pariisia myöten.

Ainoa Wineryn viineissä maistuu suomalaisten metsämarjojen lisäksi joskus myös kuusenkerkkä, joskus mesiangervo. Laajaan tuotevalikoimaan kuuluu niin makeita jälkiruokaviinejä kuin kuivempia, tanniinipitoisia viinejä.

Ainoa Wineryyn sekä Makujen Messujen tekijöihin, vapaaehtoisiin ja muihin näytteilleasettajiin voi tutustua tapahtuman Facebook-sivuilla. Näytteilleasettajat voivat ilmoittautua mukaan tästä linkistä.

Makujen Messut 26.–28.8.2022 on yhteisöllinen kesäinen messutapahtuma, jossa kohtaavat ainutlaatuinen Mukkulan miljöö, yrittäjät läheltä ja kaukaa, hyvät maut, kiinnostavat vieraat sekä esiintyjät. Nyt on aika varata oma paikka messuilta! Toimi pikaisesti, parhaat paikat varataan nyt.

www.mukkulankartano.fi

www.makujenmessut.fi