Mistä eväistä syntyy reilu työelämä? – Manu ja Emilia paljastavat hyvän liiton salaisuuden

Linjastonvalvoja-pakkaaja Mansoor ”Manu” Hashimi sekä levyseppähitsaaja Emilia Lahdenperä vastasivat heti tahdon, kun he kuulivat liitosta. Manulle ja Emilialle liittyminen oli positiivinen itsestäänselvyys sekä tuen ja turvan lähde.

Mainos | Afganistanista kotoisin oleva Mansoor, nyt 32-vuotias tamperelainen Manu, tuli kiintiöpakolaisena Suomeen isän, äidin, kahden veljen ja pikkusiskon kanssa helmikuussa 2003. Uusi elämä uudessa kodissa Nokialla pääsi vähitellen vauhtiin koulun, kevään ja jalkapallon kautta.

Lukion ja armeijan jälkeen Manu sain työpaikan, joka vei mennessään. ”Kun pääluottamusmies tuli kertomaan liiton toiminnasta, ajattelin heti, että tottakai liityn. Liittoon kuuluminen on tuki ja turva sen varalta, että jäisin vaikka joskus työttömäksi”, Manu tuumii.

”Ilman liittoa elämä olisi epävarmempaa, vaikka Suomi onkin hyvinvointivaltio, joka pitää kansastaan huolta. Liiton jäsenyys tuo mielenrahaa ja tarjoaa mahdollisuuksia suunnitella elämää eteenpäin ja ryhtyä vaikka opiskelemaan työn ohella.”

Torniossa asuva 26-vuotias Emilia aloitti kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opinnot vuonna 2017. Kun toisen opiskeluvuoden aikana elämään tuli vakituinen työpaikka, Emilia jatkoi opintoja oppisopimuksella ja valmistui 2018.

”Mietin pitkään, mitä haluan tehdä isona. Jostain syystä hitsaaminen oli aina kiinnostanut, joten ajattelin kokeilla”, Emilia sanoo.

Hitsaamisen vetovoimaa on Emilian mukaan vaikea selittää, mutta siinä vain on sitä jotakin.

”Hitsaaminen on rauhoittavaa. Olen työssäni ikään kuin omassa maailmassasi maski päässä – näkemättä ja kuulematta muuta maailmaa."

Teollisuusliittoon Emilia liittyi heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan. Liittyminen oli positiivinen itsestäänselvyys, mikä on osoittautunut myöhemmin hyväksi valinnaksi. Teollisuusliittoon kuulumisesta tulee turvallinen olo. Aina voi soittaa liittoon, jos tarvitsee apua eikä koskaan jää yksin.

”TES merkitsee paljon, koska siitä löytyy kaikki. Ilman työehtosopimusta ja liiton voimaa pieni ihminen olisi aika heikoilla. Työehdot on saatu aikaan kovalla väännöllä, joten niiden eteen pitää tehdä töitä. Liitossa on osa isoa porukkaa, joka tuo vipuvoimaa neuvotteluihin."

Ilman liittoa pieni ihminen olisi aika heikoilla, mutta porukalla tekemisessä on voimaa. Reilusta työelämästä pidetään kiinni, vaikka se paljon vaatisikin. Vain saman pöydän ääressä luodaan huominen, joka sopii meille kaikille. 

Liity jo tänään!

Teollisuusliitto tekee jatkossakin työehtosopimukset jäsentensä parhaaksi kaikilla sopimusaloillansa. Sinä Teet Elämäsi Sopparin, kun me olemme sopimassa sitä. Lue lisää: suntessi.fi.

www.teollisuusliitto.fi

Lue lisää