Mainos: LADEC

Yrityksen jatkaja asteli asiakkaana sisään Torin Wanhaan Hautaustoimistoon – yrityskauppa on turvallinen tapa ryhtyä yrittäjäksi

Olemassa olevan liiketoiminnan ostaminen on tilastollisesti turvallisempi tapa ryhtyä yrittäjäksi kuin uuden yrityksen perustaminen. Ostajan ja myyjän kohtaaminen oikeassa vaiheessa ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

- Yrityskaupoissa ostajalla on yleensä aina vaihtoehtoja, ainakin olla ostamatta yritystä. Myyjällä sen sijaan on vain yksi "kauppatavara". Jotta sen saisi myytyä, on toimittava viisaasti ja siksi kannattaa käyttää asiantuntija-apua, Kati Tuominen Torin Wanhasta Hautaustoimistosta vinkkaa.

Mainos | Keväällä 2020 lahtelainen Kati Tuominen joutui asioimaan Torin Wanhassa Hautaustoimistossa ensimmäistä kertaa asiakkaana. Paikka oli tuttu omilta kesätyöajoilta. Tuominen kysyi isänsä hautajaisjärjestelyiden lomassa tutulta yrittäjältä, milloin tällä oli aikomus jäädä eläkkeelle. Aikomus kuulemma oli, mutta yrityksen jatkaja puuttui.

– Lupasin tuoda jatkajakandidaatin esittelyyn kymmenen minuutin kuluttua. Soitin miehelleni Rikulle ja menimme yhdessä ensimmäiseen neuvotteluun. Olimme puhuneet hautaustoimiston pyörittämisestä pitkään, mutta yrittäjän myyntihaluja tiedusteltaessa vuosia sitten, ei sellaisia vielä ollut, Kati Tuominen muistelee.

Tällä kertaa ajoitus oli oikea ja yrityskauppa toteutui nopealla aikataululla noin puolen vuoden kuluttua ensineuvotteluista. Omistajanvaihdos on monessa yrityksessä huomattavasti pidempi prosessi, jota lähdetään tekemään jo vuosia ennen kuin asia on varsinaisesti ajankohtainen. Tai näin siis ainakin ideaalitapauksessa tapahtuu, tarkentaa liiketoimintakehittäjä Pasi Kangas Lahden Seudun Kehitys LADECista.

– Tässä tapauksessa eläköityvällä yrittäjällä kävi lähes satumainen onni, kun innokas ostajaehdokas käveli itse ovesta sisään. Tämä lienee yhtä harvinaista kuin se, että työnantaja pimpottaa työnhakijan kotiovikelloa, Kangas toteaa.

Toimitusjohtaja Riku Tuominen työskentelee perheyrityksessä kokopäiväisesti Kati-vaimon vaikuttaessa taustalla hallitustyössä. Omaiset valitsevat hautaustoimistossa arkun sekä tarvittaessa uurnan ja yhdessä sovitaan vainajan kuljetuksista.

Muun muassa tästä syystä hän kannustaakin kaikkia yrittäjiä suunnittelemaan omistajanvaihdosta jo siinä vaiheessa, kun itsellä vielä virtaa riittää reilusti. Kun omat eläkesuunnitelmat alkavat jo poltella akuutteina mielessä, voi olla jo liian myöhäistä.

Pasi Kangas korostaa, että parasta tietysti on, jos yritys pysyy myyntikuntoisena koko elinkaarensa ajan. Tällöin myyntikuntoa ei tarvitse alkaa erikseen rakentaa, kun vaihdoksen aika tulee. Oman yrityksensä myyntikunnon testausta varten LADEC on avannut uuden www.myyntikunto.fi-sivuston.

Tuomiset toimivat itse yrityskaupassa neuvottelijoina, mutta ulkopuolista asiantuntijuutta he hankkivat juridiseen puoleen eli kauppakirjojen valmisteluun. Maksutonta apua omistajanvaihdosasioissa saa Päijät-Hämeessä Lahden Seudun Kehitys LADECista. Lisäksi alalla toimii lukuisia luotettavia yrityskaupoissa auttavia asiantuntijayrityksiä.

Jokainen hautaustoimistoyrittäjä on jättänyt oman leimansa yrityksen historiaan. Nurmen Hautaustoimiston ajalta on edelleen käytössä yrittäjä Nurmen vuosimallin 1951 Chrysler Windsor -hautausauto, joka tunnettiin aikoinaan maakunnan ykköshautausautona.

Yrityskaupoissa kauppahinnan määrittely on yksi haastavimmista asioista. Usein myyjällä on niin paljon tunnesiteitä omaan yritykseensä, että ostajan näkemys hinnasta saattaa tuntua jopa loukkaavalta. Yrityksen arvonmääritys ei kuitenkaan ole tunteella tehtävä tai menneiden vuosien menestykseen perustuva asia. Ostajaa kiinnostaa tuotto-odotus tulevaisuudessa.

LADECin liiketoimintakehittäjä Pasi Kankaan mukaan varsin yleisiä ovat näkemyserot siitä, mitä kauppaan kuuluu. Usein myyjä haluaisi myydä koko omaisuuden, esimerkiksi myös rakennukset.

– Ostajan rahkeet taas riittäisivät usein vain liiketoiminnan kannalta ”pakollisten asioiden” ostamiseen ja mieluummin oltaisiin ainakin alkuun vaikka vuokralla. Usein pienissä kunnissa näkee liiketoimintakaupassa myytävän myös omakotitaloa, jossa toimintaa on harjoitettu. Tällöin ostajakunnat ja myyntiväylät eivät välttämättä kohtaa, Kangas toteaa.

Suomalainen järjestää keskimäärin 1,5 hautajaiset elämänsä aikana, joten suuri osa hautaustoimiston asiakkaista on ensimmäistä kertaa suuren asian äärellä. Ammattilaisen apu tulee silloin tarpeeseen, jotta kaikki tarvittava tulee huomioitua.

Torin Wanhan Hautaustoimiston tapauksessa kaikesta päästiin lopulta sopimukseen. Tulevaisuuteensa hautaustoimistoyrittäjinä Tuomiset voivat suhtautua positiivisesti myös tilastojen valossa: Jatketuista yrityksistä viiden vuoden kuluttua on pystyssä yli 90 prosenttia, kun perustetuista yrityksistä toimintaansa jatkaa enää puolet.

Tämä artikkeli liittyy Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n ”Kasvun juuret – Omistajanvaihdos elinvoiman kehittämisen työkaluna” -hankkeeseen, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Hämeen ELY-keskus. 

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy – Buustia bisnekseen!

Autamme toiminta-alueemme – Asikkala, Hartola, Hollola, Iitti, Lahti, Orimattila, Padasjoki – yrittäjiä ja yrityksiä kaikissa yrityksen perustamiseen, kasvuun, kehittämiseen ja kansainvälistymiseen sekä seudullemme sijoittumiseen liittyvissä asioissa.

Neuvontapalvelumme on maksutonta.

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Niemenkatu 73, 15140 LAHTI | 044 702 2700 | www.ladec.fi