Mainos: Kylmäkärki Oy

Merkittävä edistysaskel kylmälaitetekniikan kehityksessä – Suomen ensimmäinen hiilidioksiditankki käynnistyy Kärkölässä

Uusi teknologia säästää niin euroja kuin ympäristöäkin, ja samalla varmistaa maidon laatua alkutuotannosta alkaen.

– Kierrätetyllä hiilidioksidilla toimiva uuden ajan tilasäiliö säästää luontoa, Kylmäkärki Oy:n toimitusjohtaja Aaretti Sipilä kertoo.

Mainos | Kylmälaitevalmistaja Wedholms on jo vuosia kehitellyt vaihtoehtoista jäähdytystekniikkaa maitotankeille eli tilasäiliöille. Vaikka jäähdytysaineet ovat kehittyneet vuosien saatossa, ovat ne edelleen ympäristölle haitallisia. Yksi tavanomainen tilasäiliö pitää sisällään kolmesta viiteen kiloa kylmäainetta, jonka jo yhden kilon vuoto vastaa perusautoilijan vuoden hiilidioksidipäästöjä.

Ensimmäistä kertaa teollisuuden ja suurkaupanalan käytössä olleiden jäähdytyslaitteiden tekniikka on nyt saatu palvelemaan myös pienempien jäähdytyslaitteiden, kuten tilasäiliöiden, tarpeita. Wedholms-ryhmään kuuluvan Kylmäkärki Oy:n toimitusjohtaja Aaretti Sipilä on innokkaan toiveikas.

–Tämä on merkittävin kehitysaskel tilasäiliöiden jäähdytyksessä sitten vuoden 1963 jälkeen, kun Suomen ensimmäinen suorahöyrysteinen Wedholmsin tilasäiliö asennettiin. Edullinen ja ympäristöystävällinen kierrätyshiilidioksidi avaa uusia mahdollisuuksia laitemarkkinoilla.

Uusi teknologia otetaan mieluusti haltuun.

Uuden ajan tilasäiliö CO2 by Wedholms otetaan Suomessa käyttöön Kärkölässä 19.1. Käyttöönotto on hallittua; Kylmäkärki on seurannut tilan sähkönkulutusta jo kuukauden ja käyttöönoton jälkeen mittaa kuuman veden määrää.

Tulevaisuuden kylmäaine

Wedholmsin uutuuslaitteen hiilidioksidi saadaan teollisuudesta. Kierrätetyn kylmäaineen käyttö tukee askelia kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

– Hiilidioksidi on erinomainen kylmäaine pohjoisen kylmälaitteisiin. Sen hyötysuhde on parhaimmillaan ympäröivän ilman ollessa alhainen, kuten Pohjoismaissa, Sipilä kertoo.

Uudenlainen ratkaisu vie myös puolet vähemmän sähköä kuin perinteiset tilasäiliöt. Säästö perustuu sekä hiilidioksidin tehoon kylmäaineena, että taajuusmuuntajalla toimivan kompressorin tasaiseen jäähdytykseen. Nopea ja tasainen jäähdytys takaa maidon erinomaisen säilyvyyden.

– Automatiikka huolehtii maidon ihanteellisesta 3,2–4 asteen lämmöstä, eikä kompressorin käynnistymisestä aiheudu sähkönkulutuspiikkejä. Tasainen käyttö myös pidentää kompressorin käyttöikää.

Sivutuotteena tilasäiliö tuottaa 70-asteista vettä, joka riittää tankin pesun ohella myös tilan muuhun käyttöön. Erillistä lämminvesivaraajaa ei enää tarvitse.

– Parhaimman hyötysuhteen laitteella saakin, kun ottaa hukkalämmön talteen veteen.

Vanhat tilasäiliöt lähtevät kierrätykseen Puolaan ja Ruotsista saapuu uuden ajan tilasäiliö.

Hitechiä maitohuoneessa

Hiilidioksidin hyödyntäminen vaatii teknologiaa. Wedholmilla on vahvaa erityisosaamista ja vuosien kokemus alan kehittämisestä.

– Laite ikään kuin keksittiin uudelleen. Kovan paineen vaativa hiilidioksidi saatiin valjastettua jäähdyttimen käyttöön pienessä laitteessa ainutlaatuisen höyrystinratkaisun avulla.

Prototyyppi uudesta CO2 by Wedholms -tankista valmistui pari vuotta sitten, ja tankit ovat olleet siitä asti testikäytössä Ruotsissa. Ensimmäinen kaupallinen tilasäiliö käynnistyi Norjassa viime vuoden lokakuussa. Ensimmäinen Suomeen myyty tankki käynnistyy kärköläläisellä maitotilalla 19.1. Kylmäkärki jatkaa tarkkoja laskelmia hyötysuhteesta.

– Olemme jo kuukauden seuranneet tilan sähkönkulutusta. Käynnistyksen jälkeen alamme mittaamaan myös kuuman veden määrää. Näin saamme aidointa dataa uuden laitteen hyödystä.

Uutuustuote otetaan käyttöön hallitusti. Seuraavaksi on suunnitteilla etsiä lähellä Kylmäkärjen toimipisteitä sijaitsevat testitilalliset Keski-Suomesta ja Pohjois-Suomesta. Tietoa ja kokemusta laitteesta kerätään kolme kuukautta alueellisesti ennen valtakunnallisen myynnin aloittamista.

– Toimitusaika tulee olemaan 2-3 kuukautta, Sipilä arvioi.

Kylmäkärki huoltaa tilasäiliöitä maanlaajuisesti. Laitteiden vikaantuminen on valitettava fakta.

– Vuosittain kauttamme liikkuu 1000 kiloa kylmäainetta. Jos tätä määrää saa pienennettyä, on ympäristöä pelastettu pieni palanen kerrallaan. Uuden hiilidioksiditilasäiliön vuoto ei rasita ilmakehää.

Kylmäkärki toimittaa myös ilmanlämpöpumput kotitalouksien tarpeeseen asennusta myöten.

Kylmäkärki Oy on vuonna 1973 perustettu kylmälaitteiden huolto- ja myyntiyritys. Asennamme ja huollamme kylmälaitteet tilasäiliöistä ilmalämpöpumppuhin.

Teollisuustie 8, 16600 Järvelä

p. 075 7565000

kylmakarki@kylmakarki.fi

www.kylmakarki.fi