Suomi saa tänään uuden hallituksen, näin päivä etenee - lue yön uutiskooste

Presidentin esittelyssä presidentti myöntää eron Antti Rinteen (sd.) hallitukselle ja nimittää uuden pääministerin Sanna Marinin hallituksen.

 STT

Suomi saa tänään uuden hallituksen. Presidentti Sauli Niinistö antoi eilen ilmoituksen pääministeriehdokkaasta eduskunnan puhemiehelle Matti Vanhaselle (kesk.). Pääministeriehdokas on SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Presidentin ilmoitus todetaan saapuneeksi eduskunnalle tänään iltapäiväkahdelta alkavassa täysistunnossa. Eduskunta valitsee tämän jälkeen Marinin pääministeriksi.

Presidentin esittelyssä kolmelta iltapäivällä presidentti myöntää eron Antti Rinteen (sd.) hallitukselle ja nimittää uuden pääministerin Sanna Marinin hallituksen.

HS: Rinteen pääministerikausi saa suomalaisilta tylyt arviot

Suomalaiset ovat tyytymättömiä Antti Rinteen (sd.) suoriutumiseen pääministerinä, kertoo Helsingin Sanomien tilaama kysely. Vain 13 prosenttia suomalaisista katsoo viime viikolla hallituksensa eronpyynnön jättäneen Rinteen pärjänneen tehtävässään erittäin tai melko hyvin.

Peräti 62 prosenttia vastaajista sanoo Rinteen onnistuneen erittäin tai melko huonosti.

Kyselyn toteutti Kantar TNS viime viikolla. Kyselyiden teko lopetettiin hallituskriisin kärjistymisen takia suunniteltua aikaisemmin, ja tutkimukseen haastateltiin sen takia vain 505 ihmistä. Virhemarginaali on 4,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kaksi kolmesta suomalaisesta tukee EU-jäsenyyttä

Selkeä enemmistö eli 69 prosenttia suomalaisista pitää Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa hyvänä asiana, ilmenee tuoreesta eurobarometristä.

Lukema on prosenttiyksikön matalampi kuin kesäkuun kyselyssä, mutta silti selvästi EU-maiden keskiarvoa korkeampi. Eurooppalaisista 59 prosenttia suhtautuu myönteisesti maansa EU-jäsenyyteen.

EU:n kannatus on suurinta Irlannissa ja Luxemburgissa. Kielteisimmin unionin jäsenyyteen suhtaudutaan Italiassa, Tshekissä ja Britanniassa.

Tutkimusyhtiö Kantarin tekemään kyselyyn vastasi lokakuussa yli 27 000 ihmistä eri puolilla Eurooppaa. Suomessa vastaajia oli runsaat tuhat.

EU-ministerit pohtivat Suomen budjettiesitystä Brysselissä

Eurooppaministerit keskustelevat tänään Suomen budjettiesityksestä Brysselissä. Kokousta johtaa Suomen Tytti Tuppurainen (sd.).

Suomi antoi joulukuun alussa muille EU-maille esityksensä tulevien vuosien rahankäytöstä. Esitys jäi kooltaan komission esityksestä, minkä takia se on kerännyt arvostelua varsinkin eteläisemmästä Euroopasta. Myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut olevansa huolestunut esitetyistä leikkauksista komission esitykseen verrattuna.

Käytävä keskustelu on julkinen, ja se näytetään suorana neuvoston verkkosivuilla. Monivuotinen budjetti on myös EU-johtajien pöydällä torstaina.

Kaikkonen tapaa Washingtonissa USA:n ja Ruotsin puolustusministerit

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tapaa tänään Washingtonissa Yhdysvaltain puolustusministerin Mark Esperin. Tapaamisessa on mukana myös Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Ministerien on tarkoitus keskustella maiden välisen puolustusyhteistyön ajankohtaisista asioista.

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministerit allekirjoittivat toukokuussa 2018 kolmenvälisen aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä. Julistus kokosi yhteen aiemmin sovittuja asioita.

Kaikkonen tapaa työvierailunsa aikana myös Yhdysvaltain puolustushallinnon edustajia.

Venäjä ja Ukraina sopivat tulitauosta Itä-Ukrainaan, mutta konfliktin ratkaiseva läpimurto jäi yhä haaveeksi

Venäjän ja Ukrainan johtajat ovat saaneet sovittua tapaamisessaan toimista, joilla viisi vuotta jatkuneen Itä-Ukrainan konfliktin kiihtymistä voidaan hillitä. Varsinaista läpimurtoa Pariisin huippukokouksessa ei kuitenkaan saatu aikaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat maanantaina ensimmäistä kertaa kasvotusten. Kokoukseen osallistuivat myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Venäjä ja Ukraina sopivat toteuttavansa täyden tulitauon Itä-Ukrainassa tämän vuoden loppuun mennessä. Presidenttien tapaamisen jälkeen julkaistussa julkilausumassa sanotaan lisäksi, että kolmelta konfliktialueelta pyritään vetämään joukot ensi maaliskuuhun mennessä. (Lähde: AFP)

Trump osallistuu Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerien tapaamiseen

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump osallistuu ulkoministeri Mike Pompeon ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin tapaamiseen tänään tiistaina, Valkoinen talo ilmoittaa.

Kolmikko keskustelee kahdenvälisten suhteiden tilasta, Trumpin hallinnon virkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö vahvisti sunnuntaina, että Lavrov tulee vierailulle Washingtoniin. Hän oli edellisen kerran pääkaupungissa tapaamassa Trumpia toissa vuonna. (Lähde: AFP)

Nobelit ojennetaan palkituille Oslossa ja Tukholmassa

Tämän vuoden Nobel-palkintoseremoniat järjestetään tänään Norjassa ja Ruotsissa. Rauhapalkinnon ottaa vastaan Etiopian pääministeri Abiy Ahmed Oslossa. Hänet palkittiin muun muassa Etiopian ja Eritrean välisen rauhan rakentamisesta sekä uudistuksista Etiopiassa.

Tieteen ja kirjallisuuden palkintoseremoniat pidetään Tukholmassa. Kirjallisuuden Nobel-palkittuja on tänä vuonna kaksi, koska palkinto jäi viime vuonna jakamatta Ruotsin akatemian skandaalien takia.

Nobel-juhlallisuudet huipentuvat näyttäviin juhlaillallisiin Tukholman kaupungintalossa. (Lähteet: AFP ja NTB)

Aung San Suu Kyi puolustaa Myanmaria Haagin tuomioistuimessa

Haagin Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) aloittaa tänään suullisen käsittelyn Myanmaria vastaan nostetusta kansanmurhakanteesta. Käsittelystä tekee poikkeuksellisen se, että Myanmarin siviilihallinnon johtaja Aung San Suu Kyi saapuu henkilökohtaisesti oikeuteen puolustamaan maansa kovaotteisia toimia rohingya-muslimivähemmistöä kohtaan.

Kanteen Myanmaria vastaan on ICJ:lle jättänyt länsiafrikkalainen Gambia, joka ajaa asiaa 57-jäsenisen Islamilaisten maiden järjestön puolesta. Kanteen mukaan Myanmar rikkoo vuonna 1948 solmittua YK-sopimusta kansanmurhan estämisestä.

Kansainvälinen tuomioistuin päättää vasta myöhemmin, ottaako se Myanmarin tapauksen varsinaiseen käsittelyyn. (Lähde: AFP)

Ilmanlaatu rojahti Sydneyssä vaaralliselle tasolle, oopperatalo ja Harbour Bridge katosivat savusumuun

Australian suurimpaan kaupunkiin Sydneyyn kulkeutuu yhä sankempaa savusumua sen ympärillä riehuvista maastopaloista. Tiistain aikana keskustan kuulut maamerkit oopperatalo ja Harbour Bridge kirjaimellisesti katosivat savusumuun.

Yleisradioyhtiö ABC kertoo, että ilmanlaatua mittaava indeksi rojahti paikoin yli kymmenen kertaa huonommaksi kuin mitä vaarallisen ilmanlaadun raja on. Savusumun takia muun muassa kaupugin lauttaliikenne keskeytettiin varhain iltapäivällä paikallista aikaa.

Sydney sijaitsee Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jonka alueella riehui yli 80 maastopaloa aamuyöllä Suomen aikaa.

Arsenal katkaisi pisimmän voitottoman putkensa yli 40 vuoteen

Arsenal on katkaissut vihdoin voitottoman putkensa. Arsenal voitti jalkapallon Englannin Valioliigassa Lontoon paikallisottelussa West Hamin 3–1 ja otti ensimmäisen täyden pistepottinsa yli kahteen kuukauteen.

Arsenalin voitoton putki kaikissa kilpailuissa ehti yhdeksän ottelun mittaiseksi. Viimeksi se rämpi yhtään pitkään ilman voittoa vuonna 1977.

West Ham johti kotikentällään avauspuoliajan jälkeen 1–0, mutta Arsenal teki toisella puoliajalla kolme maalia 10 minuutin sisään. Vieraiden maaleista vastasivat Gabriel Martinelli, Nicolas Pepe ja Pierre-Emerick Aubameyang.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.