Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Asiantuntijat valavat toivoa keski-ikäisille työnhakijoille – "Ikä on oikeasti vain numero. Älkää miettikö sitä liikaa"

Lahdessa keskiviikkona järjestetty Kokenut osaaja -uratapahtuma antoi korkeasti koulutetuille ja kypsään ikään ehtineille työttömille keinoja, miten paluu työmarkkinoille voi onnistua. Onko pelätty ikärasismi sittenkin voitettavissa?

Etteplan oyj:tä edustaneet Jouko Perkkiö (vas.) ja Harri Vuorimaa sekä Kemppi oy:n Jukka Mandelin olisivat valmiita työllistämään myös kypsään ikään ehtineitä osaajia. Kuva: Sami Lettojärvi

Ikä ei ratkaise työpaikan saamista. Työnhakijan kokemus, osaaminen ja kyky markkinoida itseään ratkaisevat paljon enemmän. Ei pidä luopua toivosta.

Siinä tärkein viesti, jonka työmarkkina-asiantuntijat antoivat työnhakijoille keskiviikkona Lahden Sibeliustalolla järjestetyssä Kokenut osaaja -uratapahtumassa. Tilaisuuteen osallistuneille tarjottiin alustusten ja keskustelun lisäksi mahdollisuus tavata työnantajien ja oppilaitosten edustajia.

Tapahtuman tarkoitus oli auttaa osallistujia löytämään paikkansa työmarkkinoilta joko työllistymällä suoraan tai täydentämällä koulutustaan. Tilaisuus oli tarkoitettu korkeasti koulutetuille, keski-ikäisille työnhakijoille. Väkeä oli paikalla runsaasti, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet mukaan.

Kansalaistaito syytä hallita

Yhtenä alustajana tilaisuudessa puhunut uravalmentaja Pilvi Nybom espoolaisesta InCoaching oy:stä huomautti, että onnistuneeseen työnhakuun liittyvät vaatimukset ovat nykyisillä työmarkkinoilla tiukemmat kuin aiemmin.

– Työn hakeminen on kansalaistaito. Jokainen on työnhaussa jossain vaiheessa.

Nybom painotti, että työnhakijan on hyvä kertoa osaamisestaan napakasti. Rekrytoijan on sen jälkeen helppo esittää enemmän yksityiskohtiin meneviä kysymyksiä. Hakijan on myös hyvä ensin itse kartoittaa omat taitonsa.

Moni asia vaikuttaa

Rekrytoija etsii faktoja, mutta myös tarinoita faktojen takaa. Uravalmentaja Pilvi Nybom.

Harrastuksilla, sosiaalisen median henkilötiedoilla, oman ammattialan tapahtumiin osallistumisella ja luottamustehtävilläkin voi työhaastattelussa olla merkitystä.

– Rekrytoija etsii faktoja, mutta myös tarinoita faktojen takaa, luonnehti Pilvi Nybom.

Nybom antoi onnistuneesta työllistymisestä esimerkiksi pitkälle yli kuusikymppisen kampaajan, joka työllistyi kampaamoyrittäjyytensä jälkeen tilitoimistoon.

– Ikä on oikeasti vain numero. Älkää miettikö sitä liikaa.

Paikan päällä olevaa yleisöä pyydettiin äänestämään, haittaako ikä työllistymistä vai ei. Enemmistön mielestä työnsaanti ei kaadu ikävuosiin. Suurempi ongelma sen sijaan on, että hyvin koulutetulle työvoimalle on Lahdessa niukasti kysyntää.

Työelämätaidot hallitaan

ESS:n haastattelemat Lahden seudun yritysten edustajat vakuuttivat hekin, että työnhakijan nuoruus tai ikääntyneisyys ovat toissijaisia kysymyksiä.

Hitsauslaitteita valmistavan Kemppi oy:n henkilöstöohjaaja Jukka Mandelin huomautti, että varttuneilla asiantuntijoilla työelämätaidot ovat valmiiksi hallinnassa.

– Meillä on henkilöitä, jotka ovat eläkkeellä ja palanneet takaisin töihin tai he ovat tulleetkin vanhoina töihin.

Kempillä olisi tällä hetkellä töitä kokeneille esimiehille, koodaajille ja sähköalan osaajille. Sen lisäksi tarjolla on toisen asteen teknisen koulutuksen vaativia töitä.

Suunnittelualalla toimivan Etteplan oy:n ohjelmistosuunnittelija Jouko Perkkiö tähdensi, että työnhakijan persoona, innokkuus ja asenne ratkaisevat työpaikan saannin. Samoin hakijasta saadulla vaikutelmalla on merkitystä.

– Kun henkilön kanssa keskustelee, niin aika pian tietää, haluaako tavata hänet myöhemmin työhaastattelussa, arvioi Etteplanin aluejohtaja Harri Vuorimaa.

Ikäkynnyksen ja muiden työllistymisesteiden ylittämistä pohdittiin paneelissa, johon osallistuivat yrittäjä Elina Arasola, InhHunt Group oy:n aluejohtaja Timo Viljakainen, henkilöstön johtamisen asiantuntija Anne Olonen, työmarkkinaneuvos Teija Felt, SEW-Eurodriven tehtaanjohtaja Kari Pohjonen ja yrittäjä Sirpa Kilpeläinen. Puheenjohtajana toimi Lahden Seudun Kehitys Ladec oy:n liiketoimintakehittäjä Krista Mäkelä (vas.). Kuva: Sami Lettojärvi

Ay-tausta voi haitata

Uratapahtumaan osallistunut lahtelainen Mari Kivi oli paikalla hakemassa tietoa yrittäjyyttä varten. Työnhaku ei ole hänelle yhtä ajankohtaista kuin oman yrityksen perustaminen.

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon suorittanut Kivi oli Teollisuusliitossa sihteerinä ja tapahtumajärjestäjänä. Hän kuitenkin jätti työpaikan omasta aloitteestaan, koska työmatkat olivat pitkiä ja toimenkuvassa tapahtui muutoksia.

Kiven mielestä työnantajalle saattaisi herätä ennakkoluuloja, jos työnhakijalla on ay-taustaa.

– Se asia pitäisi avata heille.

Suosio yllätti

Keskiviikkoisen tilaisuuden järjestäjinä olivat muun muassa Lahden kaupunki, työnhakijoiden palvelupiste Vauhdittamo, Hämeen TE-toimisto ja Päijät-Hämeen Yrittäjät. Vauhdittamon hankekehittäjä Katri Lepola myönsi tilaisuuden suosion yllättäneen järjestäjät.

– Puhelin on soinut pitkin päivää, että vieläkö pääsisi mukaan.

Lahden seudun korkeasti koulutetuille on Lepolan mukaan pääasiassa tarjolla teknispainotteisia insinöörialojen töitä. Työnetsijöiden joukossa on kuitenkin myös kasvatustieteilijöitä, taloustieteilijöitä tai yhteiskuntatieteellisen koulutuksen saaneita henkilöitä.

Ihan kiva, mutta...

Hyvin koulutetuille ja kypsään ikään ehtineille asiantuntijatyöntekijöille ei ole aikaisemmin järjestetty omaa rekrytointitilaisuutta.

– Korkeasti koulutetut ovat aikaisemmista rekrytointitilaisuuksista sanoneet meille, että ihan kiva tapahtuma, mutta ei siellä meille mitään ollut, kertoo Katri Lepola.

Lepolan mukaan tarvetta on myös "näppärälle ja joustavalle" koulutukselle, jonka avulla työnhakija voi löytää paikkansa työmarkkinoilla.

– Ei voi olla niin, että pienen palasen puute koulutuksessa estää koulutettua työllistymästä kokonaan.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi