Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Päijät-Hämeen tulojen kärkikasti kunnittain

Lahti: Perheyhtiön perintö ja yrityskauppoja

Suurin osa Päijät-Hämeen suurituloisista oli kirjoilla viime vuonna Lahdessa.

Kärkinimi oli tuttu jo toisessa polvessa, eli Pär-Gustaf Relander. Aiemmin kärkipaikalla oli usein hänen isänsä Harald Relander, joka kuoli vuonna 2016. Suvun omaisuus on karttunut lahtelaisessa Polttimossa. Pär-Gustafin verotettava tulo nousi ilmeisesti kuolinpesän purun myötä lähes 4,5 miljoonaan euroon. Tällä pääsi koko maassa sadan suurituloisimman listalle.

Myös Laakkosen auto- ja kiinteistösuvun perillinen Hannu Laakkonen on tuttu nimi aiemmilta vuosilta. 2,8 miljoona euron tulot olivat vain puolet edellisvuodesta, johon osui yrityskauppa.

Heikki Savolainen (tulot 2,7 miljoonaa euroa) on toimitusjohtaja monialayhtiö WestStarissa, johon kuuluu myös perintätoimisto Kontio.

Tatu Hartikainen (2,6 miljoonaa euroa) ja Pasi Paaso (2,5 miljoonaa) myivät ilmanvaihtoalan yritys Pamonin. Noin 1,5 miljoonan euron tuloihin mahtuivat myös Pamonin perustajasukupolvi Veijo ja Aino Paaso.

Kymmenen kärjessä-kerhossa Juha Toivonen on kiinteistösijoittaja, Mikko Kannisto ansaitsi toimistoyritys M. Kannisto Groupin myynnillä. Keijo Kopra on Versowood-puukonsernin aiempi omistaja.

Hollola: Sattuman kauppa toi suurtulot

Hollolan kärkeen ja koko maakunnan kakkoseksi nousi yllätysnimi Kirsti Kari. Hänen 3,3, miljoona euron tulonsa olivat perua avioeron osituksesta ja sen jälkeen tehdystä kansainvälisestä yrityskaupasta.

Muita miljoonatuloisia ei Hollolassa löydykään.

Keijo Malinen istuu TMT-Malisen hallituksessa ja ansaitsi viime vuonna yli 570 000 euroa etupäässä pääomatuloina. Yhtiö valmistaa komponentteja kuljetusvälineteollisuudelle.

Esko Kolehmainen on omistaja Pielisen Betoni-yhtiössä ja ansaitsi noin 470 000 euroa.

Antti Vaahto ja Heimo Hälikkä ylsivät yli 400 000 euroon. Vaahto-yritys myytiin saksalaiselle Belmerille vuonna 2013. Hälikkä on kiinteistösijoittaja, jolla aiemmin oli huonekalualan yritys.

Kärkölä: Suurituloinen maksaa verot muualle

Pitäjän mahtifirman, puunjalostaja Koskisen oy:n toimitusjohtaja Jukka Pahta keräsi ansiotuloja yli 292 000 euroa ja tuhat euroa pääomatuloja, mutta hänen verotuskuntansa sijaitsi viime vuonna Uudellamaalla.

Kärkölän veronmaksajien kärkinimiä oli tuttuun tapaan valtiovarainministeriön rahoitusosaton ylijohtaja Leena Mörttinen. Hänen ansiotulonsa ylsivät lähes 158 000 euroon. Pääomatuloja ei ollut lainkaan. Tällä summalla pääsi maakunnassa sijaluvulle 475.

Kärkölän pormestari, Markku Koskisen tulot vaihtelevat paljon vuosittain. Viime vuonna hän ansaitsi noin 148 000 euroa ja hiukan myös pääomatuloja.

Orimattila: Vanhoja ja uusia yritysmyyntejä

Jukka Immonen on tuttu nimi Orimattilan veroluetteloissa. Viime vuonna hän ylsi ykköseksi lähes 540 00 euron ansioilla, jotka olivat etupäässä pääomatuloja. Immonen on sadevesijärjestelmiä Orimattilassa valmistavan Nesco-yhtiön perustaja. Nyt hän on hallituksen jäsen rahoitusalalla toimivassa WLM-holding-yhtiössä.

Heimo Ovaskan verotettavat tulot olivat kaikkiaan noin 383 000 euroa. Tuloja kertyi yrityskaupasta, jossa hän viime vuonna myi perustamansa rakennusyhtiö Ovaconin. Nyt hän on se toimitusjohtaja.

Ratulan kartanon emäntä Kirsi Sällälä ei ansainnut verotettavaa ansiotuloa lainkaan, mutta pääomatuloja kertyi noin 320 000 euroa.

Heinola: Tasainen tulokärki

Käräjätuomari Risto Hiltunen nousi Heinolan tulokärkeen runsailla pääomatuloilla. Verotettavaa tuloa kertyi kaikkiaan 663 000 euroa. Hän toimii myös hallituksen puheenjohtajana helsinkiläisessä Inlook Group-yhtiössä, joka toimii rakennusalalla.

Simo Jutila on perinteinen nimi kaupungin tulokärjessä. Hän ansaitsi viime vuonna pelkästään ansiotuloja, joita kertyi lähes 660 000 euroa. Hän oli vielä viime vuonna lohjalaisen Valon Koneen toimitusjohtaja.

Stora Enson ex-johtaja Raimo Pohjolainen keräsi tasapuolisesti ansio- ja pääomatuloja 463 00 euron edestä.

Asikkala: Apteekkeja ja naisenergiaa

Kotipalveluyrittäjä Eija Bouras myi perustamansa yrityksen ja nousi kotikuntansa tulokärkeen lähes puolen miljoonan euron tuloilla.

Heli Pöyhösellä on apteekki Mikkelissä (tulot 393 000 euroa) ja Anna-Maija Kamppilalla ( 365 000 euroa) Myllykoskella.

Leea Nordströmin ansiot ovat pääosin pääomatuloa ja liittynevät rakennusalan konsulttiyhtiöön Suomen Rakennuttajapalvelu SUORAan.

Padasjoki: Yksi on joukosta poissa

Padasjoen vakituisessa tulokärjessä on ruokatalo Saarioisten suuromistaja, maanviljelijä Johan Dieckmann, jonka tulot viime vuonna ylsivät 1,4 miljoonaan euroon.

Tytär Maria Dieckmann oli myös hyvätuloinen (767 000 euroa), mutta häntä verotettiin viime vuonna Uudellamaalla.

Osmo Rajala (355 000 euroa) myi Jäämestarit-yhtiönsä viime vuonna Unisportille. Hän jatkaa toimitusjohtajana.

Sysmä: Ansaintaa maanläheisesti

Maanviljelijä Seppo Pihamaa ansaitsi 414 000 euroa ja Nordenlundin kartanon isäntä Carl Gustaf Silén 390 000 euroa.

Naapurikunta Hartolassa suurimmat verotettavat tulot olivat runsaat 100 000 euroa.

Mökit: Listaamattomat loma-asukkaat

Kesämökkikunnat eivät nyt hyödy loma-asukkaistaan muuten kuin kiinteistöveron ja välillisten tulojen muodossa. Jos esimerkiksi Nastolan kesäasukas, Nokian ex-johtaja Jorma Ollila muuttaisi Lahden vakiasukkaaksi, hänen listattaisiin 1,8 miljoonan tulojen kohdalle.

Asikkalassa samoin ex-nokialainen Pekka Ala-Pietilä nousisi huipun tuntumaan 450 000 eurollaan.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi