Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Keskustalla ja vihreillä taas sähköä ilmassa

”Se ei käy, että naapurin mummo maksaa Teslan latauspisteen.” ”Keskus­ta työn­tää ka­pu­loi­ta rat­tai­siin.”

Näkökulma

Pääministeri Antti Rinne (sd.) antoi ymmärtää alkusyksyn toimittajatilaisuudessa, ettei keskustan ja vihreiden pitkin kesää jatkunut nokittelu käy. Sille ei kuitenkaan näy loppua.

Metsien hakkuukiistojen, turpeen polton sekä maito- ja lihaväittelyn jälkeen ilmapiiriä sähköistää sähköautojen latauspisteet. Kiista sai alkunsa viime viikolla, kun keskusta ilmoitti, et­tei se hy­väk­sy lau­sun­to­kier­rok­sel­le lähetettyä ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri Kris­ta Mik­ko­sen (vihr.) la­kie­si­tys­tä säh­kö­a­jo­neu­vo­jen la­taus­pis­tei­den ja la­taus­val­miuk­sien ra­ken­ta­mi­ses­ta.

Kes­kus­tan kan­sa­ne­dus­ta­jat Ari Tor­ni­ai­nen ja Mar­kus Lohi moit­ti­vat, et­tä esi­tyk­seen si­säl­ty­vät kus­tan­nu­sar­vi­ot on las­ket­tu reip­paas­ti ala­kant­tiin, ai­ka­tau­lu on lii­an ki­reä ja vel­voi­tet­ta on yli­mi­toi­tet­tu tun­tu­vas­ti.

Täytyy varmistaa, että latausinfra on olemassa. Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr.)

Vihreiden edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Em­ma Kari ihmetteli kes­kus­tan ulos­tu­loa. Hä­nen mu­kaan­sa asia on so­vit­tu hal­li­tu­soh­jel­mas­sa ja hy­väk­syt­ty mi­nis­te­ri­työ­ryh­mäs­sä.

Kari muistutti, että il­mas­ton­muu­tok­sen tor­ju­mi­nen on hal­li­tuk­sen ”suu­ri teh­tä­vä”. Hallituksen on teh­tä­vä kaik­ken­sa, jot­ta Suo­mi saa­vut­taa hii­li­neut­raa­liu­den vuon­na 2035.

Kansanedustaja ja ex-ympäristöministeri ­Satu Has­si (vihr.) puo­les­taan twiittasi, että ”hal­li­tus ei voi jat­kaa niin, et­tä kes­kus­ta työn­tää ka­pu­loi­ta rat­tai­siin hal­li­tu­soh­jel­man il­mas­to­ta­voit­tei­den to­teut­ta­mi­ses­sa”.

Yhtenä kiistakysymyksenä on se, että myös autottomat asukkaat voisivat joutua uudistusten maksajiksi.

– Jonkin verran julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, miten autopaikkakustannukset asukkaiden kesken jyvitetään. Tässä laissa sitä ei ole erikseen määritelty, Mikkonen on sanonut.

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr.) kehuu Mikkosen lakiesitystä ja sanoo, että eri tahoja on pakko velvoittaa rakentamaan latauspisteitä.

– Jos liikennettä halutaan sähköistää, täytyy varmistaa, että latausinfra on olemassa, Elo sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, pitääkö taloyhtiön kaikkien osakkaiden osallistua kustannuksiin. Se on hienosäätöä, johon on palattava lausuntokierroksen jälkeen.

Ympäristövaliokunnan pu-heenjohtaja Hannu ­Hoskonen (kesk.) sen sijaan torjuu ehdotuksen.

– Eihän se niin voi olla, että kerrostalossa yksin asuvan mummon, miehen tai perheellisen pitää osallistua kustannuksiin, jos naapurin isäntä ostaa Teslan.

Vihreät syyttävät nyt keskustaa hallitusohjelman rikkomisesta. Hoskonen näkee asian päinvastoin ja sanoo, ettei ongelmia olisi, jos hallitusohjelmaa noudatettaisiin.

Kauanko Rinne jaksaa katsoa sivusta hallituspuolueiden nokittelua? Se jää nähtäväksi.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi