Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Ryhmyrit avaavat umpikujia ja runnovat

Valtio-opin emeritusprofessorin Heikki Paloheimon mukaan hallituspuolueiden ryhmäjohtajien valta on kasvanut 1980-luvulta lähtien, kun Suomessa on siirrytty enemmistöparlamentarismiin ja hallitukset istuvat koko vaalikauden. Tilanteet kuitenkin vaihtelevat hallituksittain ja puolueittain.

Puolueiden puheenjohtajilla ja ministereillä on ensisijainen vastuu siitä, että hallitus pääsee yhteisymmärrykseen hallituksen esityksistä. Hallituspuolueiden ryhmäjohtajilla on kuitenkin vahva valta suhteessa ministereihin.

– Heillä on tietyllä tavalla jonkinlaista veto-oikeutta ilmoittaa oma puolueen ministereille, että tämä ei ryhmälle käy.

Paloheimon mukaan ryhmäjohtajien valta kasvaa niissä asioissa, joista hallituspuolueiden kesken on eriäviä käsityksiä ja asiasta ei ole yhteistä näkemystä.

– Ryhmäjohtajat ovat keskeisessä asemassa, miten umpikujasta voidaan päästä eteenpäin niin, että hallitus voi esityksensä antaa tai muuttaa sitä.

Paloheimon mukaan on myös tilanteita, joissa ryhmäjohtaja runnoo oman puolueen linjaa hallituksessa olevien oman puolueiden ministereiden yli.

– Ministerit joutuvat etsimään sopua hallituspuolueiden kesken ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja taas painaa päälle ajamalla oman puolueen linjaa mahdollisimman vahvasti.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi