Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Nenoksan säteilevät lautat ihmetyttävät

Venäjä: Radioaktiivisten jätteiden uskotaan liittyvän uusimpiin asetestauksiin.

Arkangelilainen Belomorkanal-tv-kanava näytti uutislähetyksessään Nenoksan edustalle hinatut lautat. Kuva: Janne Yläjoki

Venäjän ydinohjusten testauspaikkana tunnettu Nenoksan kylä Vienanmeren rannalla oli tiistaina jälleen otsikoissa.

Kylän edustalle, aivan ihmisasutuksen tuntumaan on ilmestynyt tunnistamattomia ponttonilauttoja, jotka levittävät ympärilleen radioaktiivista säteilyä, uutisoivat Venäjän johtavat oppositioviestimet Novaja Gazeta, Eho Moskvyi ja Meduza.

Kyläisten mukaan lautoissa on rikkoutuneita laitteita ja merkkejä jonkinlaisesta räjähdyksestä. Lautat ilmestyivät Nenoksan rantahietikolle jo elokuun alkupuolella, pian sen jälkeen kun alueella oli tehty koko maailman huomion saanut aseteknologinen koe. Koe epäonnistui ja siinä kuoli viisi Rosatomin työntekijää sekä kaksi varusmiestä.

Lautoilla ei ole minkäänlaista vartiointia.

Median tekemien mittausten mukaan säteilytaso nousee kymmenen kertaa normaalia korkeammaksi jo noin 150 metrin päässä lautoista. Lautoilla ei siitä huolimatta ole minkäänlaista vartiointia tai aitausta, ei edes varoituskylttejä.

Lauttojen ympärillä on irrallista jätettä kuten köysiä ja verkon kappaleita, jotka on myös todettu säteilyn lähteiksi.

Säteily ei välttämättä muodosta välitöntä vaaraa ihmisille, mutta se on saattanut olla paljon voimakkaampaa heti onnettomuuden jälkeen. Kyläläisten mukaan lauttojen lähistöllä mitattiin elokuussa jopa viisi kertaa korkeampia lukemia kuin nyt.

Nenoksan kylässä – noin neljän kilometrin päässä lautoista – säteily on aivan normaalilla tasolla. Viimeisimmän mittauksen mukaan kyläkeskuksen säteilytaso oli 14 mikroröntgeniä eli 0,140 mikrosievertiä tunnissa. Esimerkiksi Jyväskylän vastaava luku oli tiistaina 0,142.

Venäjän – ja sen edeltäjän Neuvostoliiton – laivasto on testannut Nenoksan edustalla kehittyneimpiä aseitaan jo vuosikymmenien ajan. Testien vaikutuksesta ­alueen ympäristöön ja paikallisten ihmisten elämään ei ole tähän asti käyty juuri minkäänlaista keskustelua.

Tästä näkökulmasta on hyvin kiinnostavaa, että Arkangelin alueen paikallinen Belomorkanal-tv-kanava uskalsi maanantaina uutisoida ensimmäisenä Nenoksan säteilevistä lautoista.

Viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet asiaa millään tavalla. Varmaa kuitenkin on, että radioaktiiviset lautat tuotiin ihmisasutuksen tuntumaan jonkun tietoisella päätöksellä, koska ne tulivat kahden hinaajan tuomina.

Lautoista ensimmäinen tuotiin 9. elokuuta – vain päivä Nenok­san ydinturman jälkeen – ja toinen muutamaa päivää myöhemmin. Ensimmäisestä lautasta löytyy tehdasmerkintä, joka voi auttaa omistajan selvittämisessä.

Janne Yläjoki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi