Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Kosonen torjuu pelikoneiden siirron

”Ihmiset löytävät joka tapauksessa pelialustan, ja tuotot valuvat muualle.”

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on kulttuurin ja urheilun moniottelija. Kaikki käy, maratonista oopperaan. Kuva: Johanna Erjonsalo

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) puolustaa Veikkauksen monopolia ja torjuu ehdotukset rahapeliautomaattien siirtämisestä kaupoista ja kioskeista erillisiin tiloihin.

– Minä en lähtisi siirtelemään peliautomaatteja tässä vaiheessa mihinkään, Kosonen sanoo.

Hän perustelee asiaa tunnistaumiseen pakottavalla uudistuksella ja Veikkauksen tuottojen vähenemisellä.

– Tunnistautuminen tulee 2022, jolloin pystytään hallitsemaan peliriippuvuutta.

Kosonen korostaa, että veikkaus­voittovaroista jaetaan vuosittain yli miljardi euroa eri toimijoille. Jos automaatit lähtevät kaupoista, niiden saavutettavuus heikkenee ja tuotot vähenevät.

– Netissä on helposti saavutettavissa ulkomaalaisia pelimahdollisuuksia, mikä tarkoittaa sitä, että henkilöt löytävät joka tapauksessa pelialustan ja tuotot voivat valua muualle. Rajoittamisessa voi käydä näin, Kosonen sanoo.

Tiede- ja kulttuuriministeri puolustaa Veikkauksen monopolia ja sanoo, että se on toimiva, eurooppalaisittainkin tunnustettu ja hyvänä innovaationa pidetty malli. Kososen mukaan Suomessa pelataan aina. Jos Veikkauksen asemaa lähdetään murentamaan, voitot lähtevät toisaalle.

– Ajattelen aika paljon meidän edunsaajia: kulttuuria, taidetta, liikuntaa, nuorisoa, tiedettä sekä myös sosiaali- ja terveysalan toimijoita. Vuosittain pystytään jakamaan yli miljardi euroa veikkausvoittovaroista näille toimijoille. Se on varmaa, ettei näitä miljardeja löydy valtion kassasta.

– Toivoisin, että tässä keskustelussa todella ymmärrettäisiin tämä fakta reilusta miljardista eurosta, joka tarvitaan ja käytetään tosi hyvin.

Kosonen jatkaa, että voittovaroilla hoidetaan myös pelihaittoja. Keskustelu peliautomaattien siirrosta käynnistyi, kun sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi olevansa valmis harkitsemaan automaattien siirtoa erillisiin tiloihin.

Tiedeministeri suhtautuu rauhallisesti kiistaan korkeakouluille luvatun valtionrahoituksen jaksotuksesta. Opetusministeriössä toivotaan, että hallitusneuvotteluissa sovitut rahat saataisiin käyttöön heti 2020, mutta valtiovarainministeriö haluaa jaksottaa ne.

– Tämä on ihan normaali budjettineuvotteluprosessi. En tiedä, onko koskaan ollut sellaista budjettiprosessia, jossa ministeriöiden toiveet eivät ylittäisi valtiovarainministeriön esitystä.

Kosonen pitää tärkeänä, että ammatilliseen koulutukseen tulee lisää rahaa ja peruskouluihin kehittämisrahaa.

– Omalla kohdalla tärkeää on liikuntapoliittisen selonteon toimenpano, Liikkuva koulu -ohjelman jatko ja Liikkuva Suomi.

Kulttuurin puolella Kosonen nostaa esiin esittävän taiteen valtionosuusuudistuksen, johon on tulossa lisää rahaa. Rahoitus muuttuu siten, että sitä haetaan 3–6 vuoden jaksoissa.

– Myös pienemmät ryhmän voivat hakea rahaa. Samalla pystytään ottamaan rahoituksen piiriin enemmän esittävän taiteen ryhmiä, joista suurimpina ovat sirkus ja tanssi.

Kosonen paheksuu Tieteen Kuvalehden uusimman numeron (13/2019) kantta. Siinä kysytään: Mitä sinä voit tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Vastauksena on teksti ”Jätä lapsi tekemättä” ja kuva vauvasta, jonka päällä on punainen ruksi.

– Tässä ollaan aika herkkien ­asioiden äärellä. Lapsi on mieletön lahja. Toivon, että kukaan ei jätä lasta tekemättä sen kannen takia. Kyse on koko elämään vaikuttavista valinnoista, Kosonen sanoo ja toivoo ahdistuskeskustelun sijaan innostusta.

Kuka?

Hanna Kosonen

Filosofian maisteri Hanna Kosonen on vuonna 1976 syntynyt keskustan toisen kauden kansanedustaja Savonlinnasta. Perheeseen kuuluu kaksi tytärtä.

Ennen kansanedustajauraa hän toimi Metsä Groupin viestinnässä, kulttuurituottajana sekä luovan alan asiantuntijana.

Kosonen aloitti elokuussa kulttuuri- ja tiedeministerinä, jossa tehtävässä hän toimii elokuuhun 2020.

Kosonen on hiihtosuunnistuksen maailmanmestari. Hän edusti Suomea hiihtosuunnistuksen maailmancupissa vuosina 1997–2001.

Kosonen harrastaa kulttuuria: teatteria, oopperaa, tanssia, elokuvia ja kirjallisuutta. Lempilaji on myös arkkitehtuuri. Lisäksi hän harrastaa liikuntaa maratoneista sirkukseen.

Ari Helminen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi