Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Krista Mikkonen: Kokonais-kuva keskustan kanssa selvä

Kiistat: Ministerin mukaan piru asuu yksityiskohdissa, vaikka tavoitteet olisivat selkeät.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo, että turvemailla ei tulisi suorittaa avohakkuita, sillä ne vapauttavat paljon hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vihreistä kiistetään, että sen ja hallituskumppani keskustan välillä olisi suuria erimielisyyksiä. Kitkaa on kuitenkin kesän aikana ollut useammasta aiheesta.

Vihreistä korostetaan, että kyse on yksityiskohdista ja yksittäisistä henkilöistä.

– Iso kuva on ihan selvä. Keskusta on sitoutunut hallitusohjelmaan ja sen ilmastotavoitteisiin, kertoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Mikkosen mukaan vihreillä on hyvin yhteinen ymmärrys keskustan kanssa hallitusohjelman kirjauksista, jotka koskevat maankäyttöä sekä maa- ja metsätaloutta. Maaperä on säilyttävä viljelykelpoisena ja metsämaat hiilinieluina.

Tämä on enemmän yksilöiden toimintaa. Valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen

– Olemme tekemässä erillistä ilmasto-ohjelmaa maankäyttösektorille. Ohjelmassa tarkastellaan esimerkiksi sitä, millaista ilmastokestävä suometsien hoito voi olla.

Hän mainitsee myös nuorten metsien Kemera-tuet. Ne pitää kohdistaa siten, että ilmastovaikutukset huomioidaan.

Mikkonen myöntää, että yksityiskohdista sopiminen saattaa aiheuttaa vääntöä keinoista, joilla tavoitteet saavutetaan.

– Ainahan niin on, että piru piilee yksityiskohdissa, vaikka tavoitteet ovat yhdessä jaettuja. Sen takia meillä on yhteinen ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä.

Se katsoo ajoissa, millä keinoilla eri ministeriöt aikovat päästää eteenpäin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Mikkonen muistuttaa, että eri keinoilla on erilainen kustannusvaikutus.

– Liikenteen päästöjen vähentäminen voi olla paljon kalliimpaa kuin jollakin muulla sektorilla. On syytä miettiä, miten fiksusti ja tehokkaasti päästään ratkaisuihin.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo toivoi ministeriryhmänsä kesäkokouksessa Porvoossa maanantaina, että keskusta saa mahdollisimman pian oman tilanteensa kuntoon.

– Tilanne on ollut aika auki monta kuukautta. En tiedä, kuka keskustaa on virallisesti johtanut näinä hetkinä, Ohisalo pohti.

Ohisalon valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen puolestaan sanoo hallitusyhteistyön sujuvan hyvin keskustan kanssa, vaikka yksittäiset kansanedustajat ottavat voimakkaasti kantaa.

– Tämä on enemmän yksilöiden toimintaa enkä allekirjoita sitä, että puolueiden kesken olisi vääntöä.

Parviainen arvioi, että eri puo­lueiden kansanedustajat tulkitsevat Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttia omista lähtökohdistaan. Kaikki ovat kuitenkin sitoutuneet hallitusohjelmaan.

– Keinoista varmasti tulee edelleen keskustelua. Se on normaalia parlamentarismia, että puolueilla on erilaisia sävyjä. Yhdessä koetetaan löytää yhteinen sävel.

Viime päivinä keskusta ja vih­reät ovat kiistelleet lihan syömisestä. Kansanedustaja Mikko Savolan (kesk.) mukaan maapallon voi pelastaa syömällä suomalaista lihaa.

Mikkonen myöntää, että nurmiviljely on siinä mielessä hyvä, että maa pysyy peitteisenä eikä siitä vapaudu hiiltä samalla tavalla, kuin jos maa aina muokataan uudestaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että kasviproteiinin tuottaminen vaatii aina vähemmän energiaa kuin lihan tuottaminen.

– Pitäisi syödä vähemmän ja laadukkaampaa lihaa ja suosia kotimaista lihaa ja jos mahdollista, luomulihaa.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi