Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Pakarinen varoittaa ”hölmöläisten touhuista”

Alkoholi: ”Jos verotusta nostetaan, tuonti nousee varmasti dramaattisesti. Suurostajien määrä on kasvanut.”

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden toimitusjohtaja Riikka Pakarinen pitää suurimpana terveysongelmana ihmisten liikkumattomuuta eikä alkoholia. Kuva: Aake Roininen

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden toimitusjohtaja Riikka Pakarinen varoittaa alkoholi­veron noston seurauksista.

– Jos me nyt nostamme alkoholiveroa, se on hölmöläisen hommaa. Tuonti varmasti nousee dramaattisesti, Pakarinen sanoo.

– Työt ja verotulot menevät Bal­tiaan, mutta haitat jäävät Suomeen.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on linjannut, että se nostaa alkoholiveroa 50 miljoonalla eurolla. Viro sen sijaan on laskenut alkoholiveroa 25:llä ja Latvia 15 prosentilla.

Alkoholi ole suurin ongelma.

Pakarinen kehottaa hallitusta huomioimaan toisen kirjauksensa, jonka mukaan tuonnin kehitystä seurataan.

– Jos tuonti kasvaa, alkoholiveron korotuksesta tulisi luopua kokonaan, Pakarinen sanoo.

Pakarinen muistuttaa, että oluiden ja viinien matkustajatuonti on vähentynyt vuodesta 2016 lähtien. Tämän vuoden alkukuukausina tuonti on kasvanut viime vuoteen verrattuna, koska alkoholiveroa korotettiin vuoden alusta.

Pakarisen mukaan suomalaiset eivät enää pysähdy pelkästään Viroon vaan jatkavat Latviaan. Sieltä he hakevat isoja määriä alkoholia.

– Suurostajien määrä on kasvanut.

Pakarinen kertoo, että Latvia perusteli alkoholiveron laskua sillä, että siellä halutaan säilyttää työpaikat ja verotulot omassa maassa.

– Meidän pitäisi ajatella ja toimia samoin.

Pakarinen kehottaa katsomaan panimo- ja virvoitusjuomateollisuutta elinkeinoelämän näkökulmasta. Kaikkien etu on, että Suomessa on omaa panimoteollisuutta, joka työllistää kotimaassa välillisesti 23 000 ihmistä ja käyttää kotimaisia raaka-aineita, kuten suomalaista ohraa.

Pakarinen kritisoi sitä, että Suomessa oluita verotetaan eniten Euroopassa, 1,72 euroa litralta. Oluen verotus on 97,7 prosenttia korkeampi verrattuna Viroon. Euroopan matalin olutvero on Saksassa, 0,09 euroa litralta.

Pakarisen mukaan alkoholi ei ole suurin ongelma, joka aiheuttaa ihmisille sairauksia ja lisää valtion kuluja 20 vuoden kuluttua.

– Suurin ongelma on liikkumattomuus. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja ylipaino aiheuttavat tulevaisuudessa suurimmat kulut kansantaloudellisesti, Pakarinen sanoo ja muistuttaa tuoreista tutkimuksista, jotka kertovat nuorten kunnon heikkenemisestä.

– Tähän tulisi puuttua entistä voimakkaammin eikä rokottaa terveysperusteisiin vedoten kerta toisensa jälkeen pelkästään panimo- ja virvoitusjuomasektoria.

Pakarinen muistuttaa, että niitä nuoria on entistä enemmän, jotka eivät ota pisaran pisaraa alkoholia. Limuviinojen kulutus ei ole noussut, vaikka niillä peloteltiin alkoholilain uudistuksen yhteydessä.

Toimitusjohtaja kertoo olevansa huolissaan alkoholin aiheuttamista ongelmista. Vakavat ongelmat koskettavat noin kymmentä prosenttia kansalaisista. Nämä ongelmat eivät kuitenkaan hänen mukaansa poistu sillä, että oluttölkin hintaa nostetaan. Ihmiset tarvitsevat laajempaa apua, ja yhteiskunnan on puututtava ongelman juurisyihin.

Suurimmat kasvuprosentit alalla ovat kivennäisvesissä ja alkoholittomissa oluissa. Noin puolet panimoiden tuotteista ovat muuta kuin alkoholia sisältäviä juomia.

Valtio kerää tällä hetkellä kassaansa noin 175 miljoonaa euroa vuodessa virvoitusjuomaveroa ja suunnittelee verotuksen kiristämistä edelleen. Veronnostoa perustellaan sokerin haitoilla.

Pakarinen muistuttaa, että suomalaiset saavat virvoitusjuomista kuitenkin keskimäärin vain kolme prosenttia päivittäisestä sokeriannoksestaan. Näin ollen toimet iskevät hyvin marginaaliseen sektoriin.

Riikka Pakarinen

Politiikasta edunvalvontaan

Riikka Pakarinen, 39, on koulutukseltaan kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri.

Pakarinen oli europarlamentaarikko 2009–2014 ja keskustan varapuheenjohtaja 2012–2014. Hän ei ollut ehdolla vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, vaikka hänet oli jo nimetty ehdokkaaksi Uudenmaan vaalipiirissä. Hän aloitti työt Metsäteollisuus ry:n edunvalvontapäällikkönä helmikuussa 2015.

Pakarinen toimi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erityisavustajana kaksi vuotta ennen siirtymistään Panimoliiton toimitusjohtajaksi 1.1.2019.

Nuorena Pakarinen oli SM-tason yleisurheilija. Hänen seuransa oli Varkauden Kenttä-Veikot. Pakarinen edusti Suomen tyttöjä Suomi–Ruotsi-maaottelussa vuonna 1999 ja sijoittui 2 000 metrin esteissä neljänneksi. Kalevan kisoissa hänen paras sijoituksensa on kuudes 3 000 metrin esteissä vuonna 2006.

Hänellä on kaksi alle kymmenvuotiasta lasta.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi